Протест радника: Приватизација уништила око 90 одсто предузећа

Криминална приватизација у РС довела је привреду Српске на ивицу колапса, а најочигледнији примјери пљачкашке приватизације десили су се у Фруктони, Бањалучкој пивари, Витаминци и десетинама предузећа које је купио Петар Душанић, тврде у Савезу удружења малих акционара. Савез удружења малих акционара (УМА) РС и Иницијативни одбор за оснивање удружења грађана за добар амбијент привређивања […]

среда, јун 20, 2012 / 16:27

Криминална приватизација у РС довела је привреду Српске на ивицу колапса, а најочигледнији примјери пљачкашке приватизације десили су се у Фруктони, Бањалучкој пивари, Витаминци и десетинама предузећа које је купио Петар Душанић, тврде у Савезу удружења малих акционара.

Савез удружења малих акционара (УМА) РС и Иницијативни одбор за оснивање удружења грађана за добар амбијент привређивања и живљења у РС (УЗДА) организовао је данас у Бањалуци мирни скуп на коме је указано на катастрофално стање у привреди.

На протесту у центру Бањалуке се окупило скоро 200 радника из Бањалуке, Добоја, Дервенте, Градишке,Прњавора и Модриче, како су навели представници Савеза малих акционара РС-а, „жртава криминалне приватизације” у РС-у.

Секретар Савеза малих акционара Огњен Југовић каже да тужилаштво и судови не раде свој посао и да мали акционари због тога желе на овај начин поново да скрену пажњу на криминал на који годинама не реагују.

Специјалном тужилаштву РС зато ће данас поднијети захтјев за хитно гоњење починилаца најтежих облика организованог и коруптивног криминала и кривичних дјела против привреде РС и њених грађана.

– Класичан примјер лажног стечаја је “Фруктона”. Огроман привредни криминал десио се и у “Бањалучкој пивари”, предузећу од стратешког интереса. Имамо примјер и Петра Душанића који је уништио више од 20 предузећа – казао је Југовић.

Он је истакао да је посебно занимљив случај бањалучке “Фруктоне” која је продавала “пепси”, један од најпознатијих свјетских брендова.

– “Фруктону” је купила група људи предвођена Недељком Поповићем. Са њим су били и Илија Сировина и Слободан Жупљанин, а у истој тој екипи је и директор бањалучке “Витаминке” Жарко Микић. “Витаминка” је сљедећа која ће страдати. Предузеће се распада, а екипа која њим влада даје 15 милиона КМ позајмице једном предузећу у Швајцарској која је појам свјетског стандарда. Наравно, ради се о прању пара – истакао је Југовић.

Предсједник Иницијативног одбора за оснивање удружења грађана за добар амбијент привређивања и живљења у РС Жељко Вујатовић истакао је да је један од примјера негативне судске праксе и спор “Еуромотора” и бањалучког “Јелшинграда”.

– Власник предузећа “Еуромотор” Гостимир Иванковић 2003. године купио је нову халу бившег “Јелшинграда” за смијешно малу суму. Иванковић није извршио добар дио уговора, али је дошао до пословне зграде путем хипотеке и још, не знам како, потражује четири милиона КМ од “Јелшинграда”. Од тога је успио да скине са рачуна два милиона КМ, а знајући да ће изгубити спор који је у току, почео је тај новац да троши на реконструкцију хале – казао је Вујатовић.

Он је истакао да је око 80 одсто предузећа и привреде Републике Српске уништено у процесу приватизације, а да је на десетине хиљада људи остало без посла.

У Савезу удружења малих акционара истичу да судови намјерно одуговлаче процесе на штету акционара и радника, а у корист тајкуна.

Мали акционари “Бањалучке пиваре” поднијеће ове седмице кривичну пријаву против Управног одбора овог предузећа који им је, како кажу, противзаконито знатно умањио број акција које су у њиховом власништву.

Предсједник Удружења малих акционара “Спас пиваре” Недељка Кузмановић каже да је руководство овог предузећа крајем прошле године на основу одлуке Управног одбора свим малим акционарима, којих има више од 4.500, умањило број акција.

– Против УО “Пиваре” половином прошле године поднијела сам тужбу Окружном привредном суду Бањалука због тога што су донијели одлуку о умањењу акција и плаћању губитка нашим акцијама, а сада, након што су то и урадили, поднијећемо кривичну пријаву против УО – казала је Кузмановићева и додала да је њој са 113.983 број акција смањен на 9.000 акција.

Она је рекла да су мали акционари били власници 36 одсто акција “Бањалучке пиваре”, али да је то сада смањено на 28 одсто.

Демонстранти су одржали протестну шетњу до Специјалног тужилаштва, Републичког јавног тужилаштва и Основног суда гдје су предали захтјеве за што бржим рјешавањем ових спорова у правосудним институцијама.

Комисија за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама РС поднијела је раније Специјалном тужилаштву РС извјештаје за сва 24 контролисана предузећа, која су продата методом специјалне лицитације по цијени већој од 300.000 марака, јер су уочили бројне неправилности.

У извјештају о извршеној ревизији приватизације од јуна 2006. до маја 2011. године Комисија је навела да су цијене организовано обаране и да су лицитације биле намјештене за унапријед договорене купце и по унапријед договореној цијени.

Један од бројних примјера малверзација на лицитацији је и продаја фирме “Метално” из Зворника у којој је 26,72 одсто државног капитала купио Драган Спасојевић за 1,07 милиона марака, док је почетна цијена била 2,88 милиона КМ.

Спорне лицитације

Међу 24 фирме за које Комисија за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама РС сумња да су продате незаконито на намјештеним лицитацијама су и бањалучки “Метал” и “Фоп” из Лопара које је купио контроверзни бизнисмен из Прњавора Петар Душанић.

Ту су и фирме “Бентонит”, “1. мај – дрводјелска”, “Кристал”, “Малпрекс”, “Меркур”, “Будућност” из Источног Сарајева, “Дрина” из Јање, “Механика” из Дервенте, “Опрема” из Бијељине, “Озрентурист” из Добоја, “Перућица” из Фоче, “Пут” из Источног Сарајева, “Житопромет Дрина” из Зворника и друге. Глас Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Неће они плакати. Ја бих рекла да ће они почети да туку.

  Армија незапослених, средња генерација, који су остали без посла са пропашћу великих предузећа, више не може да се „сналази“ јер им здравље не дозвољава, а нема више ни физичких послова. До пензије имају доста, старосних, а повећаваће се граница још… Биће овде свашта.

 2. Слобода, 21.06.2012. 08:27:08 [42873]
  Покрет „Слобода“
  Врши пројекцие документарних филмова који задиру у суштину проблема модерне цивилизације (манипулације).
  Сваки уторак 20h. у јуну/јулу у Дому омладине Бања Лука.
  Уторак 26.06 – 20h. документарни филм „ДОКТРИНА ШОКА“

  http://www.youtube.com/watch?v=uIOyh-zL3iw

  Улаз СЛОБОДАн

 3. rammstein, 21.06.2012. 08:08:41

  Екс мора да је на некој доброј домаћици. Будући да воли све природно и домаће, гарант је, лола, тамо у његовом селу, одвојио једно забачено парче баште и тамо се бави његом неких веома интересантних култура…

Оставите одговор