Младен Босић поднио оставку, придружио се и Огњен Тадић

Младен Босић више није лидер СДС, објављено је након сједнице Главног одбора СДС, одржане данас у Добоју.

субота, октобар 8, 2016 / 14:38

Младен Босић више није лидер СДС, објављено је након сједнице Главног одбора СДС, одржане данас у Добоју.

Босић је истакао да преузима одговорност за лош изборни резултата СДС-а, јер та странка није водила популистичку политику базирану на конфликту и распиривању тензија у Републици Српској и БиХ, те јер није покренута обећана борба против криминала.

Он сматра да је на изборима пресудила “популистичка политика предсједника СНСД-а Милорада Додика о референдуму, чему су доринијеле и одлуке Уставног суда БиХ”.

Босић као главне савезнике Додику наводи Бакира Изетбеговића због активности око укидања Дана Републике Српске 9. јануара и Горана Салиховића због позива Додику за саслушање о референдуму, “за који Додик нема никакву кривичну одговорност, а избјегавајући да Додик буде саслушан због криминала”.

Као други разлог неуспјеха СДС-а, Босић наводи неуспјех да се покрене обећана борба против корупције и криминала, што су грађани препознали као причу без стварних ефеката.

Он каже да није био свјестан отпора и корупције унутар правосудних органа, за које каже да су “и даље под контролом одређених кругова власти, који су дебело умијешани у криминал”.

Босић каже да нема примједби на рад општинских и градских одбора СДС-а током локалних избора.

Он је навео да и даље остаје у СДС-у, а на функцији предсједника странке биће до ванредне Изборне скуппштине СДС-а.

Огњен Тадић потвдио је РТРС-у да је и он дао оставку на све функције у странци.

Сједница Главног одбора СДС-а одржава се у хотелу “Парк” у Добоју.0 КОМЕНТАРА

 1. Ови избори су ипак разоткрили какву подршку имају странке код плебса у Српској. Наравно, у питању су локални избори, и ту је био јако важан избор кандидата којег би странке именовале, те какав углед има у својој локалној заједници и средини. Неки су боље бирали, неки су имали и промашаја.

  Странке владајућег блока (на нивоу Српске) су боље прошле, СНСД али у % и више ДНС су поправиле свој резултат у односу на онај од пре 4 године.

  СзП, ако се равнамо према изборима из 2012-е, је имао лошији резултат, и изгубили су доста начелничких места.

  Е сад има нешто што морам да напишем. Лично о врху СДС-а немам добро мишљење, напротив, а морам да признам да ми прилично смета све нападније подилажење „партнерима“ у фед.Сарајеву, и један готово полтронски однос. Но тако су одабрали, њихов избор.

  Ипак, у изборној ноћи имали су један поштен приступ, и одмах признали да је њихов резултат лош, не баш уобичајено код политичара. Сада и оставке (макар понуђене) прво Босића, па онда и Огњена, и преузели су одговорност.
  Врло коректно.
  Но, ако погледамо детаљније резултате, ствари нису такве како се ствара привид,
  СДС јесте у већини општина покварио резултат, но нигде то није велики пад, већ веома мали, и у бројкама и у %, а у неким општинама су и поправили резултат (од важнијих Брчко, Теслић, Пале, Котор Варош, а у Бањој Луци и Прњавору су имали више гласове али због веће излазности нешто слабији %), тако да то није неки драматичан пад броја гласова (у односу на 2012-у), можда око 5% ако би гледали ђутуре.

  Како су се понашали њихови парзнери у СзП? Врло прорачунато, онако „правиће детаљнну анализу“,одбијајући признати лош резултат.
  Коалиција НДП (око смутљиваца Чавића и Крсмановића) је требала имати важнију улогу, но осим Бања Луке где јесу поправили резултат, у осталим општинама су били ипак на маргини, у доста и слабији резултат од саме Чавићеве странке од пре 4 године.
  А тек ПДП. Они су у већини оптина (готово свим) имали велики пад, посебно у %, очигледно губе све више подршку, истицали су упорно победу свог кандидата у Котор Варошу (који ипак беше кандидат СзП), но и у овом градићу (свом најјачем упоришту) су покварили резултат, ту их је претекаио СДС, самим тим имају и веће заслуге за победу заједничког кандидата.
  Но они су се „мудро“ (или хињски ако баш хоћете) правили мутавим, ни случајно нису признали лош резултат, и покушавају протурити привид да је у СДС-у кривица за лош резултат опозиције. То није тачно, увидом у резултате, и ако се равнамо са изборима 2012-е, несусеси у трци за начелнике општине (дал кандидата СДС-.а или заједничког СзП), су кудикамо више „заслуга“ ПДП-а и НДП, који губе подршку у плебсу.

