Стаљинград: Рекордна зарада и кандидатура за Оскара

Са зарадом од скоро милијарду и по рубаља само у прве три недјеље приказивања, "Стаљинград" је постао најпрофитабилнији филм у историји савремене руске кинематографије Филм “Стаљинград” руског редитеља Федора Бондарчука, кандидован за престижну награду Америчке филмске академије Оскар, за само три недеље приказивања у Русији и бившим совјетским републикама остварио је профит од милијарду и […]

среда, 6 новембра, 2013 / 10:16

Са зарадом од скоро милијарду и по рубаља само у прве три недјеље приказивања, "Стаљинград" је постао најпрофитабилнији филм у историји савремене руске кинематографије

Филм “Стаљинград” руског редитеља Федора Бондарчука, кандидован за престижну награду Америчке филмске академије Оскар, за само три недеље приказивања у Русији и бившим совјетским републикама остварио је профит од милијарду и 382 милиона рубаља. На тај начин „Стаљинград“ је већ постао најпрофитабилнији филм у историји савремене руске кинематографије, а тек му предстоји приказивање у иностранству, пише Глас Русије.

Редитељ овог великог ратног филмског спектакла, Федор Бондарчук, на располагању је имао буџет од 30 милиона долара.

Само протеклог викенда филм је зарадио од приказивања још 180 милиона рубаља. Укупна зарада значајно премашује показатеље претходног руског рекордера, филма Тимура Бекмамбетова “Иронија судбине”. Приказивање “Стаљинграда” у руским кинима се наставља, а дистрибутери сада траже да се оно продужи за шест до осам недјеља.

Продуцент Александар Родњански је казао да је филм прављен “таквим језиком да буде универзално јасан”.

– Мени се чини да није правилна жеља да се сними нешто за извоз. Најразумније је да се праве филмови за сопствену публику тако да они путују, превладавају границе, посједују способност да заинтересују и друге гледаоце.

Први странци који ће видјети филм биће Кинези. За кинеску дистрибуцију израђено је више од три хиљаде копија – два пута више него за руску. Филм ће затим бити приказан у Јапану, Кореји, Њемачкој, Америци… Први пут за 40 година један руски филм је доспио у руке велике дистрибутерске компаније – Цолумбиа Пицтурес, која га промовира широм свијета.

Неколико ствари иде наруку овом филму: први пут у Русији снимано је у формату ИМАX 3Д. Друго, ради се о реалним историјским чињеницама познатим читавом свијету: Стаљинградска битка која је преломила ток Другог свјетског рата, битка којом је започела офанзива совјетске војске, завршена капитулацијом фашистичке армије у Берлину.

Драматична љубавна прича на попришту једне од најславнијих и најкрвавијих битака Другог свјетског рата одиграла се 1942. године, након што су нацистичке трупе заузеле једну обалу ријеке Волге.

Послије неуспјешног покушаја да прегазе ријеку и изврше контраофанзиву против њемачке армије, руске трупе биле су принуђене на повлачење снага. Ипак, неколицина војника успјела је да се домогне обале коју су држали Њемци и искрцају. Будући да су били малобројни, скривају се у приобалној кући, гдје упознају једну девојку, којој су Нијемци запосјели дом, а она сама није на вријеме напустила линију фронта.

Усред вихора ратних страхота рађа се љубав, а од тог тренутка војници имају један задатак – да њу заштите по сваку цијену.

Европска премијера Стаљинграда ће бити одржана на Међународном римском фестивалу који се одржава од 7. до 14. новембра. Према ријечима директора Фестивала Марка Милера, то је први случај у читавом постсовјетском периоду када руски филм постаје дио великог међународног филмског процеса.0 КОМЕНТАРА

 1. Мислим да је ово врхунски филм, пошто сам се увјерио у руску објективност кроз серијал „soviet storm“ гдје су на најобјективнији начин приказивали аутентичне снимке догађаја у највећим биткама историје човјечанства, Курск, Стаљинград, Лењинград, Кавказ, Кијев, Смоленск, Москва,…

