Бразил: Сепаратистичке тежње на југу

Стотине хиљада људи у јужном дијелу Бразила гласало је на неформалном плебисциту за одвајање од те највеће јужноамеричке нације и формирање независне државе.

субота, октобар 8, 2016 / 16:34

Стотине хиљада људи у јужном дијелу Бразила гласало је на неформалном плебисциту за одвајање од те највеће јужноамеричке нације и формирање независне државе.

На гласање, одржано почетком мјесеца, изашло је 617.000 гласача, од чега је 96 одсто гласало за формирање нове земље састављене од три најјужније државе Бразила – Паране, Рио Гранде до Сула и Санта Катарине.

Главни разлог за организовање гласања је став јужњака да плаћају превисоке порезе централној влади, а да заузврат добијају мало. Циљ организатора је био излазак милион људи на гласање, односно пет одсто од свих гласача у три јужне државе. Међутим, иако гласање нема правну вриједност и није остварен циљани број гласача, порука је била недвосмислена.

– Ми на југу имамо могућности да се сами одржавамо и да стварамо богатство. Креирамо огромно богатство и бенефиције које одлазе из наше регије, а заузврат не добијамо ништа – каже Хозе Гонсалвес, пословни менаџер који је гласао за независност у јужном граду Порто Алегре.

Главни координатор кампање плебисцит Келсо Деучер каже да је гласање послало "звучну поруку" главном граду Бразилији. Деучер, који је један од интелектуалних лидера покрета "Југ је моја држава", навео је да је фрустрираност грађана корупцијом главни разлог што су људи гласали да се одвоје од Бразила.

– Срамите се. Ми не прихватамо ваше понашање. Више се волимо вратити Португалији него плаћати толико високу цијену да наставимо бити Бразилци – рекао је Деучер у свом видео-обраћању уочи кампање. Јужни дио Бразила је био колонизован имигрантима из Италије, Португалије и Њемачке и има европски осјећај за организацију.

То је једна од најбогатијих бразилских регија, а нису занемариве ни култоролошке разлике између регија. У неким градовима на југу још увијек се прича њемачки језик и прослављају њемачки празници. Такође је у Куритби, главном граду Паране, иницирана истрага о корупцији у бразилском нафтном гиганту "Петробасу".

Организовањем плебисцита становници јужног Бразила се могу упоредити са Каталонцима, који такође воде борбу о осамостаљењу и издвајању из Шпаније, јер имају свој језик и најбогатија су регија у тој земљи, која би могла живјети без помоћи Мадрида.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *