Грчка би се ђорала за споменике са Македонијом – Примјер како се агресивно штити сопствена култура

Грчка министарка културе Мирсини Зорба предлаже размену споменика са Скопљем, тако што би Грчка преузела споменик Александра Македонског који је постављен на главном тргу у Скопљу, а у замену нуди познату скулптуру „Дромеас“ која се налази испред хотела Хилтон у Атини.

уторак, март 12, 2019 / 15:04

„Преспански споразум је потписан у циљу унапређења сарадње између двије државе што ће допринијети економском развоју региона. Ми смо фокусирани на имплементацију Преспанског споразума. Према Споразуму, у наредном периоду сви споменици који припадају хеленској историји биће означени као такви. У овом тренутку не постоји друга иницијатива у Влади Републике Сјеверне Македоније“, наводи се у саопштењу владе у Скопљу.

Тај је предлог у Грчкој изазвао реакције само неколико сати након објављивања, па тако грчки медији пишу да је до предлога дошло у складу са Споразумом из Преспе, а идеју о томе да споменик „Дромеас“ из Атине буде премештен у Скопље потврдио је и аутор скулптуре Костас Вароцос.

-Све што сам имао да кажем по овом питању рекао сам министарки – изјавио је светски познати уметник који је пре неколико дана имао сусрет са грчком министарком.

Грчки медији пишу да би ова размена била немогућа без одобрења уметника скулптуре.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *