Сјеверна Кореја планира нову нуклеарну пробу

Сјеверна Кореја се припрема да изврши четврту подземну нуклеарну пробу, објавио је јужнокорејски дневник "Џонг Анг Илбо". "Регистровале су кретање људи и возила у тунелу на југу базе за нуклеарна тестирања у Пунгје-ри, у сјевероисточном дијелу Сјеверне Кореје", рекао је извор из сједишта владе. Према његовим ријечима, Сеул пријети развојем ситуације која веома личи на […]

понедељак, април 8, 2013 / 08:49

Сјеверна Кореја се припрема да изврши четврту подземну нуклеарну пробу, објавио је јужнокорејски дневник "Џонг Анг Илбо".

"Регистровале су кретање људи и возила у тунелу на југу базе за нуклеарна тестирања у Пунгје-ри, у сјевероисточном дијелу Сјеверне Кореје", рекао је извор из сједишта владе.

Према његовим ријечима, Сеул пријети развојем ситуације која веома личи на активности које су претходиле трећој проби.

"Анализирамо податке како бисмо утврдили да ли је стварно ријеч о припремама за пробу или о начину да се изврши притисак на Сеул и Вашингтон", изјавио је исти извор.

У исто вријеме, комунистички режим могао би да обави лансирање ракете домета до 3.000 километра као одговор на заједничке америчко-јужнокорејска.

Посљедњих недјеља на корејском полуострву све више расту тензије.

Сјеверна Кореја је на источној обали размјестила двије ракете, које могу да погоде америчку пацифичку територију Гвам и савјетовала страним амбасадама да повуку особље из Пјонгјанга.

Пјонгјанг је 5. априла упозорио стране амбасаде да не може да гарантује безбједност дипломатским представништвима од 10. априла у случају сукоба.Оставите одговор