Станић од СДС: Српска треба уложити новац у производњу Спутњика В у Торлаку

Од маја мјесеца ваццина Спутник В производиће се у Институту Торлак и било би од есенцијалне вазности да Влада Републике Српске препозна тај моменат, обави потребне консултације, донесе потребне одлуке да финансијски учествује у том пројекту – истакао је др Слободан Станић, предсједник Одбора за здравство СДС.

петак, 2 априла, 2021 / 12:58

"Несагледиве су дугорочне добити од учешћа у овом пројекту. Добра, сигурна и надасве економична доступност вакцина била би обезбијеђена са улагањем пропорционално броју становника, што по мојој процјени износи 1/8 или прецизније 12,5% у укупном коштању пројекта" – нагласио је Станић.

Он је подсјетио да ј предсједник Србије Александар Вучић још 5. фебруара изјавио да ће Србија инвестирати колико год буде потребно у започињање домаће производње руске вакцине "Спутњик В" и ту наступа моменат када би се у том критичном тренутку требала укљуцити Влада Републике Српске са нашом понудом за финансијско учешће у пројекту.

"Оцијењено је од стране руског произвођаца Гамалеја да су за прву фазу која би укључивала транспорт супстанце неопходне за производњу вакцина, за пуњење вакцина у Торлаку у Србији, за паковање вакцина и за дистрибуцију испуњени технолошки услови. У другој фази би се у Торлаку производила и активна супстанца. Све то улива повјерење у апсолутни успјех овог пројекта" – поручио је шеф Одбора за здравство СДС.

"Кризу треба посматрати и као шансу и ако ми из Српске вјерујемо у Србију, ово је сигурно шанса коју због здравља наших грађана не смијемо пропустити. У питању није само садашњи тренутак, већ и наша будућност!" – казао је Станић.