Стефановић: Преговоре ће водити предсједник или премијер

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је данас да ће се будући преговори са Приштином водити на вишем политичком нивоу и да ће их вjероватно предводити предсjедник или будући премијер Србије. Стефановић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је технички дијалог са Приштином дао врло конкретне резултате, али да су […]

среда, јун 20, 2012 / 16:42

Шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић изјавио је данас да ће се будући преговори са Приштином водити на вишем политичком нивоу и да ће их вjероватно предводити предсjедник или будући премијер Србије.

Стефановић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је технички дијалог са Приштином дао врло конкретне резултате, али да су сада на реду политичка питања као што су сhевер Косова, заштита Срба јужно од Ибра, статус српских манастира и цркава и имовина.

Шеф београдског тима није могао да каже да ли ће и даље учествовати у дијалогу са Приштином јер то зависи од нове владе, али је казао да би му „осмhех данас био много већи” да је сигуран да се више неће бавити косовским питањем.

Према његовим ријечима, дијалог није био нимало лак, постизана су тешка и непопуларна рјешења, али њима није прекршен Устав Србије.

Додао је да су сви споразуми који су до сада договорени са Приштином познати јавности Србије, предати су Скупштини и представљени косовским Србима.

„Сви споразуми су познати Скупштини Србије, влади, јавности и косовским Србима. Ми смо више од девет пута били у скупштини да их објаснимо”, рекао је Стефановић.

Он је рекао да је добро што је предсједник Србије Томислав Николић преузео иницијативу по косовском питању, али је оцијенио да ће предсједник морати о томе да се договара са новом Владом Србије јер су на реду питања која захтјевају консензус у Београду.

Додао је да су, према информацијама које има, разговори Николића у Бриселу о Косову оцијењени „крајње позитивно”.

„То значи да предсједник Николић зна реалну ситуацију. Добро је да је оцијенио споразуме као у том моменту могуће и у складу са Уставом, дакле све оно што смо и ми тврдили. Позив Николића Куперу у овом тренутку представља јасан знак да Предсједништво Србије преузима у овом тренутку иницијативу по косовском питању”, рекао је Стефановић.

Он је казао да је сигуран да ће резултати који ће бити постигнути у наставку процеса бити на задовољство међународне заједнице и Србије. „А сигуран сам и на незадовољство бирача Српске напредне странке”.

„Бављење косовским питањима није избор за мис, ту се доносе тешка рјешења”, рекао је Стефановић.

Он је критиковао посредника ЕУ у преговорима са Приштином Роберта Купера, оцијенивши да поједине споразуме сада тумачи онако како то одговара Приштини, иако то није био случај на договорима у Бриселу.

Стефановић је казао да прије свега мисли на споразум о регионалном представљању Приштине и фусноти која се уз то користи. Он је додао да ће данас касно поподне разговарати са Купером.

„Фуснота се назива фуснотом зато што стоји уз нешто, иначе би се називала енднота. Да ли је ико икада видио текст који има звјездицу а да фуснота није написана на дну странице. Ако ми то нађу, могу да прихватим да су у праву они који кажу да то није дефинисано”, рекао је шеф београдског преговарачког тима.

Према његовим ријечима, о том договору Београд је одмах обавијестио све велике свјетске центре и сви су знали шта је договорено у Бриселу, те је сада недопустиво да се тумачи да фуснота не буде на таблици на којем је представљено Косово на регионалним скуповима.

„То значи да проблем регионалног представљања није ријешен и да ни Београд ни Приштина нису задовољни овим тумачењем. Према томе ми тражимо и спремни смо да у потпуности примјенимо споразум о регионалном представљању када он буде представљен и урађен у регионалним институцијама како је договорено, а то значи као јединствена цјелина, јединствени текст”, рекао је он.

Према споразуму, у фусноти која ће се примјењивати уз звездицу наводи се: „Овај назив не утиче на став о статусу и у складу је са Резолуцијом 1244 СБУН и мишљењем Међународног суда правде о косовској декларацији о независности”.

Стефановић је казао да ће Србија примјенити све споразуме из Брисела и да ће остати поуздан партнер међународоној заједници.

„Направљен је технички протокол о примјени споразума везаног за заједничко управљање административним прелазима који није примијењен зато што влада треба да одреди министра који ће потписати технички протокол јер се ради о папиру који одређује ко ће шта да ради на прелазима”, рекао је он.

Стефановић је казао да Приштина не смије да уцјењује око наставка дијалога, јер би уцјенама могао да се бави и Београд. „У ком споразуму пише да се могу одузимати возила зато што неко има српске регистарске таблице у гепеку”, упитао је Стефановић и оцијенио да такви потези косовских власти нису ни цивилизацијски ни европски.

Према његовим ријечима, Београд и Приштина треба да разговарају и о питањима енергетике и Телекома што ће бити врло шкакљива питања јер су формализовани и као услови за почетак преговора о чланству Србије у ЕУ.

„Питање енергетике значи да се призна посебност косовског енергетског простора, без прејудицирања независности Косова, уз наше настојање да сачувамо контролу над капацитетима ЕПС-а, а противљење Приштине и међународне заједнице”, рекао је шеф београдског тима.

Према његовим ријечима, питање Телеком је за Београд питање имовине тог предузећа на Косову, али и позивног броја за Косово јер Приштина тражи посебан број за себе.

„Ми смо преговарали и о енергетици и о Телекому, али нисмо постигли договор. Ми смо предлагалии да позивни број буде подваријанта позивног броја за Србију, а Приштина тражи посебан број. Ето то су проблеми који нас очекују”, рекао је Стефановић.Оставите одговор