Србија у фокусу Лајпцишког сајма књига

Вечерас, 16. марта, биће свечано отворен Међународни сајам књига у Лајпцигу , на коме ће по први пут Србија бити земља у фокусу .  Одржавање тог сајма књига почео је још у 15. веку, а од 1632. па све до 1945. био је највећи и најважнији сајам писане речи у Њемачкој, да би затим предао […]

среда, март 16, 2011 / 10:49

Вечерас, 16. марта, биће свечано отворен Међународни сајам књига у Лајпцигу , на коме ће по први пут Србија бити земља у фокусу .

 Одржавање тог сајма књига почео је још у 15. веку, а од 1632. па све до 1945. био је највећи и најважнији сајам писане речи у Њемачкој, да би затим предао вођство Сајму у Франкфурту, који је и данас највећа комерцијална смотра издаваштва у свијету.

Након уједињења двије Њемачке Лајпцишки сајам је заузео високо друго мјесто, али је изузетно важан иу међународним размјерама пошто је први сајам књига у новој години, јер се одржава увијек у марту.

Ове године за посјетиоце Сајам ће трајати од четвртка 17. до недеље, 20. марта.

Конципиран као важно мјесто сусрета писаца са публиком, Сајам у Лајпцигу има, прије свега, фестивалски, а не комерцијални карактер и ове године се очекује да ће бити одржано 2000 програма на 300 локација у оквиру сајма, али и околини града.

Прошле године сајам је имао рекордних 156.000 посјетилаца, који су разгледали штандове 2071 издавача из 39 земаља.

Сајам и његове бројне пратеће програме пратило је око 3.000 новинара.

Организован са циљем да промовише књижевност, читање и боље разумијевање међу људима, Сајам у Лајпцигу додјељује књижевну награду "за допринос бољем разумевању у Европи", која је ове године додељена аутријском писцу, преводиоцу и слависти Мартину Полако.

Награда, која се убраја међу најпрестижнија књижевна признања у Њемачкој и доноси лауреату 15.000 евра, биће уручена током свечаног отварања 16. марта.

Посебна пажња се посвећује промовисању књижевности земаља средње, источне и јужне Европе и продукцији аудио књига, којима је у Лајпцигу први пут дато истакнуто мјесто, а ове године почасни гост сајма књига и земља у фокусу је Србија .

Свечано отварање штанда Србије заказано је за 17. март у 11.30 сати, а очекује се да ће том чину присуствовати нови министар културе Предраг Марковић и потпредсједник српске владе Божидар Ђелић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *