Србин из Аустралије добио Гугл и Јаху на суду

Милорад Тркуља из Мелбурна добио спор против интернет претраживача. Мораће да плате 591.000 долара јер су га представили као окорјелог криминалца. Врховни суд аустралијске државе Викторија одредио је да свјетски интернет-претраживачи Гугл плате Србину из Мелбурна одштету од 590.000 долара. Наиме, ови свјетски провајдери су прошле године објавили да је Милорад Тркуља један од десет […]

петак, 2 новембра, 2012 / 13:55

Милорад Тркуља из Мелбурна добио спор против интернет претраживача. Мораће да плате 591.000 долара јер су га представили као окорјелог криминалца.

Врховни суд аустралијске државе Викторија одредио је да свјетски интернет-претраживачи Гугл плате Србину из Мелбурна одштету од 590.000 долара.

Наиме, ови свјетски провајдери су прошле године објавили да је Милорад Тркуља један од десет најозлоглашенијих криминалаца у Аустралији.

Суд и шест чланова пороте у Мелбурну су пресудили да Гугл сада плати 350.000, а Јаху је већ исплатио 241.000 долара Милораду Тркуљи као одштету за увреду и клевету, пишу "Новости".

Наиме, свјетски претраживачи са друштвене мреже су скинули инкриминисане текстове о Милораду Тркуљи, али не и његове фотографије.

"Нисам се бојао великих и моћних свјетских компанија какве су Гугл и Јаху и њиховог утицаја, јер сам знао да нису могли да докажу да сам криминалац и то један од десет најопаснијих на петом континенту.

Од Министарства правде Аустралије сам добио увјерење да никада нисам починио ниједно криминално дјело. Сви моји преступи своде се на то да сам у Аустралији неколико пута изгубио возачку дозволу", објашњава Тркуља.

Овај Србин поријеклом из села Кукуље код Српца стигао је у Аустралију прије четири деценије.

"Бавим се бизнисом и дуго сам активан у Српској заједници као хуманитарац. Имао сам непријатености са неким људима, који су покушали да ме убију 2005. године, али се никада нисам бавио криминалом", каже Милорад Тркуља, који још није задовољан понашањем интернет компанија Гугл и Јаху.
"Гугл и Јаху међу фотосима најозлоглашенијих криминалаца још држе моје фотографије, чиме ме и даље оцрњују и клевећу. Тужићу их и због тога", каже Тркуља за "Новости".
Интересантно је да ови претраживачи нису реаговали на прва упозорења Тркуље, када су објавили информацију да је криминалац.

"Не можете ни да замислите какав смо шок и срамоту преживјели моја породица и ја кад знате да укуцавањем вашег имена на интернету, слиједи садржај о умешаности у најгори криминал", прича Тркуља.

Тек када их је тужио због лажи о њему Гугл и Јаху у Аустралији су Милораду Тркуљи понудили новац да одустане од спора, што је он категорички одбио. Ангажовао је најскупље адвокате који су га коштали 150.000 аустралијских долара.

У међувремену, овај бизнисмен је покренуо у Мелбурну још три тужбе, против портала који су га такође довели у везу са криминалом, а којима, како тврди, неће остати дужан, пишу "Новости".0 КОМЕНТАРА

  1. Требали би ови наши властодршци да се угледају на судство у Аустралији.Тако ради правна држава, гдје може обичан смртник, па још и Србин добити сатисфакцију на суду. Али наши су са Запада једино у стању да довуку оно најгоре: Парада срама, Хеловен (ноћ вјештица) и остале пошасти које кваре душу човјека, а потпуно је незамисливо да обичан смртник добије спор са неком јаком компанијом!

Оставите одговор