Коме се одврћу, а коме недостају шарафи

Изгледа да је помпезно најављивана чистка Градске управе од криминалних елемената, као бумеранг, погодила управо њега – Градоначелника? Пише: Миленко Вишњић "Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке, на власт је дошао вољом бањалучких тајкуна и уз њихову снажну вишемилионску финансијску потпору. Гаврановић све сумњиве предмете држи у ладици, јер је дужник моћној и пребогатој тајкунској заједници у […]

петак, 22 фебруара, 2013 / 12:23

Изгледа да је помпезно најављивана чистка Градске управе од криминалних елемената, као бумеранг, погодила управо њега – Градоначелника?

Пише: Миленко Вишњић

"Слободан Гаврановић, градоначелник Бањалуке, на власт је дошао вољом бањалучких тајкуна и уз њихову снажну вишемилионску финансијску потпору. Гаврановић све сумњиве предмете држи у ладици, јер је дужник моћној и пребогатој тајкунској заједници у Бањалуци… Одсјек за имовинско правне послове Града, одмах реагује и 27.07.2004. године тражећи измјену Рјешење о додјели земљишта… Гаврановић данас штити интересе тајкуна, а и важно је знати да не подноси тужбе Суду ни у оним предметима о преузимању градског грађевинског земљишта… …“.

На то, шта тражи Одсјек за имовинско-правне послове, нико не реагује! Давидовић и Гаврановић игноришу Рјешење Одсјека правне службе Града; можда, ћуте и склањају Рјешење… Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, 18.04.2012. доноси Рјешење, одбијајући захтјев Одсјека за имовинско-правне послове Града за одузимање земљишта… Спрегу двојице људи Главног стожера Града, са РУИП послове, је тешко порећи и готово је само-евидентна.

Да ли је недавно „кривично дјело“, одвртања шарафа на аутомобилу друга учитеља господина магистра правних наука, Гаврановића, плус – актуелног градоначелника Бањe Луке, случајност или посљедица новонасталих околности – откривање његове грешне душе? Или, то су били неки и самоодвијајући шарафи, с могућношћу остајања – по један, на сваком точку?

Је ли овај „терористички акт одвртања“, одговор на откривање истине о његовом несвјесном криминалном дјеловању за вријеме дугогодишњег предсједавања Скупштином града Бања Лука или је то опомена протјераним и „одметнутим“ радницима да би и њих, слична црна рука могла стићи? У блиској прошлости главног града Српске, било је сличних опомена, које су, на жалост, завршавале трагично.

Одсјек за имовинско-правне послове у Послове имовинско правне за одсјек

Изгледа да је помпезно најављивана чистка Градске управе од криминалних елемената, као бумеранг, погодила управо њега – Градоначелника? У медијима се спекулише и шири истина о његовим дјелима, а он још и упорно пребацује сву кривицу на оне које је и растјерао – раднике Одсјека за имовинско-правне послове Града и остале, за које му се учинило да не сједе на правом мјесту и у право вријеме, одвраћајући пажњу јавности са своје и стварне кривице, о којој се све више и више пише.

Међутим, они који су очекивали и кривичне пријаве против „сумњивих лица“, брзо су се разочарали и брзо су се морали задовољити повременим оглашавањем Стожера о повећању или смањењу плата – некад више, некад ниже, зависно од тога ко га, од новопостављених савјетника; како, и колико паметно савјетује. Углавном, изгледа, Поглавник, или није имао шта или није смио поднијети ни једну кривичну пријаву против изгредника!?

Да би више-титулисани Градоначелник, примјенио и стечену вјештину магистра правних наука, смислио је да би било добро и препаметно – ма, одлично, и да би слика о нужности промјена била увјерљивија за јавност, одлучио је промијенити форму – преименовати службе.

Тако је, Одсјек за имовинско правне послове – Градоначелиник преименовао у – Одсјек за правна питања или нека друга, трећа или слична питања. Слично томе, у сличном маниру и у својој бирократској манији за промјеном форме, Градоначелник је, тумбајући столове запослених тамо-вамо и около, додуше, по истим канцеларијама, желио да остави утисак великог реформатора, ове двеста година старе установе.

