У сијенци смјена: ЈМБГ закон прошао по хитном поступку и без расправе

Прошло је неколико мјесеци од вишедневних простеста, талачке кризе у парламенту БиХ, те смрти двије бебе зног немогућности одласка на лијечење, и након свега Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је "по хитном поступку" и без расправе усвојио Приједлог измјена и допуна Закона о јединственом матичном броју (ЈМБ). За закон је гласало десет делегата, а два […]

среда, 6 новембра, 2013 / 09:50

Прошло је неколико мјесеци од вишедневних простеста, талачке кризе у парламенту БиХ, те смрти двије бебе зног немогућности одласка на лијечење, и након свега Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је "по хитном поступку" и без расправе усвојио Приједлог измјена и допуна Закона о јединственом матичном броју (ЈМБ).

За закон је гласало десет делегата, а два су била "против".

Овим законом, чије је раније неизгласавање било повод за демонстрације пред зградом Парламентарне скупштине БиХ 5. јуна, регистрациона подручја прилагођена су територијалној организацији БиХ у складу с Уставом БиХ и Изборним законом.

Измјенама Закона укупно је предвиђено девет регистрационих подручја и то три у Републици Српској, један у Брчко дистрикту и пет у Федерацији БиХ.

Кратко и јасно: У чему је проблем око ЈМБГ

Протести су почели због мале Белмине Ибришевић која због непостојања ЈМБГ није могла ићи на лијечење у Њемачку гдје је на крају отишла под притиском масовних демонстрација на улицама Сарајева које су се претвориле у "Беболуцију". Белмина је ипак умрла 15. октобра ове године.

Сарајево у епизоди: ЈеБеМГа 06/07062013

Љетос, док су још трајали ЈМБГ протести, умрла је Берина Хамидовић. Мала Берина рођена је 17. марта ове године, дијагностицирано јој је тешко обољење усљед којег није могла да једе, оперисана је али безуспјешно, а онда је настао проблем приликом премјештања – као и многе бебе, Берина није имала ЈМБГ! То јој је направило бројне проблеме приликом транспорта, иако су родитељи уз помоћ пријатеља скупили новац за пут.

Смијењен Огњен Тадић, замијенио га Сташа Кошарац0 КОМЕНТАРА