Срби су учествовали у првој авионској борби у историји

Церска битка вођена је августа 1914. године између Аустроугарске и Србије августа 1914. око планине Цер током првих фаза Српске кампање у Првом свjетском рату.

субота, октобар 8, 2016 / 15:28

Церска битка вођена је августа 1914. године између Аустроугарске и Србије августа 1914. око планине Цер током првих фаза Српске кампање у Првом свjетском рату.

Осим као херојска српска побједа над бројно надмоћнијим непријатељем и прва побједа Савезника у Првом свјетском рату, Церска битка остаће у историји запамћена и као прва авио битка у историји човјечанства.

Иако се први сусрет два непријатељска авиона догодио током Мексичке револуције 1913. године, када су два америчка најамника пилота у ваздуху намјерно пуцали из пиштоља у ваздух, умјесто један у другога, због чега се тај догађај не може сматрати првом ваздушном битком.

До Церске витке, борбени авиони су употребљавани прије свега у извиђачким мисијама, у којима су понекад пилоти бацали ручне бомбе, цигле или гранате на трупе на земљи и веома мало се размишљало о директној борби двије или више летјелица. Тек када су пилоти почели да добијају пиштоље јавила се идеја о ваздушној бици.

Прилика да се идеја опроба била је Церска битка, гдје су се по први пут у историји сукобила два пилота – Миодраг Томић и непознати аустроугарски авијатичар који је био на извиђачкој мисији.

Томић је полетио на свом Блерију једносједу са аеродрома у селу Јевремовац 27. августа у пет часова по подне. Изнад Мишара сусрео се са једним непријатељским авионом и били су сасвим близу један другоме када је извиђач-стрелац отворио ватру из пиштоља. Како Томић није био наоружан, морао је да се спасава наглим понирањем. Ово је била прва размјена ватре између два авиона у историји.

Већ за недељу дана касније, сви авиони у флоти Србије и Аустроугарске били су опремљени митраљезима. Тако је отворено потпуно ново поглавље у историји рата.  Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *