Пољска се нада америчким ракетама

ВАРШАВА – Пољска очекује да ће америчка батерија пројектила "патриот" бити 2009. године распоређена на њеној територији без обзира да ли ће амерички предсједник Барак Обама наставити са плановима за изградњу противракетног штита у Европи, изјавио је данас замјеник пољског министра одбране Станислав Коморовски. Чланица НАТО, Пољска, сагласила се током протекле године да ће у […]

понедељак, мај 18, 2009 / 14:24

ВАРШАВА – Пољска очекује да ће америчка батерија пројектила "патриот" бити 2009. године распоређена на њеној територији без обзира да ли ће амерички предсједник Барак Обама наставити са плановима за изградњу противракетног штита у Европи, изјавио је данас замјеник пољског министра одбране Станислав Коморовски.

Чланица НАТО, Пољска, сагласила се током протекле године да ће у склопу америчког плана за изградњу противракетног штита дозволити постављање десет ракета "патриот", чему се снажно успротивила Русија.

Вашингтон је заузврат обећао да ће обновити пољску противваздушну одбрану.

"Очекујемо да ће батерија пројектила `патриот` бити до краја 2009. године распоређена на пољској територији, као што је првобитно и договорено са САД. Без обзира окаква одлука буде о противваздушној одбрани, амерички предсједник Обама је рекао да сарадња са Пољском и у другим областима попут модернизације оружаних снага бити настављена", рекао је Коморовски.

Администрација Барака Обаме разматра трошкове и поузданост пројекта противракетне одбране мада је Обама током посјете Прагу рекао да би Вашингтон могао наставити истраживање и развој планова у вези са постављањем штита.Оставите одговор