Српска отворила књигу у Лајпцигу

Под слоганом „Отворимо књигу“ више од 10 издавача из Републике Српске започело је наступ на овогодишњем Сајму књига у Лајпцигу, који је почео 16. а трајаће до 20. марта. Директор и уредник Задужбине "Петар Кочић" Бањалука – Београд Никола Вуколић рекао је Срни да су њемачки домаћини и званичници Србије, која је овогодишњи почасни гост […]

четвртак, март 17, 2011 / 18:24

Под слоганом „Отворимо књигу“ више од 10 издавача из Републике Српске започело је наступ на овогодишњем Сајму књига у Лајпцигу, који је почео 16. а трајаће до 20. марта.

Директор и уредник Задужбине "Петар Кочић" Бањалука – Београд Никола Вуколић рекао је Срни да су њемачки домаћини и званичници Србије, која је овогодишњи почасни гост сајма, данас у великом броју појсетили штанд РС на којем ће бити представљено 200 наслова.

"Данас је одржано и Андрићево подне гдје је одломке из романа `На Дрини ћуприја` говорио глумац Тихомир Станић, а о Андрићу су говорили Никола Вуколић и Младен Бећковић. Наш штанд био је премален да би примио све госте", нагласио је Вуколић.

На Сајму књига у Лајпцигу на штанду РС издавачко дјело представиће Задужбина "Петар Кочић" Бањалука – Београд, Завод за уџбенике и наставна средства РС, "Бесједе" из Бањалуке, "Арт принт" из Бањалуке, Књижевне заједнице "Васо Пелагић" из Бањалуке и Књижевне заједнице "Јован Дучић" из Бањалуке, Издавачке куће "Библианер", Академије наука и умјетности РС и подружница Удружења књижевника РС Бањалука, као и други књижевни ствараоци.

На штанду Српске биће одржано и Кочићево подне у оквиру којег ће бити представљене одабране приповијетке Петра Кочића, док ће трећег дана бити уприличено књижевно подне на којем ће се представити књижевници из дијаспоре.

РС представља самостално своје књижевно стваралаштво на Сајму књига у Лајпцигу иако је раније био предвиђен заједнички наступ са Федерацијом БиХ. Министарство просвјете и културе РС за наступ је обезбиједило 10.000 КМ.

Сајам књига у Лајпцигу други је по значају сајам на њемачком говорном подручју послије франкфуртског сајма и један од највећих сајмова књиге у свијету на којем се окупи више од 2 000 излагача и 150.000 посјетилаца.

Сајам је изузетно значајан за промоцију књижевног стваралаштва са подручја бивше Југославије, а након што су Хрватска и Словенија већ биле почасне гошће сајма, ово године ће то бити Србија. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *