Срушена федерална Влада

На иницијативу нове парламентарне већине коју чине СДП,СББ ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 Представнички дом Парламента Федерације БиХ изгласао је данас неповјерење Влади Федерације БиХ. За ову иницијативу гласало је 58 посланика, 26 је било против док је 6 посланика било уздржано. Иницијативу за изгласавање неповјерења Влади ФБиХ покренуло је 56 посланика из клубова СДП […]

уторак, 12 фебруара, 2013 / 20:33

На иницијативу нове парламентарне већине коју чине СДП,СББ ХДЗ БиХ и ХДЗ 1990 Представнички дом Парламента Федерације БиХ изгласао је данас неповјерење Влади Федерације БиХ.

За ову иницијативу гласало је 58 посланика, 26 је било против док је 6 посланика било уздржано.

Иницијативу за изгласавање неповјерења Влади ФБиХ покренуло је 56 посланика из клубова СДП БиХ, СББ и оба ХДЗ-а у Представничкон дому федералног парламента, јер сматрају да садашњи састав Владе не представља одраз парламентарне већине, што је у супротности са општим начелима парламентарне демократије.

У образложењу иницијативе наводи се да "састав Владе ФБиХ у посљедњих шест мјесеци не одражава већинску вољу грађана и народа изражену на Општим изборима у БиХ одржаним 2010. године, да у свом дјеловању не извршава квалитетно и у цјелини јавне интересе грађана ФБиХ".

Посланици су данас прихватили и закључке које су предложила четири клуба која чине нову већину, којим је дефинисано да Влада ФБиХ којој је изгласано неповјерење наставља радити са смањеним овлаштењима, што подразумијева ограничавање рада Владе само на неопходне активности које обезбјеђују извршавање преузетих међународних обавеза и оне које су потребне за функционисање ФБиХ.

Предсједавајући Клуба посланика СДА Исмет Османовић рекао је да овај клуб сматра да су предложени закључци противзаконити због чега су напустили салу током гласања о њима.

Закључцима се предвиђа и да Влада којој је изгласано неповјерење не може доносити одлуке и друге акте којима се стварају додатна финансијска оптерећења за ФБиХ, те усвајати програме утрошка средстава без сагласности Парламента ФБиХ.

У закључцима се премијер ФБиХ задужује да достави списак надзорних и управних одбора те чланова управе у предузећима, агенцијама, институцијама и заводима чији је мандат истекао, уз напомену да ће Представнички дом Парламента ФБиХ извршити именовања вршилаца дужности на те позиције, а након избора нове владе она ће провести поступак избора сталних чланова.

"Закључци су срамотни. По процедури Влада наставља радити до избора нове, а не на овакав начин како се то наводи у закључцима", рекао је током расправе посланик СДА Исмет Османовић.

И његов страначки колега Ирфан Ајановић оштро је критиковао предложене закључке те истакао да се "њима Федерација БиХ гура у агонију", а сличне ставове изнијели су и остали посланици који су дио опозиције.

Иницијативу о изгласавању неповјерења Влади Федерације разматраће и Дом народа федералног парламента на сједници заказаној за петак, 15. фебруар.

Османовић је најавио да ће делегати из реда СДА на сједници у петак покренути питање виталног националног интереса, чиме ће се ова иницијатива наћи пред Уставним судом ФБиХ.

Сједница Представничког дома Парламента ФБиХ протекла је у међусобном оптуживању политичких партија нове и старе парламентарне већине ко је крив за чињеницу да Уставни суд ФБиХ није комплетан односно да од девет судија предвиђених законом највиши правосудни орган ФБиХ броји само пет.

Усвојен је и закључак посланика СДП-а Мирка Пејановића којим се позива предсједник ФБиХ Живко Будимир да у складу са уставним овлаштењима омогући процес избора нове владе.

Никшић: Нико никоме није вјеровао

Нермин Никшић, предсједник Владе Федерације БиХ, којој је данас Представнички дом федералног Парламента изгласао неповјерење, изјавио је да очекује да предсједник Федерације Живко Будимир што прије покрене процедуру за именовање нове владе чији ће састав одговарати новој парламентарној већини.

Никшић је након гласања Представничког дома Парламента ФБиХ рекао да, без обзира на чињеницу што ће звучати " мало дегутантно" – осјећа олакшање.

"Овај притисак и атмосфера која се креирала у посљедње вријеме није омогућавала Влади да ради у амбијенту у којем је радила до сада. Атмосфера и комплетно повјерење између нас у Влади ФБиХ било је нарушено до те мјере да више нико никоме није вјеровао", додао је Никшић.