Народ каже: БиХ нема будућност

Према истраживању које је провела агенција "Пулс", сва три конститутивна народа у БиХ сматрају да БиХ каква је сада нема будућност, рекао је доцент на Факултету политичких наука у Загребу Божо Скоко. Резултати истраживања "Шта мислимо једни од другима, а шта о БиХ – стереотипи и имиџ међу грађанима БиХ" показују и да сва три […]

субота, 9 октобра, 2010 / 13:38

Према истраживању које је провела агенција "Пулс", сва три конститутивна народа у БиХ сматрају да БиХ каква је сада нема будућност, рекао је доцент на Факултету политичких наука у Загребу Божо Скоко.

Резултати истраживања "Шта мислимо једни од другима, а шта о БиХ – стереотипи и имиџ међу грађанима БиХ" показују и да сва три конститутивна народа другачије виде будућност БиХ.

Прије презентације истраживања, Скоко је рекао новинарима у Бањалуци да је истраживање показало да Хрвати и Срби од Бошњака траже да не злоупотребљавају државне и ентитетске институције, те да буду мање искључиви према Србима и Хрватима, како би се поправили односи три народа БиХ и животна ситуација у земљи.
"Срби очекују од Хрвата да постану свјесни своје кривице за рат и да се извине, што Хрвати и Бошњаци очекују од Срба, те да покажу више одговорности према БиХ и да не злоупотребљавају државне институције, док Бошњаци у већој мјери од Хрвата сматрају да Срби требају бити мање искључиви према друга два народа", додао је Скоко.
Према његовим ријечима, Срби и Бошњаци сматрају да Хрвати морају бити мање искључиви према друга два народа, а Бошњаци очекују од Срба и Хрвата да им омогуће да више зараде.
Он је истакао да је истраживање позитивних аспеката показало да се Хрвати диве Бошњацима због њихове гостољубивости и оданости вјери, Срби Бошњацима због њихове слоге, марљивости и гостољубивости.
Он је додао да се Бошњаци и Хрвати Србима диве због њихове слоге и марљивости, Бошњаци Србима због поноса и упорности, док се Хрвати Србима диве због гостољубивости и истрајности.
"Бошњаци и Срби се Хрватима диве због њихове културе и радишности, Бошњаци због поноса и љубазности, а Срби због сналажљивости и сложности", рекао је Скоко.
Он је појаснио да је ово истраживање урађено како би се нашле тачке на којима би се могла градити побољшана међусобна сарадња и будућа БиХ, те додао да још није могуће да из БиХ иде један заједнички глас сва три народа према спољној политици, те да се ни након посљедњих избора са оваквим политичарима ствари неће много промијенити.
Психолог Срђан Пухало сматра да БиХ мора порадити унутар себе на сопстевеном имиџу, као и да су за међусобна мишљења три народа највише криви политичари.
Професор бањалучког Универзитета Младен Миросављевић истакао је да се стереотипи између три народа могу превазићи бољим међусобним упознавањем, као и да треба озбиљно радити на имиџу земље.Оставите одговор