Шпанија: Тражили илегалне имигранте – нашли 1.900 година стар кип из Старог Рима

Шпанска полиција заплијенила је данас 1.900 година стару римску мермерну бисту међу 119 археолошких предмета пронађених током рације спроведене у оквиру истраге ланца трговине људима.

понедељак, јун 26, 2023 / 18:44

Полиција је пронашла умјетничка дјела у складишту у Баени – граду близу Кордобе у јужној Андалузији – и саопштила да је брачни пар ухапшен због сумње да је покушао да прода умјетничко благо на црном тржишту.

"Јединствена и апсолутно изузетна" мермерна биста исклесана у првој трећини другог вијека нове ере има иста обиљежја као портрети царских принцеза тог времена, саопштила је полиција.

"Умјетнички квалитет бисте је сличан дјелима изложеним у великим музејима попут Лувра или Капитолијских музеја у Риму", наводи се у саопштењу.

Остали заплијењени предмети су ријетке грчке, римске и иберо-римске скулптуре, архитектонски фрагменти, керамика и новчићи, саопштила је полиција и додала да су предмети пребачени у Археолошки музеј Кордобе.

Ухапшени пар се суочава са потенцијалним оптужбама за илегалну трговину археолошким предметима, кријумчарење и примање украдене робе.

Пљенидба у Баени дио је међународне истраге под називом ПАНДОРА седам, коју је предводила Шпанија, која је уз подршку Европске полицијске агенције Европол и Интерпол обезбиједила проналажење 1.079 умјетничких предмета и хапшење 19 људи.Оставите одговор