  Наравно, ја се нећу трпати у овој причи, нека у СзП сами уреде своје односе, но ово сам, чисто ради истине, морао да приметим.
  Такође, и у СДС-у нека сами виде шта им је чинити, и ко су ти који ће бити лидери у наредном периоду.

 2. Упорно човјек (видим у више различитих постова) пише „федерално Сарајево“ као да постоје два истоимена града (Ванкувер у Канади и УСА, напримјер) па, да их не бисмо бркали, морамо ставити префикс ентитетске припадности. А ријеч је о два различита града, односно два различита и званична назива: Сарајево и Источно Сарајево. За једног кажеш „Сарајево“ а за друго – „Источно Сарајево“.

 3. Име града Источно Сарајево никако није прихватљиво за слободномислеће људе, из разлога што се такав начин имениовања градова или административних јединица никад није практиковао (из разумљивих разлога) у цивилизованом свету-
  Наиме да би неки град/административна јединица добио префикс источни, мора постојати и западни (имамо подоста примера у историји, а имамо их и данас).

  Када је својевремено Уставни суд БиХ, донио политички мотивисану и неразумну одлуку којом је оспорио префикс Српски у именима градова (па тако и Српско Сарајево), био је предлог институција Српске да се то реши тако да се уместо „Српски/о“ замени са „у Српској“ (рецимо Сарајево у Српској), но Уставном суду чак ни то није било прихватљиво решење, већ једино префикс Источни/о. Тако смо добили апсурдну ситуацију да имамо Источну Илиџу која је географски смештена југозападно од Илиџе.
  Овде имамо наметање политичке воље, и стандарда који се никад нигде није примењивао (а самим тим је то и омаловажавање становника тих градова), али имамо и тиранију над зрравим разумом, и један наум спровођења лоботомије.

  Онима којима одговара да робују у наметнутом обрасцу поимања ствари, и код којих је ова лоботомија успешније спроведена, по вољи им, њихов избор. Но, слободноумни људи нити треба, нити смију да прихватају такву матрицу поимања ствари.
  А и тако у овој земљи буквално нико не поштује званичне називе градова или административних јединица.

 4. Khal Drogo,09.10.2016. 12:49:01

  “Наиме да би неки град/административна јединица добио префикс источни, мора постојати и западни (имамо подоста примера у историји, а имамо их и данас).“

  Није тачно!

  Имамо West Virginia, а ниђе East Virginia.

 5. Ја на овом порталу неколико година говорим шта ће се на крају десити са СДС и њеним лидерима.

