Сопот из Космоса: О филозофији и РТРС-у…

Иако је на Фронталу викенд резервисан за умјетност, дозвољавамо себи и кршење правила, када су домаће снаге у питању. Бањолучки бенд СОПОТ свирао је у петак у Дому омладине, концерт је био један од оних који се памте. Промовисан је нови сингл на којем гостује Којот, некадашњи вођа "Ајзбрна". Нови албум Сопота, "Космос" је најављен […]

понедељак, 5 децембра, 2011 / 12:48

Иако је на Фронталу викенд резервисан за умјетност, дозвољавамо себи и кршење правила, када су домаће снаге у питању.

Бањолучки бенд СОПОТ свирао је у петак у Дому омладине, концерт је био један од оних који се памте. Промовисан је нови сингл на којем гостује Којот, некадашњи вођа "Ајзбрна".

Нови албум Сопота, "Космос" је најављен синглом који је за инспирацију имао Његоша. Шта инспирише ове момке и можемо ли очекивати да нас Сопот у неким новим пјесмама подсјети на овог и неке друге мислиоце?

– Надам се да ћемо дочекати да „Сопот“ поново обрађује неког старог филозофа или теолога. За сада не могу да вам кажем, то је тренутак инспирације и ако буде биће, ако не буде… – оставља нас Сопот у недоумици.

Фронтал је често напомињао како је за промоцију домаће музике неопходна подршка домаћих медија, а испред свих, јавног сервиса РС. Ипак на РТРС током полувремена утакмица не гледамо спотове и снглове домаћих умјетника него гледамо неки регионални или страни поп, често не само мање квалитетан, већ излизан и досадан. Шта Сопоћани мисле о томе?

– Мислим да је то одлично питање, много ми се свиђа, али ја нисам компетентна личност која може да одговори на њега. То питање треба поставити музичком уреднику РТРС-а. – каже Петар Топаловић, "глас" бенда.

Којот, који је са Сопотом снимио пјесму "Јесмо, како нисмо", како се то наводи, једина је "раста супер звијезда" на овим просторима. Јасније речено, жива легенда реге-даб-ха це и свих сродних праваца. Његов "Ајзбрн", овдје је постао популаран након филма "Муње", у којем смо слушали тему "Контрола будала" (Fool Control). Истоимени албум има култни статус. Гдје је данас та музика "у времену" и да ли се изгубила?

– Далеко од тога да се изгубила, још увек живи и живеће заувек самим тим што још увек сви ти људи имају албум и постављају питање у вези са њим, то значи да он још увек живи. Значи живи и никад неће умрети – рекао је Којот за Фронтал0 КОМЕНТАРА

 1. РТРС је заиста неправедан према нашим музичарима, форсира се србијанска сцена али хињски и подмукло на рачун наших људи који су у већини случајева много оригиналнији и квалитетнији од Србијанаца. А Радио РС треба преименовати у радио Шумадија или Овчарско-кабларски радио… Једном приликом сам се возио аутобусом од Зворника до И. Сарајева, све вријеме је био укључен Радио РС и чуо сам ОЈ МОРАВО и ШУМАДИЈО на милијарду и један начин, никако ми није јасно што форсирају ту Мораву нпр. ја је никад нисам видио, распитао сам се око те ријеке и кажу да је доста загађена и прљава и да уопште нема потребе да се толико о њој пјева. Елем, док они у Радију РС схвате да ми имамо и Дрину и Врбас и Босну и да имамо наше планине много ће воде протећи и снијега се истопити. До тад СТРОГА ЦЕНЗУРА САДРЖАЈА бар у мојој соби. 🙂

 2. Поздрав за СОПОТ, честитке за награду, концерт, чујем да је било сјајно…

  Вуче, слажем се са тобом. Када је отваран РТВ Дом, овде на Фронталу су биле само критике, зна се како то овде иде… :D. Ја сам ипак хвалила тај догађај због тога што сам очекивала да ћемо од тога имати и неке конкретне користи у смислу развоја музичке сцене у Српској. И не само музичке. Нови студио, технологија, неке квалитетне музичке емисије, форсирање домаћих снага… Нажалост, ништа од тога се није десило. Ја се и даље ипак надам да хоће. У Српској има сјајних бендова, талентованих младих људи којима ТРЕБА ШАНСА. Наш Јавни сервис мора да им пружи ту шансу.

  Слажем се и за ову „конфузију идентитета“. ЈА ВОЛИМ СРБИЈУ, али ми смета то што свој идентитет вежемо искључиво за тај простор и занемарујемо сјајне ствари које имамо ту. То није примијетно само у медијима, већ иначе. Наши фолклорни састави, културно-умјетничка друштва, су углавном усмјерени на игре из Шумадије, Војводине, Врање… Игре из Херцеговине, Крајине… готово да не постоје или су у другом плану. Исто је и са старим народним пјесмама које су такође потпуно занемарене Ја волим да чујем неку крајишку пјесму, пјесме са Романије, обожавам гусле… то је дио наше традицје и на то треба да будемо поносни, а не да занемарујемо ту причу и прихватамо искључиво оно што је такође наше (наша је и Шумадија…), али морамо да форсирамо и не преуштамо забораву у ову причу овде.

 3. Мени је било драго што је отворен РТВ дом из два разлога: 1. због тога што у Федерацији имају „олимпијски“ – сиви дом на Булевару Меше Селимовића па је коначно био ред да и ми добијемо зграду у којој је смјештена наша телевизија а која је модерна, напредна итд. 2. Сјећам се зграде РТРС-а на Палама, мсм, та зграда и данас постоји и из ње је почела историја наше телевизије и то мјесто треба да цијенимо као музеј и ништа више од тога. Исто тако Бански Двор, мени је било смијешно да је у њему истовремено кабинет Предсједника, телевизија, Скупштина итд. мислим да је и било вријеме да Бански Двор настави да постоји као институција кулруре.
  Што се тиче очекивања од РТРС-а: мислим да су напредовали бар у визуелном погледу, а све остало могу да критикујем, никада ми неће бити јасно зашто им је потребно шест сати да организују ванредне вијести (није битно који је разлог у питању). Друга ствар, мислим да превише популаризују Србију, поготово Косово (ако ћемо искрено нама је помоћ потребнија него њима доле, јер ако нисте знали они примају дупле плате-бар они који су запослени). Што се тиче културолошких ствари – хајмо реално, већина становника РС мрзи севдалинку Пут путује Латиф ага, а не знају да се требају поносити том пјесмом коју су оновремено спјевали крајишки Срби кад су ослобађали Бањалуку, али на жалост о томе нема приче на РТРС-у и то није усамљен примјер. Има ту много ствари које су жалосне али шта да се ради… 🙂

 4. Сопот је најкреативнији бањалучки бенд.
  Највећи проблем музичке сцене у граду је дебилна публика.
  Ако група људи која је у стању да плати улаз за неке тупаве парамузичке појаве (Лака,Лолобриђида,Перо деформеро…) али не и да плати смијешно ниску цијену улазнице за Демофест, уопште заслужује назив „публика“.