Шездесети скуп слависта у Београду

Традиционалним уручењем награда Славистичког друштва Србије на Филолошком факултету у Београду данас је почео јубиларни 60. скуп слависта Србије о теми "Словенство и савремени свет: човек, језик и култура".

четвртак, 13 јануара, 2022 / 14:05

Прије пленарне сједнице, учесницима скупа су се обратили предсједник Славистичког друштва Србије Биљана Марић и академик Слободан Реметић, као и добитнице награде "Павле и Милка Ивић" Наташа Куцурић Мацура, професор на Филолошком факултету у Бањалуци, и Наташа Миланов са Института за српски језик Српске академије наука и уметности /САНУ​/.

Мацура је награђена за дјело "Категорија концесивности у савременом српском језику", а Миланова за монографију "Српски лексички фонд из угла полисемије".

Реметић, који је био предсједник Одбора за додјелу признања, истакао је да је Мацурином књигом "отклоњена бјелина на мапи синтаксичко-семантичких изучавања српског језика", док монографија Миланове представља "један од научних споменика рјечнику САНУ", чији су рецензенти били академици Павле и Милка Ивић.

Добитнице награда захвалиле су Одбору на признању, а Мацура је изразила посебну захвалност рецензентима своје књиге професорима Срети Танасићу и Милошу Ковачевићу.

"Ова награда је велика част и задовољство, али истовремено представља и велику обавезу да убудуће радим још више и боље", рекла је Мацура.

Награду "Радован Кошутић" за прошлу годину добили су професор Александар Буњак за монографије "Раскршћа славистике" и "Књижевност и контактологија", као и професор Александра Корда Петровић за дјело "Чешки путописи о Балкану".

Послије додјеле признања и пленарне сједнице предвиђено је да се у рад скупа укључе учесници из Србије, Русије, Бјелорусије, Пољске, Бугарске, Сјеверне Македоније и Јапана, међу којима је велики број младих истраживача.

У оквиру 60. скупа слависта биће одржани и округли сто о теми "Руски језик у Србији и семинар за наставнике руског језика, Зимска школа 2022".