Сноуден о шпијунирању: Од Американаца гори су једино Британци

Биши радник ЦИА Едвард Сноуден којег америчке власти оптужују за шпијунажу и крађу државне имовине, за британски Гардиан изјавио је да је “Велика Британија у прислушкивању и шпијунирању грађана гора и од Америке”. Истакао је да Канцеларија британске владе за комуникације има тајни приступ оптичким кабловима који преносе глобални интернет саобраћај и телефонске разговоре својих […]

субота, јун 22, 2013 / 17:29

Биши радник ЦИА Едвард Сноуден којег америчке власти оптужују за шпијунажу и крађу државне имовине, за британски Гардиан изјавио је да је “Велика Британија у прислушкивању и шпијунирању грађана гора и од Америке”.

Истакао је да Канцеларија британске владе за комуникације има тајни приступ оптичким кабловима који преносе глобални интернет саобраћај и телефонске разговоре својих грађана.

Британски лист у данашњем издању пише да је ова служба почела обрађивати велике количине личних информација и да их дијели с америчком Националном сигурносном агенцијом (НСА).

Сноуден је рекао да британска шпијунска агенција на тај начин прикупља и чува велике количине електронских порука, постова на Фејсбуку, историје претраге на интернету и позива и онда их дијели са НСА.

Тако, Гардиан наводи да око 850.000 службеника америчке НСА-а и приватних компанија имају приступ базама личних података британске канцеларије за комуникације.

Према ријечима Сноудена, Британци чувају податке до 30 дана и анализирају их у операцији Темпора, која траје 18 мјесеци.

Он додаје да је само до прошле године британска служба сваког дана обрађивала 600 милиона телефонских разговора дневно и прислушкивала више од 200 оптичких каблова.

Лист наводи да је помоћу система праћења личних података до сада дошло до хапшења једне британске терористичке ћелије и неких особа које су планирали терористичке нападе, као и три особе из Лондона који су планирали нападе уочи Олимпијских игара 2012. године.

Гардијан на крају напомиње да се све операције праћења личних података на интернету одвијају без јавне дозволе или расправе о штетности наведеног система.0 КОМЕНТАРА

  1. Двије најљигавије и најкрволочније нације или како год већ се звали, али најодвратнији су!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *