Сребренка, Цариграда ти, шта је то ГЕФ-7 ЦТАР?

Наши преплаћени гласноговорници у Влади Српске, никако нису начисто да ли је употреба српског писма уопште могућа у одређеним случајевима.

уторак, 12 марта, 2019 / 14:50

Тако сачинилац овог саопштења води рачуна о томе да стави латниничну скраћеницу УНДП у заграду, да би је касније употребљавао у тексту пишући је азбуком, уз само један изузетак. Ваљда се омакло.

Такође, скраћеница ГЕФ-7 са цртом или без, два пута се биљежи ван заграда латиницом, па када пише GEF-7 СТАР није јасно да ли је ово иза ЦТАП или СТАР, као звијезда на енглеском?

Било како било, саопштење доносимо у цјелости, свега уз наглашавање масним словима примјећених примјера латиничења.

Српска добија 8,673 милиона долара од Зеленог климатског фонда (ЗКФ)

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић, са сарадницима, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Борис Пашалић и помоћник министра у Федералном министарству околиша и туризма Мехмед Церо, у оквиру радне посјете Регионалној канцеларији Развојног пројекта Уједињених нација (UNDP) за југоисточну Европу у Истанбулу, састали су се Гердом Трогеманом (Gerd Trogemann), в.д. директором Регионалне канцеларије.

Састанку су присуствовали и представници УНДП у БиХ в.д. резидентни представник Сухроб Хошмухамедов и Сањин Авдић, руководилац Сектора енергија и околиш.

"Приједлог новог пројекта адаптације на климатске промјене (GCF CCA ) на којем заједнички раде Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС и УНДП БиХ, од челних људи Регионалне канцеларије УНДП за југоисточну Европу добио је зелено свјетло за даље активности и приоритетан статус", рекла је министар Голић након састанка и додала да ће комплетан приједлог пројекта у посљедњем кварталу ове године бити упућен Зеленом климатском фонду ради добијања бесповратних средстава.

С обзиром да је пољопривреда најрањивији сектор када је ријеч о климатским промјенама, овај пројекат се односи на адаптацију на климатске промјене у овој области. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде обезбиједило је суфинансирање пројекта преко Европске инвестиционе банке у износу од 19 милиона евра.

У Истанбулу се разговарало и о развоју новог пројекта у оквиру GEF-7 СТАР, издвајања за РепубликуСрпску и Федерацију БиХ, за који је већ потписана ‘Изјава о сагласности за пројекат GEF7 у кључној области биодиверзитета’. Пројекат ће реализовати UNDP БиХ, у износу од 3 милиона долара. На састанку је оцијењено да је обједињавање Конвенције за биодиверзитет и Конвенције за климатске промјене у један пројекат одличан потез, јер ће се бавити климатским промјенама и биолошко мразноликошћу кроз свеобухватан низ активности, које су усмјерене на јачање отпорности на климатскепромјене и одрживи развој туризма у заштићеним подручјима.

Очекује се да ће УНДП БиХ доставитиконачан приједлог пројекта донатору, Глобалном фонду за заштиту животне (GEF), већ до краја овог мјесеца. На састанку се, такође разговарало и о досадашњим активностима на реализацији пројекта израде Националног плана адаптације, који се финансира бесповратним средствима Зеленог климатског фонда (GCF), а који ће допринијети системским промјенама у планирању адаптације, што ће се посебно одразити на угрожене секторе као што су управљање водама, пољопривреда и друге.

Делегација Републике Српске и Федерације БиХ се захвалила Регионалној канцеларији УНДП зајугоисточну Европу на огромној продршци у развоју пројекта смањења утицаја климатских промјенаи добијању бесповратних средстава од Зеленог климатског фонда у износу од 17,346 милиона долара за Босну и Херцеговину, од чега половина припада Републици Српској.

Средства ће секористити за подизање енергетске ефикасности у јавним објектима, а осим значајног смањења материјалних трошкова за утрошену енергију, резултати пројекта ће допринијети повећању нивоаинвестиција у јавним зградама са ниским емисијама угљеника за четири до пет пута, што ћеомогућити да се испуни циљ смањења емисија стакленичких гасова. Министар Голић је, у име делегације коју предводи, истакла да је ова посјета и подршка Регионалне канцеларије УНДП за југоисточну Европу резултат добре сарадње Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске са УНДП БиХ.