Србија: Прислушкиваче случајно открили метеоролози

Размјере илегалног прислушкивања у Србији открио је нехотице Републички хидрометеоролошки завод, пише "Политика". Истражујући стање у коме се налазе радарски системи за одбрану од града, РХМЗ је на 16 контролисаних објеката открио око 430 антенских и других комуникационих уређаја непознатих власника и нејасног поријекла. Будући да радарски системи на цијелој територији Србије раде сваки за […]

петак, 2 новембра, 2012 / 13:46

Размјере илегалног прислушкивања у Србији открио је нехотице Републички хидрометеоролошки завод, пише "Политика".

Истражујући стање у коме се налазе радарски системи за одбрану од града, РХМЗ је на 16 контролисаних објеката открио око 430 антенских и других комуникационих уређаја непознатих власника и нејасног поријекла.

Будући да радарски системи на цијелој територији Србије раде сваки за себе и нису повезани у једну цјелину, али и да велики проблем представља инсталирана комуникациона опрема на радарима, РХМЗ је основао посебну комисију 2009. године.
Задатак те комисије био је да провјери инсталирану комуникациону опрему на свих 13 радарских центара, као и на метеоролошкој станици Копаоник, згради РХМЗ и објекту Зелено брдо.

Према закључцима комисије, на већини објеката нису пронађени писани трагови о датумима монтирања, сервисирања и намјене већине свих пронађених уређаја.
На контролисаних 16 објеката идентификовано је више од 430 антенских уређаја као и друга комуникациона опрема – примопредајне радио-станице, рачунарске мреже са серверима, модели и неидентификовани електронски уређаји непознатих власника и нејасног поријекла, наводи лист.

Поред легално постављених антена МУП-а, БИА и Војске Србије, више од 300 антена је нелегално постављлено, односно нема доказа да за то постоји правни основ. Један број тих уређаја који могу служити за прислушкивање, поставјен је одмах поред антене БИА и МУП-а.

Оно што посебно забрињава јесте да нико не зна одговор на питање ко то може да нелегално постави антене и комуникацијску опрему поред радара РХМЗ. Забрињава и то што поводом овог извјештаја комисије РХМЗ нико није реаговао. Да ли је РХМЗ уопште и обавијестио МУП, БИА и војску Србије о резулатима комисије, пита се "Политика".
Иначе, радари РХМЗ-а прешли су недавно у надлежност МУП-а Србије.

Начелник Управе за управљање ризиком Сектора за ванредне ситуације Бранко Јовановић, непосредно задужен за 13 радарских центара преузетих од РХМЗ, рекао је "Политици" да не зна ништа о спорним антенама и комуникацијској опреми.
"Када смо преузимали радаре, на лице мјеста изашле су централна комисије МУП-а и РЗМХ и пописивали шта све прелази у нашу надлежност. Никад ме нико није обавијестио да постоје илегално постављене антене или комуникацијска орема, нити је евидентирано у папирима. Оно што постоји код нас су само уређаји МУП-а, Војске, БИА и телекомуникационих компанија", рекао је Јовановић.

"Политика " наводи да из БИА није добила одговор на питање да ли су обавијештени о овом и да ли је нешто урађено.

У РХМЗ-у су обећали да ће редакција данас добити одговоре.
Друга ствар која забрињава код илегалног прислушкивања јесте што се софистицирана опрема може пронаћи чак и преко малих огласа у Србији, наводи лист.

Повјереник за информације од јавног значаја који је уједно и повјереник за заштиту података о личности Родољуб Шабић рекао је "Политици" да већ три године упозорава на проблеме илегалног прислушкивања, као и на чињеницу да је у овој земљи увоз опреме за тајно снимање и прислушкивање потпуно слободан и неконтроллисан.
Софистицирана опрема за илегално прислушкивање користи се за све и свашта – од полагања испита, па до индустријске шпијунаже. Изгледа да се сада користи и за прислушкивање државног врха, констатује лист.

Предсједник Србије Томислав Николић и први потпредсједник Владе Александар Вучић тврде да имају доказе да је неко из МУП-а Србије наредио њихово прислушкивање.
Министар полиције и премијер Ивица Дачић изјавио је да прислушкивање државног врха нема никакве везе с њим као министром полиције.Оставите одговор