Крај Тамилских тигрова

КОЛОМБО – Четири високорангирана припадника побуњених Тамилских тигрова погинула су у борбама са владиним снагама на сјеверу Шри Ланке, саопштила је данас војска те државе. У саопштењу се наводи да војници врше посљедње операције "чишћења" територије само неколико часова након што је на интернет страници "Тамилнет" повезаној са побуњеницима објављено да Тамилски тигрови полажу оружје. […]

понедељак, 18 маја, 2009 / 09:01

КОЛОМБО – Четири високорангирана припадника побуњених Тамилских тигрова погинула су у борбама са владиним снагама на сјеверу Шри Ланке, саопштила је данас војска те државе.

У саопштењу се наводи да војници врше посљедње операције "чишћења" територије само неколико часова након што је на интернет страници "Тамилнет" повезаној са побуњеницима објављено да Тамилски тигрови полажу оружје.

Међу настрадалима је и шеф политичког крила Тамилских тигрова Баласингам Надесан, али још нема података о томе шта се десило са лидером Велупилајом Прабакараном.

Војска је саопштила да је пронађено тијело његовог сина Чарлса Антонија и да су посљедњи побуњеници блокирани у једном дијелу џунгле великом око километар и по квадратни.

Тамилски побуњеници признали су пораз пошто су се четврт века борили за стварање независне државе.

Један од побуњеничких лидера, Селвараса Патаманатан наводи у објављеном саопштењу да су побуњеници ријешили да "ућуткају своје оружје" како влади не би пружили „посљедње слабо оправдање" за убијање тамилског народа.

Након објављивања вијести да су се побуњеници предали, на улице главног града Коломба изашао је велики број грађана, који су врло бучно почели изражавати своје одушевљење.

Предсједника Шри Ланке, Махинду Ражапаксу, који се вратио из посјете Јордану, као хероја дочекало је више хиљада присталица. Они се надају да је ово крај дуготрајног и крвавог грађанског рата у овој земљи.

Према процјенама УН у сукобима је укупно погинуло око 70.000 људи, а између 250.000 и 300.000 је расељено.Оставите одговор