Селебритији са наших гробова

Писац Насер Орић постао је звијезда медија у Региону. Пише Жељко Свитлица Човјек, којег његов сребренички другар Ибран Мустафић, у својој књизи спомиње као садисту склоног кориштењу хладог оружја, у српским медијима се на насловним странама појављује као препланули селебрити са новом књигом.  Међу преживјелим Србима из сребреничких села и ријетким људима којима памћење сеже […]

петак, 5 јула, 2013 / 19:15

Писац Насер Орић постао је звијезда медија у Региону.

Пише Жељко Свитлица

Човјек, којег његов сребренички другар Ибран Мустафић, у својој књизи спомиње као садисту склоног кориштењу хладог оружја, у српским медијима се на насловним странама појављује као препланули селебрити са новом књигом. 

Међу преживјелим Србима из сребреничких села и ријетким људима којима памћење сеже дуже од „временске линије” на Фејсбуку, по злу се памте Орићеве животне згоде и незгоде послије којих су остале његове фотографије на коњу, испред попаљених кућа у Кравици, о Божићу 1993. године.

„Легендарни командант Сребренице”, како су га окитили неки медији из ФБиХ, а наслов без измјена пренијели други из Србије, тих дана је са собом по Сребреници водио новинара „Вашингтон поста”, показивао му снимке села која је запалио, сликовито му објашњавајући да преферира клање, прије него ватрено оружје. Сасвим практично!

Рафали би успаване Унпрофорце у Сребреници навели да „случајно” помисле како ипак нису у демилитаризованој зони. А послије Орићевог ножа и ватре, не би, напротив, остао ни јаук.

Овај злочинац пише о времену од када је био тјелохранитељ Слободана Милошевића па до данас, а изгледа да књига обилује детаљима типа „кога је Шешељ пљунуо и које су боје гаће Јовице Станишића” , те сличним пикантеријима из блатњаве зоне пара-обавјештајног, криминално-естрадног свијета – а то су теме пред којима се намножени српски медији осјећају као дјеца пред излогом пуним лизалица, у којем је Орић на оној сталажи на којој су и Дара Бубамара, Станија, Цеца.

Зато се нећемо изненадити ако Орића угледамо у емисији типа „Ћирилица”, Миломира Марића, ако већ не стигне да га врбује Иван Ивановић за своје Вече са самим собом.
На тим фотељама већ је сједио Стјепан Месић, „анти-фашиста” који је прогласио геноцидну НДХ хрватском побједом, jедини „Југословен” који се хвалио како је успјешно срушио Југославију, говорник над Шарановом јамом који је пријетио да ће послати хрватску војску на Републику Српску.

Али, као што знамо, распад Југославије је почео Слобиним говором на Газиместану. Тако каже Месић!

У скоро свим главним српским новинама, телевизијамa, на Радио-телевизији Србије, у Српској новинској агенцији Срна, сампроглашено Косово је већ Косово. Још један крвник, Хашим Тачи, одавно је само премијер једне земље. Доскорашње епитетe “такозвано“ и “непризнато“, који су ишли уз Косово, мрско им је писати.

Исто тако, примјетно је како новинари у Федерацији БиХ сваки пут када наиђу на „Српске” или „Републике Српске” то бришу, а убацују већ чувено РС-а и све тако, ревносно. Наставак се мијења по падежима. Да им није мрско види се по томе што ову измјену обаве чак и у изјавама политичара из Српске, које дословно преносе.

Код нас, у исто вријеме, у новинама се ријетко, а на интернет порталима скоро никако не преправља „босанско-хрватски новоговор”, јер побогу, ко још има времена за такве ситнице и тричарије поред 50 вијести које данас треба ископирати и унијети на сајт, па подијелити на друштвеним мрежама. Филмове у Кину Палас гледамо на истом “језику’’, takођеР?

Занимљиво је да се екавица исправља. Ипак је то брже и лакше.0 КОМЕНТАРА

 1. Од ријечи до ријечи- одличан текст Жељко!

  Посебно ми је драго што се неко коначно осврнуо и на ово:

  „Код нас, у исто вријеме, у новинама се ријетко, а на интернет порталима скоро никако не преправља „босанско-хрватски новоговор”, јер побогу, ко још има времена за такве ситнице и тричарије поред 50 вијести које данас треба ископирати и унијети на сајт, па подијелити на друштвеним мрежама. Филмове у Кину Палас гледамо на истом “језику’’, takођеР?

