Станић: Српска ће остати без 200 милиона КМ

Република Српска ће изгубити 200 милиона КМ пласираних средстава посредством Инвестиционо-развојне банке а та средства су одобравали људи који су највећи дио узели у сопствене џепове а данас се ти људи налазе на кључним листама СНСД-а – рекао је данас посланик Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић реагујући на информацију да је ИРБ од бијељинског предузећа "Ледер" наплатило само 98 хиљада КМ од укупно пласираних 3 милиона КМ.

среда, 8 августа, 2018 / 07:43

"У маси злоупотреба које је режим урадио у току своје дугогодишње владавине посебно се истиче пословање Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Наиме, видите да се на порталима појављују фирме које су користиле кредите ИРБ без финансијског посредника и ти се кредити углавном не враћају" – казао је посланик СДС.

Станић је истакао да је проблем настао оног момента када је промијењена одлука да се средства ИРБ пласирају без финансијског посредника и сада имамо проблем да они корисници, правни субјекти без финансијског посредника не враћају кредите.

"Ради се о цирка 200 милиона КМ кредитних средстава ИРБ-а, међу којима је најпознатије предузеће "Бирач" Зворник. Оног момента када "Бирач" добија 10 милиона марака ИРБ средстава, од тог износа се пребацује 700 КМ кошаркашком кулубу "Игокеа". На овај начин средства су добијали и "Ледер" Бијељина 3 милиона КМ, Унис Дервента 10 милиона КМ, Фармаланд 15 милиона КМ…" – истакао је Миладин Станић.