  Ово јесте била борба титана, два најјача система у том периоду, пошто је Хитлер разбио и уништио комунисте у Вајмарској Њемачкој, па касније у Шпанији, мислио је да ће му то поћи за руком и на руској земљи. Преварио се, јер су се Руси ослањали више на православни патриотизам, него на идеологију. Слика руског војника са крстом у руци пред битку Курск нам јасно говори о томе.

  http://www.6yka.com/upload/images/Novembar%202013/powerful-photos-27.jpg

 2. Руси су најнепокронији народ на свету. То је знао и Ален Далес директор ЦИА-а. Подсетимо се његове доктрина за уништавање руса и правосалвних словена.
  Заврши се рат, све ће се некако уредити, изградити. И дајемо све што имамо – сво злато, сву материјалну моћ на заглупљивање и укалупљивање људи… Човечји мозак, свест људи склони су променама. Посејемо ли тамо хаос, неприметно ћемо им подметнути њихове лажне вредности и приморати их да у те лажне вредности верују. Како? Наћемо своје истомишљенике, своје савезнике у самој Русији. Епизодa за епизодом ће се одигравати грандиозна по својим размерама трагедију уништавања најнепокорнијег народа, до коначног, неповратног гашења његове самосвести.
  Из књижевности и уметности, на пример, постепено ћемо затирaти њихову социјану бит, одвикнувши уметнике, убијемо у њима вољу да се баве описивањем… истраживањем оних процеса, који се дешавају дубоко у народним масама, књижевност, позоришта, филмови – сви ће приказивати и прослављати најнижа људска осећања… Нa све могуће начине ћемо подржавати и уздизати такозване уметнике, који ће почети неговати и укуцавати у људској свести култ секса, насиља, садизма, издаје, – једном речју, сваке неморалности… У управљању државом ми стварамо хаос и неред. Ми почињемо неприметно, али активно и непрекидно доприносити деспотизму чиновника, корупционаша, беспринципијелности. Бирократизам и одуговлачење ће се потенцирати као врлине. Честитост и поштење ће се исмејавати и никоме неће бити потребни, сматраће се остатком прошлости. Поквареност и безобразлук, лаж и обмана, пијанство и наркоманија, животни страх једног пред другим, бестидност и издаја… Национализам и непријатељство народа, пре свега непријатељство и мржња према руском народу – све ћемо то вешто и неприметно култивисати, све то се расцветава цветом са много латица. И само малобројни, врло мало њих ће наслућивати или чак схватати, шта се дешава. Али такве људе ћемо ставити у беспомоћан положај, претворићемо их у предмет исмејавања, наћемо начина да их оклеветамо и прогласимо отпадницима друштва. Чупаћемо духовне корене, банализовати и уништавати основе духовног морала. На тај начин ћемо слабити поколење за поколењем. Хватаћемо људе у детињству и младалачком добу, главни улог ћемо ставити на омладину, почећемо је дезорганизовати, развраћати, морално кварити. Направити од њих цинике, вулгарне људе, космополите.

 3. Tesla, 06.11.2013. 12:28:30

  Тесла, Руси су духом и свијешћу најјачи народ на свијету, колико они имају способности и умности како колективних тако и појединачних. Али их брате уби словенска душа, осјетљиви су и пуно се празне на ту недокучивост живота, зато имамо најјаче филозофе и писце баш из Русије. Једног Достојевског, Толстоја, Шолохов, Јесењин, Пастерњак, Буњин,… све је то душа словенства, непостижни ум, какав је био и наш прави Тесла, Божији дар. Међутим, тај ум и та креација не даје резултат за добробит нације, ако се не подреди општем интересу колективитета, нације! Зато су у Русији тако крваве револуције, преврати, унутрашњи сукоби, политика,…све то слаби снагу руског човјека, а Рус православац је најбољи војник, најборбенији, најчаснији.
  Велика је Русија, велико пространство, велике разлике између националних заједница, ту се руски народ вјечито бори да би задржао ту своју компактност.
  Ево неки дан смо видјели велики протест руских националиста у Москви, с правом се буне, побише их кавкаски козојеби дошљаци и то све у сред Москве, ти каквкасци су исто ко што су код нас били шиптарези. Путин слабо кординише ту енергију свог народа, иако је изградио интегритет важне особе, ипак Руси не могу да искораче на свјетски трон, јер су још увијек слаби изнутра, због неизбалансираног менталитета нације.