Нобелова награда: Зашто Марија Реса и Димитриј Муратов, а не Асанж или Сноуден?

Четири питања и четири одговора нашег Дани(ј)ела Симића које је поставила Миланка Митрић, уредница културне рубрике Гласа Српске, везано за додјелу Нобелове награде за мир новинару из Русије и новинарки са Филипина.


Ирска добитница Нобела за мир номиновала Асанжа, Сноудена и Менингa за Нобела за мир

ИРСКА активисткиња и добитник Нобелове награде за мир 1976. године Марид Кориган Мегвајер номиновала је за ту награду за 2021. оснивача "Викиликса" Џулијана Асанжа и звиждаче Едварда Сноудена и Бредлија Менинга (који се данас изјашњава као Челзи), објавио је лист "Ајриш тајмс".

Испунио услове: Сноуден поднио захтјев за руско држављанство

У вријеме СССР су дисиденти видно бројније бјежали из Москве у Вашингтон, али смијер је данас обрнут. Бивши сарадник америчке Националне безбједносне агенције Едвард Сноуден, кога САД желе ухапсити, рекао је данас да је поднио захтјев за руско држављанство.


Сноуден прихватио да приход од продаје књиге да америчкој држави

Едвард Сноуден, некадашњи припадник америчке обавјештајне службе (ЦИА), сагласио се да пет милиона долара које је зарадио од продаје аутобиографске књиге и говора које је држао по свијету преда америчкој влади. Сноуден је прошле године објавио књигу "Трајно забиљежено” и тиме прекршио договор који је склопио са ЦИА и Америчком агенцијом за националну безбједност.


Сњешко из Русије каже да су у убиству Кашогија садејствовали и Израелци

Узбуњивач Едвард Сноуден, бивши програмер америчке Националне безбједносне агенције (НСА), који се налази на листи тражених лица у САД, рекао је да постоји веза између убиства саудијског новинара Џамала Кашогија и израелске технолошке компаније.Сноуден: НСА се бави и економском шпијунажом, ако је у америчком интересу

Америчка Агенција за националну безбједност /НСА/није стриктно оријентисана на националну безбједност, већ шпијунира и стране компаније ако је то у америчком пословном интересу, рекао је бивши службеник НСА Едвард Сноуден.


Едвард Сноуден: Нисам издајник, они су

Током више од 14 сати интервјуа – првог који је лично дао од када је овде [у Москву] у јуну стигао, Сноуден није ни размакао завесе, ни изашао напоље. Русија му је 1. августа дала привремени азил, али Сноуден и даље остаје циљ непревазиђеног интересовања безбедносних служби чије је тајне, такође у непревазиђеном, епском, обиму […]Комерсант: Америка није дала Куби да прими Сноудена

Одбјегли службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден остао је у Москви крајем јуна и није отишао на Кубу, јер му то нису дозволиле кубанске власти усљед притиска САД, објавио је данас руски лист "Комерсант".


Угашен провајдер којим се Сноуден користио

Амерички провајдер "Лавабит", којим се, како се вјерује, користио одбјегли амерички обавјештајац Едвард Сноуден док се налазио на московском аеродрому "Шереметјево", изненада је данас затворен.