Међутим, генијалност и високообученост се не би завршила на томе, да Градоначелник није сналажљив човјек; стварно сналажљив, и да се није, у задњем тренутку, досјетио да збуњеним и изгубљеним запосленим, који су по ходницима изгубљено носали пригрљене разнобојне фасцикле, промијени и мјесто сједења – исте столице, само привучене за други сто, али, руку на срце – у истим канцеларијама.

Изгледало је да је све било добро испланирано и урађено? Јавности се с поносом имало шта и показати – све је било испремјештано и разбацано! Међутим, види јада и куд с њима, остадоше силни и неријеш(иви)ени предмети, разбацани по подовима канцеларија и вјечно дугог ходника, због којих се сав овај, и само његов, циркус и дешавао – склонити предмете, док се Турци не досјете. Којим приоритетом, куд и, које предмете склонити, била је дилема? Љубоморни на добру организацију, уопште, ће иронично рећи: генијално, нема шта, и дјело је достојно искусног градског дјелатника и упосленика!

Враћајући се поново олабављеним шарафима, не смије нам промаћи запрепашћујућа чињеница, да се случај „шарафи“ десио само дан после обајвљивања и појављивања у медијима чланка: „Случај ‘Пицин парк’ је државни криминал…“, сугеришући нам закључак да су „шарафлије“, не губећи ни тренутак, реаговале на вријеме, а, игледа, све у намјери скретања пажње јавности, од криминала – на шарафе.

Реакција полиције је за сваку похвалу! Да ли је полиција, након запримљене пријаве, покренула само истрагу, како би се утврдио идентитет починиоца овог гнусног кривичног и злочиначко-терористичко-издајничког дјела или је, истовремено, покренула и истрагу за тражење изгубљених шарафа по граду, мени није познато или сам потпуно необавијештен, као и обично?

Знам, злобници једва чекају да тихим шапатом шапну: да нам је полиција овако дјелотворна и дјеловодна у осталим и много, много „кривичнијим“ дјелима; дјелима, о којима се највише прича и пише, не би се имало, ни шта причати, а, богами, ни ово писати? Ипак, кажем, добро је – некад је важна реакција!

Да ли ће и ова обмана, са самоодвијајућим шарафима, смишљена у Главном стожеру Града, проћи као и све досадашње, остаје да се види? Јавност је поново на тесту. Једно је сигурно, оно што и моја маленкост може да схвати и укапира је; да све ове игре око, на примјер, предмета о додјели грађевинског земљишта, неплаћања трошкова комуналија Граду; још и горе – добијања земљишта без надокнаде, па, на крају, и овај тероризам са шарафима, неће донијети некоме доброг; коме неће – остало је мало времена да будемо свједоци.0 КОМЕНТАРА

 1. „Јавност је поново на тесту. … све ове игре око, на примјер, предмета о додјели грађевинског земљишта, неплаћања трошкова комуналија Граду; још и горе – добијања (присвајања) земљишта без надокнаде…“
  Аутор чланка „прави се невјешт“, као да не зна да у РС Јавност, не постоји!? У великој несрећи, Јавност у РС, изгубила је живот!
  Појединачно јављање храбријих појединаца, најчешће се завршава њиховим крајем! И поново Јавност ћути, јер је мртва!
  Природно, већина појединца ћути због страха од главних Звијезда, тајкуна, „дјелотворне“ полиције РС итд.! Појединцима је живот ипак драг, ма какав је год!? Јер, живот Јавности је у Њиховом власништву и због тога су јој намјестили „велику несрећу“! Све је у РС Њихово власништво!
  Главне Звијезде РС, очигледно, имају много шарафа који ће се, по потреби, само-одвртати!? Можда их ипак, појединачно, заиста треба одврнути? B-)

 2. NAROD ŽIVIH MRTVACA

  Predivno “javnost je mrstva“, jer je narodu svijest pala u nesvjest, jer s m kradljibvci budućnost uzeli sve, i sada narod žvi od viška nemanja!
  Mojs procjena je da samo SOCIJALNI NEMIRI i cocijalni kazan mogu da nas uvedu u fazu uspostavljanja reda. Nikakvi političari i izbori, u kojem sjaše Kurra da uzjaše Murta…
  Naravvno, za sve imam dublje i opežnije analize!
  Pozdrav i podrška Milnku Višnjiću, i pohvala za kometar pod naslovom “Dolaz novo vrijeme“…