dysko

1. септембар

Јуче је био први дан мјесеца септембра.Тачно у подне, предсједник Републике Српске почео је конференцију за новинаре на којој је говорио о много чему. Пише: Жељко Свитлица Нагласио је добре економске показатеље у Републици Српској, која нема ниједну опасност за своје функционисање у погледу финансијских обавеза и буџета јер ће све обавезе бити измирене у […]

петак, септембар 2, 2011 / 09:37

Јуче је био први дан мјесеца септембра.Тачно у подне, предсједник Републике Српске почео је конференцију за новинаре на којој је говорио о много чему.

Пише: Жељко Свитлица

Нагласио је добре економске показатеље у Републици Српској, која нема ниједну опасност за своје функционисање у погледу финансијских обавеза и буџета јер ће све обавезе бити измирене у складу са законом, а буџет извршен. Најавио је реорганизацију Електропривреде РС, почетак градње аутопута Бања Лука – Добој чим Кинези одобре кредит.

Овај први аутопут, од Бање Луке до Градишке ће добити употребну дозволу већ у новембру, а ако све буде како ваља и треба, можда градња моста на Сави, што је заједнички пројекат РС и Хрватске почне већ ове зиме, рекао је предсједник РС.

Између осталог, новинарима је саопштено:

"Број незапослених износио је 151.076, а у јулу ове године 149.573, што значи да је број незапослених смањен за 1.503 лица".

"Просјечна нето плата у 2010. години износила је 784 КМ, а у јулу ове године 811 КМ",

"На ријеци Босни од Добоја до ушћа у Саву у плану изградња три електране са норвешком фирмом која је добила новац за изградњу и да очекује да се разјасне формални застоји".

"У контакту смо са властима једне важне земље за реализацију пројекта одбране од поплава и пројекта додатног наводњавања"

"Нађена средства за изградњу најприје полетне стазе, а касније и пратећих објеката на аеродрому Требиње."

Предсједник је рекао да је око 300.000 грађана РС користило је годишњи одмор у иностранству, што говори о економској моћи становништва, али није пропустио ни "проблеми постоје у запошљавању и додатном запошљавању људи и биће тешка борба у очувању сваког радног мјеста, сваког промета и реалне производње".

Прво треба разјаснити да је ово све говорио предсједник РС, а не предсједник Владе, но на то око можемо зажмурити. Друго око остаје да доведе у разумну сумњу све што је предсједник РС рекао, да нацрта слику друштва у којем је бар 80 одсто ствари, а поготово оних које се тичу економије, добро и напредно.

Но, на основу података који су му доступни и на основу онога што види, он има право да то и мисли и говори.

У исто вријеме, на другом мјесту…

Јуче 1. септембра, мало послије почетка конференције у Административном центру Владе РС, из бањолучког насеља Карановац враћао се двадесетосмогодишњи Борис Пећанац. Након што није успио да добије својих десет зарађених плата од бившег послодавца код којег је радио на црно, назвао је полицију и рекао да ће се запалити исапред хотела "Босна" у Бањој Луци.

Појавио се са флашицом бензина. Између осталог, присутнима је саопштио:

"Радио сам у мотелу ‘Тајна’ као конобар годину дана и исплатили су ми свега двије плате. Остали су ми дужни око 2.500 КМ и када сам рекао власнику Предрагу Сладојевићу да ћу га тужити, он ми је одговорио да тужба на суду неће проћи, јер сам цијело вријеме радио на црно"

"Током мог рада у поменути мотел ушла и инспекција, те ме затекла како радим на црно, власник је заједно с инспекцијом успио то заташкати",

Пећанац је сјео у полицијско ауто па додао:

"Поздравите ми пуно Ранку Мишић", и отишао.

Он наравно, на основу онога што доживљава и види има право да овако мисли и говори, исто као предсједник и на нама је да ли ћему му вјеровати или не, исто као предсједнику. Са разликом да предсједник има много више начина да нас убиједи. Пећанац је имао само пола литре бензина.

Има нека јавна веза

Да ли постоји веза између два описана догађаја јуче? Ако замислимо обичног човјека који је успио ове двије информације да усвоји, све са подацима којима су у њима изнесени, можда је покушао да их представи себи као двије крајности јер му је тако лакше.

На једном крају стоји власт, оваплоћена у предсједнику, који има сигурно већу плату од 2.500 КМ, и који каже да је све у реду,

Даље на истој црти, од поменуте крајности, ређају се остали – министри, функционери, државни, републички и они други, запосленици по разним службама и институцијама – који дијеле мишљење предсједника, у мањој или већој мјери да је све добро, јер и они мјесечно добијају, додуше, нешто мање од 2.500 КМ. Сви имају право да мисле онако како виде.

Ова друга крајност, на којој је Пећанац, каже нешто друго. Ако му повјерујемо, као што смо малоприје повјеровали предсједнику, онда видимо свакодневну муку и рад, обесправљеног човјека, којем не дају оно што је поштено зарадио, притом га понижавајући. Он је за десет мјесеци зарадио већ спомињаних 2.500 КМ, које му послодавац ипак није дао, јер га ништа не приморава да то уради, ако изузмемо савјест, можда.

Шта је између ове двије крајности и којој смо ближе? Колика ја та црта између њих и да ли ће она као клацкалица кренути да се нагиње према оној страни гдје расте очај оних сличних Пећанцу.

Чули смо недавно да слиједе поскупљења, али све ћемо то преживјети. Него, шта ако нагло појефтини живот код оних који више немају избора?

Јуче, сва срећа, није био црни септембар, био је први. Лијеп и сунчан дан.0 КОМЕНТАРА

  1. ovaj čovjek je i lud i drskobezobrazan.Ruga se narodu koji pati pod njegovim jarmom.zna li on kako se živi od ničega, od 41 km za tuđu njegu i pomoć, od tzv penzije od 100, 200, 300 km? U istoriji na ovim prostorima ,osim rata , a i onda je on živio mafijaškošvercerskim životom, moj narod nikada nije bjednije i jadnije živio.U tursko doba zulumćari su uzimali trećinu, a ovi zulumćari nam ne ostavljaju ni trećinu onoga što zaradimo.Ovo što predsjednik i vlast rade je zločin i genocid za svoj narod.SSND=fašističkogenocidnozločinačka organizacija čiji je zadatak materijalno uništenje RS, i nestanak srpskog naroda na ovom prostoru.Nažalost, zadatak je skoro odrađen što se tiče ekonomske strane, a broj ljudi je svaki dan sve manji.Škole su nam poluprazne ili prazne, u školama u kojima se doskora upisivalo nekoliko odjeljenja prvog razreda, formiraju se kombinovana odjeljenja sa po desetak učenika.A, naš predsjednik po nalogu vatikana i njemačke, pjeni i viče da su hrvati ugroženi.
    Kako radio, predsjedniče, životom kojim živi tvoj narod u RS, tako ti i bilo.Tebi i tvome svakome.

Оставите одговор