Лајчак: У БиХ не смије бити прегласавања

У БиХ не смије бити прегласавања јер је филозофија дејтонске БиХ да постоје три конститутивна и равноправна народа и да политички систем и пракса то морају потврдити, изјавио је Мирослав Лајчак. "Сваки од три народа мора да доживи БиХ као своју земљу у којој може да оствари и брани своје интересе, и то мора да […]

субота, фебруар 26, 2011 / 13:48

У БиХ не смије бити прегласавања јер је филозофија дејтонске БиХ да постоје три конститутивна и равноправна народа и да политички систем и пракса то морају потврдити, изјавио је Мирослав Лајчак.

"Сваки од три народа мора да доживи БиХ као своју земљу у којој може да оствари и брани своје интересе, и то мора да буде институционално потврђено", рекао је Лајчак.

Према његовим ријечима, став ЕУ јесте да је формирање власти у БиХ одговорност домаћих политичара.

"Никад се не залажемо да ова или она странка буде у власти, али смо рекли да БиХ има амбициозан реформски програм и да од власти очекујемо да испуни обавезе које је преузела, и зато је потребна влада која има реформски програм и снагу да тај програм оствари кроз своје институције. То је влада која не губи вријеме бавећи се сама собом или неким другим унутрашњим блокадама. То ми тражимо и очекујемо, то сам пренио свим лидерима", нагласио је Лајчак.

Он сматра да највећа казна за грађане БиХ не долази од европског штапа, већ ако држава не испуњава обавезе на путу за чланство у ЕУ. "БиХ је навикла на штап. ЕУ има те мјере и она их користи у одређеним случајевима. Али, погрешно је размишљати на начин шта ће ЕУ урадити ако се деси ово или оно. Оно што ће се десити – зауставиће се процес, а то би била најтежа казна – одузети грађанима БиХ европску перспективу. Не може бити горе санкције од тога", рекао је Лајчак и изразио увјерење да је његова посјета допринијела томе да је свима јасно какве су перспективе ЕУ.

Лајчак је упозорио да за БиХ неће бити пречице на путу ка ЕУ, те да ће интеграцију у Унију моћи да настави тек када заврши обавезе у вези са пописом становништва, испуни пресуду из случаја "Сејдић – Финци" и усвоји закон о државној помоћи.

"Кључна ствар је да смо ми озбиљни и дали смо БиХ европску перспективу, али то није аутоматизам. Остварење те перспективе зависи искључиво од БиХ. То је моја најважнија порука", истакао је Лајчак, додајући да је могуће да Србија до краја године добије кандидатуру за чланство, те да је могуће да БиХ до тада стигне Србију – ако испуни постављене услове.

Коментаришући када би могао да буде затворен ОХР, Лајчак је рекао да ће Савјет за провођење мира одлучити када ће се то догодити.

"Ми смо ту само један од актера. Нико, такође, не спори да након затварања ОХР-а главни играч треба да буде ЕУ. Од ЕУ се очекује да покаже да има и стратегију за БиХ и ми смо то показали. То је важно за БиХ, јер она има европску будућност", поручио је Лајчак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *