Семберци иду у зелено: Могућност пријављивања дивљих депонија

Грађани Бијељине однедавно имају могућност да користе апликацију за мобилне телефоне "Го грин" (Go Green), помоћу које могу да пријаве дивље депоније, лоцирају зелена острва, повежу се са надлежним институцијама, едукују се о екологији и скенирају отпад.

петак, 2 априла, 2021 / 15:14

Службеници Градске управе Бијељине редовно ажурирају садржај, па су грађани уз помоћ ове апликације обавјештени о свим еко данима, акцијама чишћења и сађења, како у својој, тако и у другим локалним заједницама које су укључене у овај пројекат.

Апликација служи и као извор забаве, али са едукативним сегментом. Корисници могу да се забаве рјешавајући мисије чишћења околине и да науче у коју канту иде папирна марамица, лименка или неки други отпад. Игрица је осмишљена да све генерације, а посебно најмлађи, науче правилно да рециклирају кроз интерактивно учење.Апликација је доступна свим грађанима на линку: www.gogreen.ba или скенирањем "Кју-ар" (QR) кода. Њено кориштење је омогућено у 14 општина и градова, а осмисшљена је од стране тима младих људи на прошлогодишњем "Хакатону" одржаном у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану – "Рилоад" (ReLOaD), који финансира Европска унија, а спроводи Развојни програм Уједињених нација (УНДП).