Стартује Петница 2011.

Има ли омладине заинтересоване за науку уопште? Истраживачка станица Петница, јединствена институција у региону, за рад са заинтересованим средњошколцима за природне, математичке, техничке и друштвене науке, расписала је конкурс за за пријављивање кандидата за учешће на Програмима у 2011. години. На програме од астрономије, физике и електронике, преко биомедицине, хемије и геологије, па до археологије, […]

субота, октобар 9, 2010 / 14:31

Има ли омладине заинтересоване за науку уопште?

Истраживачка станица Петница, јединствена институција у региону, за рад са заинтересованим средњошколцима за природне, математичке, техничке и друштвене науке, расписала је конкурс за за пријављивање кандидата за учешће на Програмима у 2011. години.

На програме од астрономије, физике и електронике, преко биомедицине, хемије и геологије, па до археологије, психологије и лингвистике, као и 15 других дисциплина, се могу пријавити средњошколци из свих школа у Србији, али и других земаља региона којима језик није баријера, а вољели би да се опробају у научно-истраживачком раду, да се друже са вршњацима сличних интересовања, да науче нешто ново, да истраже свијет око себе.

Истраживачка станица Петница, подстиче све ученике, не само оне са најбољим резултатима у школи, да се усавршавају, прошире своје видике и испробају нешто ново. Оцјене нису пресудан фактор у селекцији, јер је мотивација и интересовање много важније. 

Упутство за пријављивање можете погледати на линку. Пријавну документацију можете пореузети овде

Острво Петница

Истраживачка станица Петница (ИСП) је самостална и независна организација која се бави развојем научне културе, научне писмености, образовања и културе. Активности ИСП су највећим дијелом усмјерене на младе – на ученике и студенте, као и на обуку наставника у новим техникама, методама и садржајима у области науке и технологије. Програми ИСП обухватају широк спектар области и дисциплина у оквиру природних, друштвених и техничких наука.

Сваке године Истраживачка станица Петница организује велики број различитих програма у облику курсева, семинара, научних кампова, радионица и сл., најчешће у трајању од више дана. На овим програмима као предавачи гостују искусни научни радници и истраживачи из великог броја научних института и факултета са којима ИСП сарађује.

Главнина програма ИСП је намијењена основној циљној групи – ученицима средњих школа, тј. младима у узрасту од 15 до 19 година. Њима се нуди могућност да се пријаве за читаву серију семинара и курсева током једне године који се одржавају у неколико термина током зиме, прољећа, љета и јесени. ИСП самостално врши избор ученика који ће се позвати да учествују на програмима.

Неколико пута током године ИСП организује и програме намијењене ученицима основних школа – углавном завршних разреда.

ИСП је позната и по посебним курсевима намењеним наставницима основних и средњих школа. Основни циљ ових програма је упознавање наставника са савременим методама и садржајима у одговарајућим областима и школским предметима.

Прва независна образовна институција у Југославији

Истраживачка станица Петница основана је 1982. године на иницијативу групе младих истраживача, наставника и студената незадовољних постојећом праксом у образовању и формирању младих научних кадрова. То је била уистину прва независна образовна организација у тадашњој Југославији. Упркос тешким друштвеним и економским приликама, а захваљујући подршци бројних предузећа, државних и локалних институција, ИС Петница је убрзо постала цијењени центар иновативног научног образовања и професионално утемељеног подстицања младих талената, позната и угледна у земљи и у свијету.

И у вријеме трагичног распада претходне Југославије, економског колапса, хиперинфлације, санкција и изолације земље, ИС Петница је сачувала и развијала своје програме и одржала важне контакте и сарадњу са сродним институцијама из претходне Југославије и цијелог свијета, на најбољи начин потврђујући углед, квалитет и постојаност рада.

Током двије и по деценије развоја и рада ИС Петница је успјешно организовала преко 2500 разноврсних курсева, кампова и семинара на којима је учествовало више од 40,000 учесника и око 6,000 предавача и стручних сарадника.

Ширећи мрежу која данас покрива више стотина средњих школа и велики број научних института и факултета,  те активно помажући формирање нових генерација младих одговорних стручњака у низу важних и перспективних области, Истраживачка станица Петница представља једну од малобројних спонтано насталих и програмски конзистентних образовних организација у свијету које, чврсто окренуте будућности, новим знањима, технологијама и вриједностима, на достојан начин одговарају на изазове XXI вијека.

Фронтал.РС објављује овај оглас о Петници у нади да ће се што прије и код нас основати слична институција. Не мора то бити ништа претјерано, ни ИС Петница то није. За почетак, довољно ће бити неко скромно, занимљиво мјесто, уточиште за све радознале духове.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *