Скандал у БХ дипломатији, шаљу амбасадорку без дипломе

Предсједништво БиХ именовало је за Мартину Млинарвеић Сопту за амбасадора у Чешкој, а да књижевница из Љубушког не испуњава услове за именовање, јер нема високу стручну спрему.

понедељак, 18 новембра, 2019 / 07:26

Овај случаја је, због сумње на коруптивне радње СИПА-и пријавила особа запослена у заједничким органима, која је пријаву прослиједила и Фронталу.

Мартину Милинаревић Сопту за абасадора у Чешкој предложио је Жељко Комшић, али је формално као предсједавајући Предсједништва њен избор потписао Милорад Додик.

Млинаревић Сопта је у биографији коју је предала, под ставком образовање навела "Средња медицинска школа Мостар, зуботехничар" и "Свеучилиште у Мостару, студиј енглеске књижевности и хрватског језика". Међутим, Млинаревић Сопта није дипломирала, те је навођење факултета на коме је студирала инсинуација, која треба да замаскира недостатак дипломе. У биографији се морају навести стечени степени образовања, а не уписани и незавршени факултети.

Превара је откривена када је Млинаревић Сопта прво добила агреман од Чешке, а од министарства спољних послова БиХ позив да достави документацију и одазове обуци коју пролазе сви амбасадори. Диплома није достављена, а незванично је Млинаревић Сопта особи задуженој за правне послове 15. октобра преко телефона рекла да је "предсједништву рекла да она нема диплому".

Уколико је то тачно, одговорност иде до Комшића, који ју је предложио, а потом довео у заблуду Додика, који је потписао именовање кандидату који не испуњава услове. И ту се отвара питање да ли је то урађено да би се направила афера која би била Додиков политички минус, или је Комшић бескрупулозно хтио да својој пуленки обезбиједи синекуру без обзира на закон.

Овдје не треба да збуни то што је Чешка дала агреман, јер је питање услова које кандидат испуњава ствар искључиво БХ прописа. За именовање на амбасадорску функицију, закон предвиђа неколико једноставних услова: Да је предложени држављанин БиХ, да се против њега не води кривични поступак, да зна енглески или неки од службених језика земаља ЕУ, те да има универзитетску диплому! Дакле, њено именовање би било кршење закона БиХ, и са тим земља у коју је БиХ шаље нема никакве везе.

Оно што је још већи скандал јесте то што читав случај не излази у јавност, а сви актери се понашају саучеснички. Чак ни министарство спољних послова није оштрије реаговало на неправилности. Занимљиво је да је "кртица" у редовима министарства спољних послова БиХ до сада радила прилично активно, па су бирани медији увијек имали информације ко су приједлози за амбадсадоре и конзуле, па би се против њих водила кампања. Изузетак је једино што су предложени били искључиво Срби и Хрвати.

Иако је Млинаревић Сопта Хрватица (премда је од заговорника трећег ентитета постала фаворит псеудограђанске опције), као приједлог "халал члана предсједништва" Жељка Комшића она медијима који "редовно прате незаконите радње" очито није занимљива. У преводу, прогонимо само "њихове" а "наше" не дирамо, какви год да су.

Оно што је вјероватно план јесте да се цијели случај заташка, а да у тишини Млинаревић Сопта на брзину дипломира у неком од "универзитетских рајева" у БиХ. Друга могућност, која се спомиње у службеној забиљешци, јесте то што Млинаревић Сопта тврди да јој у Чешкој дозвољавају да пребаци свој апсолвентски статус на универзитет у Прагу. Што је и даље незаконито, а и проблематично да умјесто представљања земље довршава школовање о трошку државе. Барем за "оштро перо" које толико критикује коруптивне радње, те за члана предсједништва који ју је предложио, а куне се у легализам и законе.25 КОМЕНТАРА

 1. Mini izgleda simpatično i pametno. Diploma uostalom nije važna. Diplomu joj je obezbijedila majka priroda. Njen pristup životu, karijeri, školi itd. potvrđuje natpis na majici „ko te kara nek ti piše pjesme“. U prevodu to bi trebalo da znači „ko te kara nek te šalje u diplomatiju“. Drugog objašnjenja nema. Žena ili djevojka se lijepo snašla ili, što bi se u narodu reklo, „dobro se probija kroz život“. Samo ljubomorni i kojima ova lijepa Hercegovka može da ostane samu pusti san, mogu da se protive Komšićevom izboru. Samo, treba vidjeti ko je stvarno gura. Ne mora biti Komšić. Možda je neko kome Komšić duguje uslugu. Nekada je bilo „zub za zub“ a sada „ženska za žensku“. Vremena se mijenjaju. samo me čudi odkud to da Dodik prihvati Komšićev prijedlog kad se vole k’o „so i oko“. Tu mi nesšto smrdi. Da Dodik prvo nije naplatio „danak u krvi“, pa onda pustio da prijedlog prođe. Hoće Dodo…

 2. Драгче и Мали Перица прави сте Мајмуни.
  Жена је ампутирала једну дојку и јавно објавила те фотографије у неким часописима.
  Књижевница.
  Респект.
  Прије него што нешто коментаришете, информишите се мало.
  Мајмуни ….

  1. Е сада мени није јасно због чега се Ви оправдавате?
   Да ли јој не треба „писати пјесме“ због тога што је „књижевница“ или због тога што јој је ампутирана дојка?
   У нормалним земљама се скоро по аутоматизму након ампутације врши реконструкција дојке. Због естетског али и психолошког разлога. Наравно да свака ампутација утиче на психу али горе од тога је одбацивање због недостатка дјела тјела а у овом случају дојке. То би се могло сматрати и дискриминацијом али ова средина је прилично злобна и примитивна па на то тако не гледа.
   Да ли би , ови који Вас нападају , одбацили свој супруге када би им се , не дај Боже , нешто слично догодило? Да ли би и својим кћерима рекли да им је живот готов јер су изгубиле дојку и да је сваки онај који би им „писао пјесме“ мајмун?
   Дакле , и „писање пјесама“ је подршка па и нека врста терапије дамама које су доживјеле сличну трауму.

  1. Šta će odgovoriti kad ne zna ni gdje je šupalj.
   Eno kaže da ima odbornike u nekoliko opština. Ja ga pitam u kojim opštinama i s kim je u koaliciji u tim istim opštinama. Kad to kaže vidjećemo kako je negdje u koaliciji sa pozicijom a negdje u koaliciji sa opozicijom. I on to zove doslijedna i principijelna politika. Jednom hvali Dodika, drugi put Šarovića, treći put ih napada itdako dalje.

  1. Nije bitno ko te pita. Bitno je hoćeš li odgovoriti. U tom grmu leži zec.
   Ali, ti izbjegavaš odgovore na konkretna pitanja. A hoćeš da se baviš politikom i da usput još i pametuješ kako si najpametniji, najpošteniji, najljepši.
   Ja sam se samo pridružio Šućurovim pitanjima na istu temu.

 3. Ниси се ти Јуре, „тури ти Симо и Шућур Милко киту у туре“ придружио шућур алаху, него си написао да ти нисам одговорио на десет пута постаљено твоје питање.

  Пази мало шта на којем нику пишеш, јебем те глупа, тачка.

  1. Pa šta bi ZELENI, hoćete li vi ili nećet da odgovorite na pitanje :
   „Da li je po vama bilo politički oportuno da država RS, kroz Elektrodistribuciju Pale, prvo bez tendera prodaju/predaju privatnoj Čičićevoj firmi (Čičić je Rudonjin prijatelj i haver iz djetinjstva) 90% javnog prduzeća koje je bilo vlasnik četiri atraktivne koncesije, za sitnu lovu, da bi sada te site koncesije od tog istog privatnog preduzeća kaldera, ponovo otkupilo ali po višestruko većoj cijeni“.
   Sve ostalo Nikola je bla, bla.
   Sada te pitam da li je to bilo POLITIČKI OPRAVDANO i ne tražim da mi kažeš da li je bilo zakonoti, jer ću to ja reći i dokazati.
   Ti, koji se kuneš u zaštitu prirodnih bogatstava RS i zakonitost.
   A te folove koji nik, zašto ovaj, zašto onaj, ostavi za neke čaršiske priče, gdje si veoma čest gost.