Иран: Саркози, не знаш шта причаш

Иран је jуче позвао француског предсједника Николу Саркозија да не износи коментаре на основу "нереалних информација”, пошто је Париз тражио увођење оштријих санкција тој земљи због спорног нуклеарног програма. „Као што је више пута саопштавано, иранске нуклеарне активности су потпуно мирољубиве и извјештаји Међународне агенције за атомску енергију су то потврдили”, цитирала је државна телевизија […]

петак, септембар 2, 2011 / 08:04

Иран је jуче позвао француског предсједника Николу Саркозија да не износи коментаре на основу "нереалних информација”, пошто је Париз тражио увођење оштријих санкција тој земљи због спорног нуклеарног програма.

„Као што је више пута саопштавано, иранске нуклеарне активности су потпуно мирољубиве и извјештаји Међународне агенције за атомску енергију су то потврдили”, цитирала је државна телевизија шефа министарства спољних послова за односе са западном Европом Хасана Таџика.

Саркози је у јучерашњем годишњем обраћању француским дипломатама рекао да ће Париз радити са својим савезницима на добијању подршке за увођење оштријих санкција Ирану, у настојању да га примора да прекине програм обогаћивања уранијума.

Таџик је рекао да коментари засновани на нереалним информацијама могу изазвати регионалну нестабилност и да се, имајући у виду реалност, треба уздржавати од таквих изјава.

Саркози је рекао да досадашње санкције против Ирана нису резултирале жељеним исходом и да постоји опасност да неке земље, које није именовао, изведу превентивне нападе на нуклеарне циљеве у тој земљи.

„Његове нуклеарне и балистичке амбиције представљају нарастујућу пријетњу која би могла да води превентивном нападу на иранске циљеве, што би могло да испровоцира велику кризу коју Француска жели да избјегне по сваку цену”, рекао је Саркози.

Он није навео која земља би могла предузети такав напад, али је раније писано да Израел, можда уз помоћ САД, разматра бомбардовање иранских нуклеарних објеката уколико се утврди да је Техеран близу израде нуклеарног оружја.

Француски предсједник је кривицу за кризу пребацио на Иран, који инсистира да нема намјеру да произведе нуклеарно оружје и да примарно обогаћује уранијум за медицинска истраживања и домаћи програм атомске енергије.Оставите одговор