Џомбић: Биће реализована помоћ буџету

ВАШИНГТОН – Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас Срни да је кредит Свјетске банке за подршку буџету Српске у овој години, у износу од око 60 милиона КМ, ефективан и да може бити реализован до краја новембра. "Искористили смо прилику да на маргинама редовног годишњег састанка Свјетске банке и Међународног монетарног фонда […]

субота, 9 октобра, 2010 / 16:41

ВАШИНГТОН – Министар финансија Републике Српске Александар Џомбић изјавио је данас Срни да је кредит Свјетске банке за подршку буџету Српске у овој години, у износу од око 60 милиона КМ, ефективан и да може бити реализован до краја новембра.

"Искористили смо прилику да на маргинама редовног годишњег састанка Свјетске банке и Међународног монетарног фонда у Вашингтону обавимо низ састанака са представницима ове двије међународне финасијске инстутуције, а посебно у контексту реализације кредитне подршке буџету РС у овој години. Нема никаквих сметњи за повлачење средстава, кредит постаје ефективан и можемо га реализовати до краја новмебра", нагласио је Џомбић у телефонској изјави Срни из Вашингтона.

Што се тиче четврте транше стенд-бај аранжмана ММФ-а од 38 милиона евра, каже министар Џомбић, Борд директора засједа 15. октобра и ту неће бити проблема за одобрење средстава. "Ријеч је о износу од око 27 милиона марака за РС, а реализација ових средстава може се очекивати најдуже до новембра", рекао је Џомбић.

Говорећи о редовном годишњем састанку ММФ-а и Свјетске банке, министар финансија РС је рекао да су се на овогодишњој скупштини чуле конкретније процјене по питању свјетске економске кризе и ова година је процијењена као година опоравка свјетске економије.

"На бази података ММФ и Свјетске банке, свјетска привреда би у 2010. години требало да забиљежи позитивну стопу раста, али само нешто изнад нуле. Наведени су примјери веома доброг опоравка и високих стопа раста јужноамеричких и азијских привреда, као и кинеске, а веома добри резултата уочени су код неких афричких привреда, док веома тежак и спор опоравак биљежи привреда САД", рекао је Џомбић.

Он је додао да су и, поред враћања раста свјетских привреда, процјене за будући период веома опрезне и скромне. "Процјењује се успјехом ако се оствари раст од два и по одсто у наредних пет до пет и по година и уколико се дефицит идућој години смањи за један процентни поен", нагласио је ресорни министар РС.

Процјењује се, каже Џомбић, да је највећи изазов за будући период, поред спорог раста привреда, и веома висока стопа незапослености у свијету, посебно што пројекције показују да ће у наредном периоду од десет година на свјетско тржиште рада ући 400 милиона људи.

"Поред незапослености, која дефинитивно представља највећи изазов у будућем периоду, указује се на још неколико значајних изазова, а прије свега на одрживост пензионих система широм свијета. Оцјена је да би готово све земље требало снажно да се ангажују да се у оквиру неопходних реформи у наредном периоду обезбиједе одрживи пензиони системи", истакао је Џомбић.

Он је додао да се као велики изазов сматра и слаб опоравак тржишног капитала, посебно криза тржишта дужничких хартија од вриједности и са тим повезани изазов управљање државним дуговима.

"Шансе и могућности за раст привреде у овој декада процјењује се кроз улагања у неколико праваца, првенствено у пољопривреду и обезбјеђење сигурности хране, науку и инфраструктуру. Сматра се и да ће ову декаду карактерисати новине у финсијском сектору, не само кроз модификована правила, већ кроз начине и моделе супервизије", истакао је Џомбић.

Према његовим ријечима, ММФ и Свјетска банка су у контексту процјена фронта раста у наредном периоду приступиле ревизији и прилагођавању кредитних линија, што је неопходно имати у виду како би земље могле прилафгодити свој развој и испунити услове за приступ финасијским средствима.

"ММФ и Свјетска банка развијају и сигурешу финансирање ифраструктурних пројеката кроз јавно приватно партнерство", рекао је Џомбић, који предводи званичну делегацију БиХ на редовном годишњем састанку Свјетске банке и ММФ-а, који се завршава сутра.Оставите одговор