Смијењени функционери спремају тужбу против Ешдауна

Група америчких, британских и домаћих правника ће, у име функционера из Републике Српске које је смијенио некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, поднијети тужбу пред надлежним судом у Великој Британији, пише „Прес“ Саговорник листа из правног тима који спрема тужбу наводи да је интернационална група адвоката спремна да докаже да су смјене више од […]

субота, фебруар 26, 2011 / 13:22

Група америчких, британских и домаћих правника ће, у име функционера из Републике Српске које је смијенио некадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун, поднијети тужбу пред надлежним судом у Великој Британији, пише „Прес“

Саговорник листа из правног тима који спрема тужбу наводи да је интернационална група адвоката спремна да докаже да су смјене више од 180 званичника, које је провела Канцеларија високог представника, политичке одлуке којима су прекршена људска права.

Професор Универзитета у Бањалуци Бранко Докић упутио је јуче отворено писмо генералном секретару Савјета Европе Торбјорну Јагланду, апелујући да посредује код високог представника у БиХ Валентина Инцка да хитно укине све забране јавног дјеловања за преосталих 115 смијењених функционера.

Бивши предсједник РС Мирко Шаровић рекао је за "Фокус" да подржава сваку иницијативу која је за укидање или стављање ван снаге дискриминаторских одлука високог представника.

"Против одлука високог представника не могу се борити сама лица која трпе санкције по неколико година, него им требају помоћи и власти и појединци", рекао је Шаровић.

Милан Нинковић, коме су 2004. године уведене санкције, а након тога одузети и лични докумети сматра да се политичке партије и власт не залажу да овај случај буде ријешен.

"Мислим да су санкције бесмислене. Странци стално причају о некој демократији, а нама су одузета основна људска права", рекао је Нинковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *