Срби уклањају барикаде на путу Звечан-Зубин Поток

Срби су данас нешто прије 11.30 почели багерима да уклањају барикаде у Јагњеници на путу Звечан- Зубин Поток. Кфор ће такође уклонити своја возила којима је раније препријечио исти пут, али ће успоставити контрони пункт и заједно са локалном косовском полицијом вршити контролу саобраћаја на овом путу. То је резултат договора који су данас постигли […]

понедељак, 5 децембра, 2011 / 12:45

Срби су данас нешто прије 11.30 почели багерима да уклањају барикаде у Јагњеници на путу Звечан- Зубин Поток.

Кфор ће такође уклонити своја возила којима је раније препријечио исти пут, али ће успоставити контрони пункт и заједно са локалном косовском полицијом вршити контролу саобраћаја на овом путу. То је резултат договора који су данас постигли представници Кфора и предсједник општине Зубин Поток Славиша Ристић, како би пут Зубин Поток – Звечан бити проходан за саобраћај.

Ристић је рекао да трећа барикада коју су Срби поставили у Јагњеници, али на споредном путу, остаје и Срби ће наставити да дежурају на њој.

"Минулих дана имали смо честу комуникацију са Кфором у циљу ослобађања пута који повезује Зубин Поток и Звечан за саобраћај. Договорили смо се да се Кфор повуче са пута, како би саобраћај могао да функционише, а пошто буде ослобођен пут, они ће успоставити контролну тачку. То је био њихов услов, а наш услов је био да заједно са њима контролу саобраћаја врши на овом путу локална полиција из полицијске станице у Зубином Потоку. Они су прихватили ту варијанту, а биће уклоњена и возила која су унуиштена у акцији Кфора преиј недељу дана", рекао је Ристић.

Према његовим ријечима, ослобађање овог пута за саобраћај не значи одлазак грађана са барикада из Јагњенице. У Јагњеници постоји још једна барикада на споредном путу која ће дјелимично остати и људи ће достати на њој, рекао је Ристић. Та баркидада не омета саобраћај на релацији Звечан Зубин Поток.
"Људи ће остати, јер не могу бити сигурни да Еулекс и косовске институције неће користити и овај пут и ову раскрсницу за своје потребе", рекао је председник општине Зубин Поток.