  И нико да се нашали и каже:“Симо краљу, био си у праву.“

 6. Prelomni događaji a ovako malo komentara pa da i ja kažem koju.
  Prvo da kažem da neću po bontonu jer ću o mrtvacu sve najgore iako nije kulturno a mrtvac je SDS. Iako ga mnogi kuju u zvijezde SDS je za mene samo jedan zamak od pijeska koji se dugo i održao kakav je kvalitet gradnje. Njihova šuplja da su oni stvorili RS dugo je držala vodu kod nepismenog naroda mada nema puno osnova za takvu tvrdnju jer na primjer u mojim jedinicama nije bio nimalo veći procenat članova SDS nego u stanovništvu vjerovatno je bio i manji jer su se Muslimani masovno odazvali na regrutaciju a u SDS nije bilo nijednog. Sa druge strane učešće SDS u malverzacijama,švercu i kriminalu je bilo daleko veće od prosjeka praktično se nije ništa moglo ni odraditi bez njihove saglasnosti i učešća a išlo se toliko daleko da se trgovalo i sa ratnim neprijateljem uključujući i oružje i gradove (Bihać, Goražde). Tačno je da je većinu odluka o formiranju RS i njenom opstanku donijela skupština u kojoj je većinu imao SDS ali je isto tako tačno i da bi to učinile i druge partije u to vrijeme pa i obični ljudi sa ulice da ih je ko pitao jer jednostavno kad se pobiješ sa nekim moraš biti ili biti bijen treće nema. Takođe da napomenem da su najzaslužniji što je naših najviše u Hagu a ovo Radovanovo da mu je žao što je kočio vojsku je mudrost generala poslije bitke i najviše govori o „mudrosti“ njega i cijelog rukovodstva jer ako su se znali ratni ciljevi znalo se i šta je naše a šta njihovo i nije bilo nikakve potrebe da se vojska ograničava ali svi su izgledi da su ratni ciljevi određivani od slučaja do slučaja odnosno kako se kome iz SDS tog jutra digne vršnjak. Tako je recimo u mom kraju i sad živa priča da je Trebije bilo zamjenjeno za Jajce i da je Božo fap je bio pristao a trampu su u poslednjem trenutku spriječili Crnogorci zbog svojih interesa.
  Da ne idem u širinu još samo da kažem da nije bez osnova ni priča da je SDS osnovala UDBA da bi radili po njihovom nalogu a cilj je bio preraspodjela društvenog bogatstva ali za to nemam dokaze. Ukratko zasluge SDS u ratu su po mom mišljenju prosječne ili ispod prosjeka jer kad vratim traku unazad čini mi se da poginulih procentualno ima više u narodu nego u SDS.
  Poslijeratni period je tek katastrofa privreda je desetkovana, kadrovi takođe, najsposobniji masovno odlaze a da im niko iz SDS nije ni ponudio da ostanu forsiraju se nesposobni a politički podobni i sve ove što sad drmaju Trebinjem je SDS primio kao politički podobne u EPRS uključujući i Petrovića. Isti princip se primjenjuje i u stranci pa tako na čelo dolaze likovi poput Šarovića, Kalinića Čavića čijih se zasluga ni pored najbolje volje ne mogu sjetiti. Pošto i na isti način postupaju i sa jačim od sebe ovi ih s vremena na vrijeme smjenjuju ali nijedan od njih nikad nije stavio interese RS ispred ličnih pa se tako nadležnosti prepuštaju BIH. Na sceni se pojavljuje drskiji i od njih uz to miljenik „međunarodne zajednice“ i uz pomoć „mz“ na vlast dolazi veliki baja.
  Umjesto da stanu na loptu i vide gdje su pogriješili oni i dalje nastavljaju istim putem. Svaku njihovu grešku veliki baja koristi pa prvo uspostavlja pravila igre koja njemu odgovaraju, a u njih spada korumpirano sudstvo policija državni mediji…. a u međuvremenu na čelo SDS dolazi čovjek koji je po mom mišljenju među poštenijim ali i tragično nesposoban-Bosić.
  Zbog njegove nesposobnosti veliki baja u potpunosti preuzima sudstvo policiju medije pare a da on prstom nije mrdnuo.Kad se Bosić konačno probudio i pokušao nešto promjeniti bilo je kasno jer je protivnik već imao pod kontrolom sudstvo, policiju, medije i pare.
  Osim ovih mafijaških metoda baja je imao i poteza za koje mu skidam kapu pa tako nije birao sredstva da ugledne ljude milom ili silom veže za sektu. Tako lično poznam osobu koja je po svim kriterijumima ugledna i nije imala baš visoko mišljenje o sekti. Pod pritiscima je postala prvo član pa uticajni član a za to je i bogato nagrađena samo u parama i samo na legalan način stotine hiljada km. Sa druge strane da navedem bivšeg načelnika Trebinja koji je nakon što je izgubio izbore bukvalno završio na smetljištu jer niko iz SDS nije stao iza njega iako je bio najpošteniji načelnik iza rata.
  Zbog navedenog uopšte se ne čudim što se većina između SNSD i SDS odluči za SNSD tako da trenutno nema uglednijeg privrednika na području Hercegovine koji je u SDS a većina Trebinjskih i ostalih direktora je uz SNSD pa tako većina ne zna da je Vukoje dobio 2mil podsticaja a Velja 700 000 ali zato svi vide kad se slikaju sa gazdom a da su otišli/ostali sa SDS dobili bi čunu od ovce i što je najgore ne bi ni stali iza njih kad bi recimo Velji iz političkih razloga zaustavili na granici šleper ribe jer i to može kod nas. Baja je tu pametno odigrao jer dijeli naše pare za ličnu korist a SDS je ispao glup što nisu odmah reagovali jer sad kad je sve pokupovao mogu samo svirati qrcu doduše nisu ni mogli reagovati jer su isto radili i oni sa svojima a pri tom najsposobnijih nije bilo niđe.
  Osim toga recimo u Nevesinju SDS je vlast od 91 i za to vrijeme su uspjeli uništiti kompletnu privredu sve uz srpstvo i svetosavlje a isto važi i za ostale hercegovačke opštine osim Gacka i Trebinja u kome su mrski komunisti ostavili toliko da ovi svi zajedno ne mogu ni srušiti.
  Šta je to zbog čega bi prosječan nevesinjac/ljubinjac trebo glasati za SDS osim retardiranosti?
  Da im se možda i pošteni ali sigurno tragično nesposobni Šiljegović/Budinčić još 20 godina se.u na glavu.
  Banjaluka i Trebinje su tek posebna priča. Neposredno pred izbore su rasturili OO najjače opozicione stranke na ključna mjesta postavili trojance a za gradonačelnika kandidovali lika bez partije i bez zasluga ili referenci????????????????
  U Trebinju Vučurević izjavio da se ne bi kandidovo da protivnik nije Petrović kao drago mu da ga ponizi? NDP do poslijednjeg dana radi za protivnika a Čavić ništa?? Zbog tragikomičnog Krsmanovića su odhebali puno perspektivnijeg Vukana? Vučurević sigurno nije ni najbolji ni najgori načelnik Trebinja ali sigurno jeste najbahatiji a to mu je odnijelo bar 1000 glasova.
  Za 4 godine nije uradio ništa bitno mislim da kapitalna ulaganja nisu više od 10% budžeta ali se uspio posvađati s kim je stigao, u gradsku admnisrtraciju najbrojniju u RS zaposlio još plakataša i ponekog iz boračke pojedini dijelovi uopšte ne funkcionišu dok zaposleni ispijaju kafe pod platanima, naplate parkinga nema samo na milima i na Mosku??
  I tako ja treba da trpim još 4 godine u najboljem slučaju zbog njegovog qrčenja?
  Sa druge strane da sam glaso za sektu, ako je vjerovati Vaskoviću, u najgorem slučaju bi dobio 1000 km a u najboljem posao u HET i lezi ljebu da te jedem narednih dvadeset godina puta 12000 godišnje?. Dakle gospodo „opozicionari“ dokle i zašto da žrtvujem svoje interese da bi vi mogli svirati qrcu?
  Sve je to bilo a šta će biti?
  Po meni šanse da SDS preživi u sadašnjem obliku su minimalne. Protivnici su im uzeli većinu resursa a većina njih je tu zvog resursa a ne naroda. Rukovodstvo na svim nivoima i u većini mjesta je tragično nesposobno pa tako Bosić reče da narod nije prepoznao njihovu politiku a isto reče i Begenišić Šef SDS u Tb što donekle i jeste tačno ali oni pojma nemaju o čemu pričaju. Glupo je očekivati od prosječnog glasača stranke u čijem nazivu je „srpska“ prva riječ da se lože na priču koju priča Bosić uz to je priča i bez argumenata jer nije njih niko spriječio da se zakon i pravda poštuju u Bijeljini, Palama(koje su opet posebna priča jer je kandidat bio lik koji po svim prilikama do podne radi sa jednu stranu zakona a po podne sa drugu stranu i kako se uopšte moglo desiti da bude kandidat’)Nevesinju…… osim toga baja ih je maherski navukao da utakmicu igraju po njegovim pravilima i normalno izgubili su je.
  Što se Begenišića tiče ili je već dobio ili će uskoro dobiti „ponudu koja se ne odnija“ od Luke posao ili poštenje ne može oboje a vjerovatno će postupiti kao i Šaraba i Bubalo i mnogi drugi…
  Na nivou SDS ne vidim nikog ko bi ih mogao izvući s tim da se ograđujem da o Radu i Miličeviću ne znam ništa. Bosić je tragično nesposoban iako vrlo pošten, Govedarica pozer i jak na riječi a u životu čačkalice nije stvorio Pandurevićka isto, Obren, Šarović i Mićo su ispričana priča Mićo ni BN nije uspio zadržati a kamo li da je vrati….. tako da je SDS na aparatima i iskreno rečeno zasluženo samo što se većina nih dobro potkožila ba ih zaboli vršnjak a ceh će opet platiti narod.Kako god obrneš Bosić je jedini pošten i sa iskustvom a on je već sd donji tako da im se crno piše.Možda nije sve tako crno jer nije mala stvar pobijediti Bogdanića u Tesliću a ka je Miličević mogao naučiti neurologiju može i menadžment kadrova i ostalo ali ne znam dovoljno pa ne bi o tome.
  Što se ostalih tiče PDP će vjerovatno sve sa Vučurevićem ponovo naći načina da pređe na pobjedničku stranu a čavić je u svakom pogledu zreo za penzije potrebni su ljudi od djela a ne od priče.
  Bojim se da nas čeka dugotrajan mrkli mrak jer ne vidim nikog ko je u stanju upaliti svjetlo.Sadašnja opozicija sigurno nije, možda neke nove snage ovaj Šukalo ga je šuknuo Paviću već na startu što nije mala stvar pa Vukan ali bez ozbiljnijih resursa će to biti težak i dugotrajan proces. U socijalni bunt se ne bih uzdao jer većina odavno ima razloga za njega pa kad nije dosad neće ni odsad osim ako ne bude kao u buretu baruta. Što se tiče budžetlija oni se sigurno neće buniti jer dobro znaju da njihov „rad“ na tržištu vrijedi manje od minimalca (naravno osim izuzetaka kao doktori, profesori…) i za toliko će raditi radije nego da se bune a dok oni spadnu na minimalac od leševa penzionera nezaposlenih….se neće moći proći ulicom
  Možda neka kombinacija spoljnog pritiska i „domaćih izdajnika“ ali i to je na dugu štapu a do tada spašavaj se ko može.

