Стефановић наставља разговоре с Едитом Тахири

У Бриселу се данас наставља дијалог Београда и Приштине који је уз посредовање ЕУ почео у марту. Шеф делегације Србије Борислав Стефановић очекује да на данашњим преговорима буде ријешено питање царинских печата на начин да се сачува позиције Србије. Он је рекао да српска страна одлази у Брисел са увјерењем да ће регулисање питања царинског […]

петак, 2 септембра, 2011 / 08:02

У Бриселу се данас наставља дијалог Београда и Приштине који је уз посредовање ЕУ почео у марту.

Шеф делегације Србије Борислав Стефановић очекује да на данашњим преговорима буде ријешено питање царинских печата на начин да се сачува позиције Србије.

Он је рекао да српска страна одлази у Брисел са увјерењем да ће регулисање питања царинског печета, у складу са Резолуцијом 1244 и ставом Унмика, омогућити несметан промет робе, чиме ће се обесмислити једнострани акт Приштине о блокади трговинске размјене са остатком Србије.

"Близу смо решења. Постоје јасне индикације да за печат и за пратећу царинску документацију можемо наћи решење које чува позиције Републике Србије", истакао је Стефановић.

Он очекује да данас у Бриселу буду ријешена и питања катастра, Телекома и универзитетских диплома, као и да ће вјероватно бити говора о могућности присуства Косова на регионалним састанцима.

Из кабинета шефа преговарачког тима Приштине Едите Тахири саопштено је да ће на дневном реду ове рунде преговора бити питања царинског печата, телекомуникација, енергетике, катастра и регионалне сарадње.

У оквиру сусрета биће размотрена питања примјене споразума постигнутих током претходних рунди преговора у вези са слободом кретања, саобраћаја и примјене саобраћајних и возачких дозвола.

Приједлог текста споразума о којима ће се расправљати на данашњем састанку утврдила је ЕУ а заснован је на ставовима који су изнијеле двије стране 6. јуна.

Делегацију Београда чине шеф делегације Борислав Стефановић, замјеник шефа преговарачког тима Владимир Јовичић, који је и савјетник министра за Косово и Метохију, и секретар тима Дејан Павићевић.

Делегацију Приштине чини двадесетак функционера из различитих области, а платформа њиховог наступа им не дозвољава одступање од Уставом и законима загарантованог територијалног интегритета и суверенитета, наводи се у саопштењу из кабинета Тахиријеве.