Истраживање јавног мнијења: Нико не би ратовао за опстанак БиХ

Нико у БиХ не би ратовао за њен опстанак, показали су резултати истраживања које је за канцеларију УНДП-а у Сарајеву провела агенција "Призма рисрч”. Истраживање, проведено на узорку од 1.500 испитаника у цијелој БиХ, показало је да би, уколико би дошло до “пријетње цјеловитости” БиХ, 13,5 одсто Бошњака, 12,6 одсто Хрвата и 1,5 одсто Срба […]

среда, 6 новембра, 2013 / 10:21

Нико у БиХ не би ратовао за њен опстанак, показали су резултати истраживања које је за канцеларију УНДП-а у Сарајеву провела агенција "Призма рисрч”.

Истраживање, проведено на узорку од 1.500 испитаника у цијелој БиХ, показало је да би, уколико би дошло до “пријетње цјеловитости” БиХ, 13,5 одсто Бошњака, 12,6 одсто Хрвата и 1,5 одсто Срба било спремно да се прихвати оружја. Већина их се изјаснила да је спремна да проблем рјешава мирним средствима.

У документу се наводи да 35,7 одсто грађана БиХ вјерује да ће у будућности у БиХ бити неког насиља, али да то неће бити “прави рат“, пише “Евро блиц“.

Више од трећине испитаних вјерује да је могуће да се десе насилни протести, одвојени етнички инциденти или раст криминала. Исти број испитаника, ипак, вјерује да до било каквог оружаног сукоба у БиХ неће доћи у сљедећих пет година.

Истраживање показује да 17,7 одсто грађана Републике Српске и 7,4 одсто грађана Федерације БиХ вјерује да ће се прије распасти ЕУ, него што ће БиХ постати њена чланица, док је 11,8 одсто грађана Српске и 5,1 одсто ФБиХ убијеђено да ће се БиХ прије распасти него постати чланица ЕУ.

Према резултатима истраживања, садашње границе БиХ не одговарају никоме, а 28,5 одсто грађана БиХ из свих етничких група жели живјети у БиХ у оваквим постојећим границама.

Чак 71,9 одсто Срба и 53,6 одсто Хрвата жели живјети у независном моноетничком ентитету, док 36,7 одсто Бошњака жели живјети у БиХ унутар постојећих граница, а 20,6 одсто их жели живјети у независном бошњачком ентитету.

Истраживање је показало да 13 одсто грађана из све три етничке групе вјерује да је помирење у БиХ могуће.

Лист наводи да су резултати представљени Управном одбору Савјета за провођење мира у БиХ.0 КОМЕНТАРА