Остају још три: У 14 области у Казахстану нема више терориста

Казахстанске службе за спровођење закона завршиле су противтерористичке операције у 14 од 17 области у Казахстану, саопштила је прес-служба Државног одбора за безбједност.

четвртак, 13 јануара, 2022 / 14:21

"Ситуација се до сада стабилизовала у 14 области Републике Казахстан. Из тог разлога, државни центар за ванредне операције у борби против тероризма пријављује завршетак противтерористичке операције и укидање критичног црвеног нивоа терористичке пријетње на територији градова и области Нур Султан, Шимкент, Акмола, Актобе, Атирају, Источни Казахстан, Западни Казахстан, Караганда, Кизилорда, Костанај, Мангистау, Павлодар, Сјеверни Казахстан и Турскистан", наводи се у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да се операција наставља у граду Алмати и областима Алмати и Џамбил, гдје су спроведене мјере за откривање и привођење терориста и појединаца укључених у друге криминалне активности током нереда у Казахстану.

Из службе додају да је за три подручја задржан црвени ниво терористичке пријетње, јавио је ТАСС.

Протести су почели 2. јануара у неколико градова у Казахстану и претворили се у масовне нереде током којих су пљачкане зграде управе у неколико градова. Током неколико дана насиља поврујеђен је велики број људи, а пријављени су и смртни случајеви.

Предсједник Казахстана Касим-Џомарт Токајев обратио се Организацији Уговора о колективној безбједност за помоћ. Мировне снаге Организације, коју предводи Русија, већ су размјештене у Казахстану.

Казахстанске власти потврдиле су да је до петка ујутру, 7. јануара, успостављен ред у свим регијама, подсјећа ТАСС.

Аеродром у Алматију заузет је током протеста и његов рад је био обустављен.