 7. Трофртаљка, шта ти би!?

  Па ја ти о овме пишем неколико година. Сва предвиђања због којих сте ме ти и остали из телалука разапињали су ми се обистинила. И сад ти глумиш неку памет.

  Додику ће Говедарица бити још лакши залогај од Босића. Прво што ће га упитати је да ли је продужио возачку и платио ауто које је разбио и у којем је статусу казна због напуштања мјеста саобраћаке.

 8. A je li isto pitao Špirića.

  Ali slažem se, Vukota je mala maca,
  U SDS-u je tolika fascinacnija Dodikom, da oni nisu sposobni kreirati vlastitu politiku nego se ubiše tražeći vlastitog Dodika.

 9. češnjak,10.10.2016. 11:02:14

  “A je li isto pitao Špirića.“

  Шпиркета треба питати неко из СДС-а, а не Додик.

  “U SDS-u je tolika fascinacnija Dodikom…“

  Богами, није једини СДС фасциниран Додиком. Постоје разне врсте фасцинације Додиком, а ти нам свакодневно дајеш часове из тог предмета.

  Дотле је дошло да сеоске хоџе бацају фетву кад Додик добије 17 муслиманских гласова, а сасвим им је нормално када хиљаде муслиманских гласова буду превага за побједу кандидата Рашине странке.

 10. Simo i meni i tebi je lako biti general poslije bitke da budem iskren nisam predviđao ovakvu katastrofu ali nisi jedini koji imje ukazivao na greške mislim da sam u zadnje dvije godine riječ opozicija češće pisao pod navodnicima nego bez s tim da sam to izbjegavao par zadnjih mjeseci jer sam želio da im pomognem koliko mogu.
  Da napišem i ja jedno predviđanje koje ti još nisi napisao:
  Mislim da će glavni problrm SDS u narednom periodu biti to što će im baja pokušati „navući luđačku košulju “ a pod tim podrazumjevam da će pokušati da ubaci trojance ili vrbuje članove da to budu pa da se SDS o svom jadu zabavi vrteći se u krug ko ćuko kad juri svoj rep.
  Dobar primjer uspješnog posla ima kod Mila jer kod njega i opozicija i vlast rade za istog gazdu a sredstva se neće birati najčešće će biti kombinacija štapa i mrkve ali ne bih isključio ni prijetnje čak i porodici a idelan je recimo šef Trebinjskog SDS:mislim da radi u HET nije se baš nešto podkožio a nema ni stručnih ni poslovnih referenci da bi mogao samostalno

 11. mica trofrtaljka,10.10.2016. 11:54:42

  “Simo i meni i tebi je lako biti general poslije bitke…“

  Гледе СДС-а ја нисам генерал послије битке него сам све у танчине предвидио много раније.

