Путинова понуда Трампу за контролу наоружања

Предсједник Русије Владимир Путин представио је предсједнику САД Доналду Трампу током самита у Хелсинкију 16. јула низ конкретних иницијатива у вези са контролом оружја, укључујући забрану оружја у свемиру.

среда, 8 августа, 2018 / 07:40

У руском документу под насловом "Дијалог о питању контроле оружја", у који је имао увид лист "Политико", предлаже се продужење такозваног Новог споразума о смањењу стратешког оружја на још пет година.

"У руском документу истакнут је велики број подручја у којима би двије земље могле да сарађују како би смањиле опасност од нуклеарног оружја и поново успоставиле бар дио изгубљеног међусобног повјерења", пише лист.

У документу се сугерише да би Вашингтон и Москва требало да предузму кораке у вези са тензијама у источној Европи, уз спровођење војних активности, као и да повећају повјерење и транспарентност у војној сфери, пренио је ТАСС.

Документом се двије стране позивају да иницирају стручне консултације, како би препознале дестабилизирајуће врсте оружја, а предлаже се и започињање дијалога у формату "два плус два" министара одбране двије земље, као и шефова руске и америчке дипломатије.Оставите одговор