  Занимљиво је да се екавица исправља. Ипак је то брже и лакше.“

 2. Ma jasno je sve.
  Pogotovo kad znamo ko sve vodi medije u Srbiji i na koji nacin.
  Sto se tice stanja kod nas,nista ne treba vise da nas cudi.
  Dok god smo pod ovom okupacijom,nagledacemo se svega i svacega.
  Ustaske zastave se namjerno prodaju na svakom cosku a sve sto je srpsko(pocev od grbova gradova koji su navodno “uvredljiivi“ i ne odrazavaju “interese“ostalih naroda) se gazi ,pljuje i sklanja u stranu.
  Pocela je Austrogurarska zajedno sa svojim pomagacima da se sveti polako.
  Ali nicija nije dio zore.

 3. Колико слика каже више него хиљаду ријечи, види се да сребреничким балијама није фалило никаквог оружја, од снајперског у првом реду, па аутоматског, пушкомитраљеског, и експлозивних средстава, РБ-а,…а није им фалило ни цивилних жртава, њиховим „војним плановима“, у позадини се виде спаљени цивилни објекти, кућа и продавница, а не војна касарна! Ја их такве и памтим, а потпуно другачија слика од оне медијске сиенен-америчкопропагандне о „ненаоружаним дечацима“ и „њиховом страдању стријељањем“!

 4. rammstein, 06.07.2013. 11:26:34 [

  Po onoj slici imali su i struje…:):)
  I đe ti je onde RB bogati..

 5. zulkedin,на овом муслиманском клипу се види какви су дивљаци били Насерови до зуба наоружани војници! Ти Насерови војници пале и пљачкају све пред собом и иживљавају се над ратним заробљеницима и још се тиме поносе и пјевају пјесме о својим кољачким походима!http://youtu.be/EH8vEtfP_ww

 6. Svojevremeno je Marko Milosevic iz Rusije cesto telefonski kontaktirao N.Orica.
  Ipak je on bio ne samo zastitnik nego i prijatelj porodice Milosevic.

  Mene ne cudi sto je Naser poceo da se bavi pisanjem, posto je njegov biznis u Tuzli i okruzenju naisao na protivljenje brace Kucevic i drugig „biznismena“ pa je morao hitno da se preseli u Sarajevo gdje su karte vec bile podijeljene…

 7. O Naseru Oriću, džaba je trošiti riječi. Ali, uzgred, sjetih se priče, žene, Bošnjakinje, iz Srebrenice, koja mi je ipričala prije par godina. Kaže da svoje dvoje djece, nije prije rata smjela upiati u karate klub, koji je vodio Naser, jer je bio kako ona reče, običan kavgadžija („jalijaš“. Da napomenem da su ta djeca, danas ugledni ljekari.
  Zašto Naser nije procesurian treba pitati tužioca Ibru Bulića, on vodi taj predmet.

 8. Neprilagodjen, 08.07.2013. 21:51:24
  De molim te procitaj svoj komentar,malo se skontaj pa napisi sta si mislio.
  Naser je poslije rata okarakterisan kao kriminalac,vodja nekog klana i sl.moguce je svasta,ali nepobitna je cinjenica da nije bilo nasera Srebrenica bi pala prvi dan rata.Nebi pala ni 1995 da KOS-ovci u ARBIH i Alija nisu trgovali sa Milosevicem pa Nasera povukli u Tuzlu…

 9. Neprilagodjen, 08.07.2013. 21:51:24
  De molim te procitaj svoj komentar,malo se skontaj pa napisi sta si mislio.
  Naser je poslije rata okarakterisan kao kriminalac,vodja nekog klana i sl.moguce je svasta,ali nepobitna je cinjenica da nije bilo nasera Srebrenica bi pala prvi dan rata.Nebi pala ni 1995 da KOS-ovci u ARBIH i Alija nisu trgovali sa Milosevicem pa Nasera povukli u Tuzlu…

 10. Neprilagodjen, 08.07.2013. 21:51:24

  Dobar komentar.
  Govori mnogo,kao sto govori i o “jalijaskom“tipu onih koji su medju prvima uzeli kalase i okrenuli cijev na regularne jedinice JNA a zatim i na svoje komsije u okruzenju.
  Da nije bilo Nasera,vjerovatno Srebrenica nikad nebi ni pala.tj.ostala bi zasticena zona do kraja rata.
  Medjutim cinjenica je da je Alija imao za cilj viktimizaciju vlastitog naroda radi provociranja strane intervencije,stoga je angazovao bivseg ucenika DB-a koji je za debelu lovu (koju je podijelio sa DB-om Srbije)odradio prljav posao.
  Poslije mu je narod klicao.

 11. Korisnici pod imenom Kalabalak i jahač su registrovani na ovom portalu da pod maskom patriota da perfidno šire mržnju i time predstavljaju srpski narod kao genocidan, fašistički, glup, …
  Navedeni korisnici (a pretpostavljam da ih ima još), su saradnici portala Bošnjaci.net (u stvari govnari.net).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *