Срби се више не враћају у Далмацију

БЕОГРАД – Повратак прогнаних Срба са простора Далмације је заустављен, а Српској православној цркви у Хрватској враћено је свега 10 одсто имовине, изјавио је епископ далматински Фотије. "Последњих година нема никаквог значајнијег повратка. То је велики проблем за Цркву и српску заједницу у Хрватској, али и за матицу Србију", рекао је владика Фотије . Владика […]

понедељак, мај 18, 2009 / 13:31

БЕОГРАД – Повратак прогнаних Срба са простора Далмације је заустављен, а Српској православној цркви у Хрватској враћено је свега 10 одсто имовине, изјавио је епископ далматински Фотије.

"Последњих година нема никаквог значајнијег повратка. То је велики проблем за Цркву и српску заједницу у Хрватској, али и за матицу Србију", рекао је владика Фотије .

Владика Фотије каже да о питању повратка имовине СПЦ у Хрватској до сада није много учињено "иако закони Хрватске то јасно дефинишу", али се у односу на СПЦ у пракси не остварују.

"Према нашим проценама, враћено нам је свега 10 одсто имовине. То је недовољно, јер је Хрватска на прагу уласка у Европску унију, која чврсто штити право власништва", рекао је владика Фотије.

Он каже да Црква настоји да оживи манастире који су духовни центри далматинске епархије и да су обновљени манастири Крка, Крупа и Драговић, као и главне парохијске цркве у центрима Епархије, али да доста храмова чека обнову.

"Посебан благослов Божји видимо у томе што смо недавно добили дозволу да довршимо спомен – храм Светог Саве у Сплиту, чија је градња започета још 1939. године", рекао је владика Фотије.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *