Шојбле: Свјетску економију чека седам тешких година

Због великих мјера штедње у појединим земљама, свјетска привреда би могла да има још седам тешких година – упозорио је њемачки министар финансија Волфганг Шојбле. Он је рекао да ће неколико година проћи док се не консолидују буџети појединих држава и затражио у Европи уску сарадњу у области привредне политике како би се осигурао дугорочни […]

понедељак, 29 августа, 2011 / 11:27

Због великих мјера штедње у појединим земљама, свјетска привреда би могла да има још седам тешких година – упозорио је њемачки министар финансија Волфганг Шојбле.

Он је рекао да ће неколико година проћи док се не консолидују буџети појединих држава и затражио у Европи уску сарадњу у области привредне политике како би се осигурао дугорочни раст.

Према његовим ријечима, одлучујући значај за постизање зацртаног циља имаће хитно провођење структуралних реформи те брза консолидација буџета у Италији, Шпанији, Португалији и Грчкој.

Шојбле је још у четвртак затражио више ангажмана земаља еврозоне у свладавању финансијске и привредне кризе.

Шефица Међународног монетарног фонда (ММФ) Кристин Лагард позвала је политичаре у САД да предузму јасне кораке за покретање привреде.

"Вашингтон мора да постигне договор о вјеродостојном плану како би контролисао будуће државне дугове", изјавила је Лагард у суботу на сусрету званичника народних банака у америчкој савезној држави Вајоминг.

Лагард је поручила да је управо сада важно обезбиједити снажан привредни раст. "Ако би привреда стагнирала, планови за смањење трошкова изгубили би на вјеродостојности", упозорава Лагард. Осим тога, политика се мора побринути за опуштање кризе некретнина.

Лагард је позвала централне банке да остану при својим ниским каматама те да размисле о могућностима предузимања "неконвенционалних" корака, ако би они били потребни у сврху заштите крхког опоравка привреде.

Шефица ММФ-а позвала је европске државе да доведу у ред своје финансије. "Поједине земље морају да проведу планове за смањење буџетских дефицита користећи вјеродостојан пут финансирања", рекла је она, наглашавајући да то подразумијева и трајну подршку Европске централне банке.

Лагард захтијева и докапитализацију европских банака.

"Свјетска привреда расте, али још увијек у недовољној мјери", поручила је Лагард.

Шеф Европске централне банке Жан Клод Трише нагласио је на састанку представника централних банака да је неопходно одржати стабилност цијена како би се поставио темељ за здрави раст.

"То сматрамо апсолутно важним за повјерење", рекао је Трише.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и амерички предсједник Барак Обама у телефонском разговору у суботу анализирали су стање свјетске привреде. Како је саопштено из Бијеле куће, Меркел и Обама су сагласни да је за покретање свјетске привреде потребно "дјеловање према договору", међу осталим у оквиру Групе 20 најразвијих земаља0 КОМЕНТАРА