Шпанија: Ватрогасци и бравари неће да избацују банкарске дужнике

Шпански бравари и ватрогасци одбили су да помажу судским извршитељима да избацују из станова и кућа дужнике банака. Предсједник Синдиката бравара Давид Ормаечеа рекао је да су животи породица уништени и "да они морају да врше улогу џелата, чиме се ствара тензија и нелагодан осјећај". Талас избацивања дужника из станова и кућа због неплаћених хипотека […]

петак, фебруар 22, 2013 / 12:11

Шпански бравари и ватрогасци одбили су да помажу судским извршитељима да избацују из станова и кућа дужнике банака.

Предсједник Синдиката бравара Давид Ормаечеа рекао је да су животи породица уништени и "да они морају да врше улогу џелата, чиме се ствара тензија и нелагодан осјећај".

Талас избацивања дужника из станова и кућа због неплаћених хипотека изазвао је низ самоубистава и протесте, због чега су се посланици шпанског парламента 12. фебруара сагласили да покрену дискусију о нацрту закона, коју је иницирао грађански покрет "Пах".
Овај нацрт закона предвиђа прекид присилних деложација и да дужницима буде омогућено отписивање дуга.

Пошто су бравари одбили да учествују у избацивању, поједни званичници су од ватрогасаца затражили да преузму њихову улогу и да обијају врата дужника.

Почетком седмице у граду Коруња на сјеверозападу Шпаније, ватрогасци су позвани да избаце 85-годишњу старицу, која је каснила са станарином. Група демонстраната окупила се испред стана како би то спријечила, а придружили су им се и неки од ватрогасаца.

Њихове колеге из осталих региона, попут Каталоније и Мадрида пратили су њихов примјер.
Представник Синдиката ватрогасаца из Каталоније Антонио дел Рио рекао је да су они задужени да помажу људима у ванредним ситуацијама, а не банкама, које угрожавају људске животе.Оставите одговор