  Јесам ли говорио да је Босићев кукавичлук и избјегавање да се кандидује за члана Предсједништва и препуштање тог мјеста Иванићу оживљавање политичког мртваца званог ПДП. Сада им Бореновић узвраћа да се треба поново видјети ко је главни у СзП?!?!

  БОРЕНОВИЋ:““Spremni smo da sjednemo i razgovaramo (unutar Saveza za promjene), ali da se zna ko i koliko vrijedi.“

  http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Borenovic-trazi-da-se-redefinisu-odnosi-u-Savezu-za-promjene/391424

  Да не причам колико сам говорио о курвању гледе МЕХКОР-а, руског дуга, референдума, ненајављених упада СИПА у полицијске станице, свакодневног брукања Мехтића, снисходљивост Шаровића итд.

 12. остаје да се види да ли ће поднијети оставку на функције на којима примају 7000 КМ мјесечно, или ипак то није у склопу оставке?

 13. „Постоје разне врсте фасцинације Додиком, а ти нам свакодневно дајеш часове из тог предмета.“

  Simo, neosporno je da je Dodik fenomen i da fascinira njegova politička vještina održanja na vlasti.
  Međutim, mene više zanima i fascinira način na koji je on dodatno iščašio svijest svojih podanika,Naprimjer, tebi je normalno da predsjednik stranke i republike ne reaguje na Špirićevo prevrtanje ili da zajedno sa Špirićem hajca protiv Suda BiH za čije osnivanje su obojica glasali.

  Takav je od sebe i svojih pomoćnika napravio manipulacijsku mašinu koja maše iskaznicama iz tuzlanskih hotela i ne preza od toga da u borbi za glas više dovede svo stanovništvo u stanje izolacije. To znamo i ti i ja.

  Nije problem što mene fascinira ta vještina da ljude ubijedi da žive u boljem entitetu, problem je što je on ostvarenje ideala svakog našeg političara – i dok je tako – on je neupitan

 14. Upravo se dešava ono što sam reko. Maloprije kod Vaskovića pročitah da je Trišić promjenio stranu što će, ako je tačno, biti za SDS gubitak ravan izbornom jer gube zadnji ozbiljan medij koji pokriva većinu RS. Pretpostavljam da nije imao izbora, svi su izgledi da bi SDS mogao izgubiti i Bijeljinu, baja bi mogo preći sa riječi na dijela (hebaću ti majku) a SDS ga ne bi ni pokušao zaštiti tako da mu se ne čudim.Ukoliko misle bilo šta raditi moraju prvo riješiti ovaj problem bez njega nema dalje a čekati Vukotu da se konsultuje je gubljenje vremena do nedjelje će ostati i bez ostatka RS
  Vukota se izgleda konačno probudio iz zimskog sna i dao nekakvu izjavu o nečemu što je bitan mapredak.

 15. Ако се икада на факултетима политичких наука буде увео предмет “Како разјебати неку странку“, онда се научно дјело Др Агана Мехтића не смије заобићи.

  Синоћним елоквентним наступом код Душке Јуришић је то зорно показао.

 16. немојте се спрдати са тадићем и босићем. они су изборе изгубили јер су водили реалну политику на економским темама и борби против корупције, тако што су нпр именовали -предрага ковача умјесто младог и образованог срђана рајчевића,
  -директора агенције за борбу против корупције који је био оптужен за корупцију,
  -власника фарме пилића за амбасадора,
  -оног бекана из афере златна полуга за директора агенције за инвестиције,
  -бројне друге метузалеме и шупљаке на позиције које по квоти припадају србима

  тако се брани српство у сарајеву, квалитетом и образовањем против корупције!

 17. Joj što podvaljuju sa ovim sudom i tužilaštvom pa to je strašno. Niko u BiH nije glasao ni za ovakav sud i tužilaštvo. Sud i tužilaštvo je davno trebalo da prestane sa radom u ovom obliku a nastavio je rad znamo kako, znamo čijom odlukom, da se ne ponavljamo.
  Čak je i SIPA neustavna kategorija, ali opet ne treba protiv SIPE da bude niko, da je samo još agilnija, jača i djelotvornija.

 18. Могао је Младен препустити другима гувернал и након других, трећих изгубљених избора. Но доказао је перзистентност, тврдоглаовост, упорност својствену… да му не стајем на муку даље. Добро је.

  СЗП и странке у њему изгубиле су изборе управо зато што нису гледале (прије свега) свога посла, што су пропустиле да изграде и унаприједе властиту инфраструктуру, нити су нудили суштинске промјене (осим оних типа: они су већи лопови од нас) и, ништа мање важно, што су допустиле да им очи замаже само један персон, највећи живи Србин, бар у компарацији са Михаљицом (драго ми је да су и уважени коментатори, какав је Allium sativum, препознали визионарство, лик и дјело нареченог, те му исказали хвале вриједно фасцинантно дивљење). Риспект, е, то је демократија.

  То се види и у образложењу оставке, као да је криминал (кад га већ, како тврди, има) измислила владајућа странка, као да га није било прије 20, 15, 10,… година. Диференцијацију су сами потхрањивали, а позиција мудро подмазивала.

  Ако се СЗП жели адаптирати, евентуално промијенити, ваља им се окренути себи и ријешити питања у своме дворишту, апсолутно остављајући на страну позицију. И даље је то нека друга лига за њих.а

 19. veliki_brat – „Joj što podvaljuju sa ovim sudom i tužilaštvom pa to je strašno. Niko u BiH nije glasao ni za ovakav sud i tužilaštvo.“

  Jest, jest – i to potpisao odluku o Zakonu, a znamo i ko.

 20. „препознали визионарство, лик и дјело нареченог“

  Ne vizionarstvo – vizionarstvo je odlika lidera,
  a Dodiku priznajem izuzetnu vlastodržačku vještinu koja je neoboriva sve dok njegovi politički protivnici za cilj imaju tek da budu Halid mjesto Halida.

 21. Дјелимично се слажем с цијењеним коментаром г-дина чешњака.

  Ако се ради се о одликама типа, ондак је одлика нпр.: лидерство – лидера, визионарство – визијонара, а државник има одлике државотворца (ту се Леми баш нашао у задње вријеме, кренуло га право), а по Вујаклији ту је и подеста, и држитељ власти, ал’ не баш: самодржац/аутократа/деспот/сатрап/суверен… Суерерн, још увијек не, премда му калиф у покушају несебично помаже својом конзистентношћу у неконзистентности политике, и унутрашње и спољње.

  А, ко призна, пола му се прашта; ал’ све се некако предевера
  кад имаш визију, имаш сан…

 22. Како сада ствари стоје у СДС ће се подијелити по принципу који тим има више присталица. Марко Краљевић, Бошко Југовић, Топлица Милан и Косанчић Иван или тим у саставу Дејвид Гилмор, Сид Барет, Ричард Рајт и Роџер Вотерс.

 23. Češnjak,

  znaš ti dobro koliki je bio predviđen rok trajanja ovakvog suda i tužilaštva tim potpisima koje spominješ i znaš ti dobro ko je rekao nastavljamo istim tempom u istom sastavu i dalje bez obzira što to i nepismeni pravnik zna da nije normalno ni moguće a toliko je pravo zglajzalo da je dopustilo da sudija može biti istaknuti član stranke, možda sad bivši član, ali to je već predstava za klokane.

 24. Мицо,
  У горњем великом тексту набацао си свега и свачега. У неким елементима си у праву, а у некима и ниси баш.
  Нисам члан СДС-а, а био сам. Био сам млад и наиван, вјеровао у искреност и поштење.Давно сам поцијепао ту чланску карту и нисам узео више ни једну.Моји мотиви за чланство у СДС-у нису били ни близу острашћености или мржње према другима…,али нећу о томе.

  Да, СДС је по тзв.командној одговорности био крив за све, током и рата и после рата док је био на власти.
  Стварање СДС-а је била изнуђена реакција у српском корпусу, да се није звао СДС, звао би се ко зна како, али такво нешто је било неминовно, у супротном би били протјерани и разбијени, или завршили ко зна већ како.
  Да ли је СДС створила баш УДБА не знам, да је било разних фракција унутар, свакако да јесте, али су јединство и народна енергија тада били много јачи и израженији!?
  Да су сви носили петокраку само на капи, а да се једино Србима урезала у чело је јако видљиво било увијек и тада, а нарочито данас.
  Да ли су баш СДС-ови кадрови одговорни и били тог капацитета, (а овако их описа, што и није далеко од истине један познати ДРУГ „ти задригли кадрови, чупавијех прса искићених чварцима и чешњацима“…) да се баве нпр. шверцом и трговином оружја са непријатељем, поред дугогодишње добро развијене и испреплетене мреже разних удбаша и служби, како у цивилству тако и у ЈНА…, ТЕШКО ЗА ПОВЈЕРОВАТИ.
  Крајњи домет СДС-ових кадрова(говорим по дубини,а не о самом врху) током рата је био ваљање цистерни дизела, бензинских пумпи, гуслање, прављење тзв „великих газда“ и србенди од неписмених доратних власника сеоских кафана.., итд… свим осталим процесима је управљао „неко други“.
  Да, СДС је крив што послије рата није ништа радио да промијени такву слику, што се курталисао заслужнијих, спсобнијих, школованијих, паметнијих, интелигентнијих..а и даље окупљао око себе све најгоре.
  Да, СДС је први увео у праксу завађање борачке популације која је била скоро листом уз њих. Први су увели да је партијска књижица снажнија од нечије главе или крви проливене на фронту. Од њих је прво потекло да се тргује инвалиднинама,туђе његе и помоћи, пензијама,борачким правима, становима…,итд итд.
  Од њих је прво потекло да можеш бити и Никола Тесла и Живојин Мишић,имати и пет синова..,али ако немаш њихову књижицу, бићеш згажен, ти си нула, а ако је имаш нека си и највећи клошар, убица,… имаћеш бољи третман.

  СНСД се суштински ни за јоту не разликује од тадашњег СДС-а.
  Истина мало су се обријали, дотјерали, умили, постали софистициранији. Нису се ухватили гусала, али јесу зато Митра Мирића
  Све огавности које је тада радио СДС они су то само удесетостручили и ништа више. Па зар сви високи кадровици тадашњег СДС-а, њихови тајкуни…, нису данас листом уз бају и СНСД. Изгледа да их повезује нешто много јаче од пуког патриотизма и „забринутости“ за РС и народ.
  Дакле, странке чине људи и појединци, а не сам назив странке.
  Зато се не слажем да се о данашњем СДС-у говори и повезује са ондашњим.
  Данашњи СНСД је много јача варијанта ондашњег СДС-а, наравно када говоримо о негативностима, с тим што СНСД нема ама баш никакву позитивну историјску улогу, док СДС има па макар какву такву.

 25. slavija
  https://www.youtube.com/watch?v=oAva8-gCMdE
  Isto se desilo i sa Goraždem a ti provjeri uz čiju artiljerijsku podršku su Muslimani bili uzeli Hum kod Mostara. Uz to sin poznatog SDS ovcaje uhvaćen u CG pri pokušaju šverca oružja Šiptarima informacija 100% tačna ali jedini koji bi mogao svjedočiti je mrtav.Što se tiče UDBE i SDS to je malo duža priča ali se svodi na sledeće: SDS je osnovan kao ogranak krajiškog u TB i većinu osnivača lično poznam ili sam poznavao (umrli su) poslije se malo i proširilo (Srebrov) ali je to ličilo na boemske večeri više nego na stranku. Odjednom se niotkud pojavljuje ekipa koja se kasnije predstavlja kao osnivači SDs preuzimaju stranki i od nje prave ono što danas znamo kao SDS. Slučajno??? jest malo morgen usput jednom od dvojice se spominjala afera sa nekim junicama a drugom pljačka pa su vjerovatno ucjenjeni

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *