Српска блокирала рачуне УИО, наплаћивање потраживања доноси губитак?!

Министарство финансија Републике Српске блокирало је све рачуне у банкама Управе за индиректно опорезивање (УИО) на основу пресуде Суда БиХ којом је УИО дужна Српској да исплати 15 милиона марака плус камате

петак, мај 25, 2018 / 23:35

Ради се о пресуди коју је Суд БиХ донио 7. маја 2015. године, а којом је УИО обавезана да Српској исплати 15 милиона КМ плус затезне камате због незаконите расподјеле прихода од индиректних пореза за 2009. и 2010. годину.

Након што нису успјели бројни покушаји да се на сједници Управног одбора УИО БиХ договори исплата овог износа Српској, Министарство финансија је данас блокирало све рачуне УИО, а на основу правоснажног рјешења о извршењу које је донио Суд БиХ.

Занимљиво је да су банке првобитно одбиле да блокирају рачуне УИО уз образложење да „рјешење суда није могло бити извршено, зато што је извршење одређено на рачунима на којима се налази новац који је изузет од извршења, а у складу са важећим прописима“.

Република Српска је 2011. године поднијела тужбу против УИО, тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету РС. Након што је тај дуг исплаћен, РС је повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом настављен поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ.

Суда БиХ је пресудом од 7. маја 2015. године обавезао УИО да Српској исплати 15 милиона КМ са законским каматама почев од 18. новембра 2013. године до дана исплате.

Са рачуна Управе за индиректно опрезивање (УИО) Српској је пребачено 1,5 милиона марака, након блокаде рачуна. Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић рекао је данас да су блокирани рачуни УИО у Новој банци и НЛБ банци те да је ова институција Српској, ФБиХ и Дистрикту Брчко пребацила 1,1 милион мање у односу на прикупљене приходе.

„УИО је данас корисницима прихода од индиректних пореза подијелила 24,3 милиона КМ иако је укупан износ за расподјелу требао износити 25,4 милиона КМ. Разлог мање подјеле је блокада новца са уплатних рачуна јавних прихода на рачуну код Нове банке од 1,1 милион КМ. Поред тога, блокирано је и 478.000 КМ које не иду у расподјелу корисницима, већ се ради о новцу који се налази на депозирним рачунима УИО, а то је новац који су грађани уплаћивали за осигурање царинског дуга. Овај новац је блокиран у Новој банци и НЛБ банци“, рекао је Ковачевић.

Он је рекао да је УИО у више наврата иницирала код Управног одбора УИО рјешаване проблема овог дуга према РС и да су чак послали и приједлог одлуке према којој би се сваког мјесеца издвојило три милиона КМ од прихода који припадају ФБиХ и пребацило Српској до подмирења дуга у складу са пресудом, али да УО тај приједлго није прихватио.

Дуг се плаћа и новцем Српске

Блокадом рачуна Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Република Српска ће изгубити девет милиона КМ прихода које би требало да добије расподјелом прихода које прикупља ова институција. Проблем је што ће након блокаде рачуна на отплату овог дуга ићи и приходи од наплате индиректних пореза РС које би требали да добију и Република Српска и Брчко дистрикт, наводи Капитал позивајући се на неименовани извор.

Према одлуци Управног одбора УИО прикупљени приходи од индиректних прихода се дијеле тако што ФБиХ добија 64,26 одсто, Република Српска 32,19 одсто, а Брчко дистрикт 3,55 одсто.

То значи да ће, од укупно 28 милиона КМ, ФБиХ Српској исплаитити 17,9 милиона КМ, Српска девет милиона, а Брчко 994.000 КМ.

Упитно је, како наводе, наши саговорници да ли је Српска изабрала најбоље рјешење с обзиром на то да ће блокдаом рачуна дуг бити исплаћен и њеним новцем.

„Уколико РС настави да наплаћује блокадом овај износ чињеница је да ће добар дио тог дуга и она платити. Проблем је и на који начин је ова блокада извршена јер закон јасно каже да се рачун јавних прихода не може блокирати“, цитира капитал неименованог саговорника.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *