Вијеће за сарму од антисрбизма

Ову прилику користимо да обавијестимо васколико пучанство о одлукама, карактеру и намјерама тзв. Вијећа за штампу из Сарајева.

петак, јул 5, 2013 / 17:04

Ми са Фронтала смо наивни. Јесмо, што да се лажемо. Вјеровали смо да бар једна институција у Дејтонској Творевини, финансирана од стране Запада, може радити на једнаку добробит грађана Републике Српске и Федерације БиХ.

Напримјер, ако јој ми искрено пружимо подршку и учествујемо у њеном раду, у циљу комуникације са сусједном и медијски крајње аутистичном ФБиХ. Ако ништа друго, да видимо зашто тамо уредници толико мрзе у јавном простору и износе не само селективну и извитоперену слику стварности својим грађанима, већ их непрекидно лажу и хушкају на крајње непомирљиве ставове према грађанима сусједне Републике Српске, позивајући на њен нестанак?

Упркос томе, невладина организација Вијеће за штампу је без и једног доказа примјером из текста, својом одлуком о жалби оптужила Фронтал поводом написа Јер нас се НОВАЦ тиче! за (пазите сад) "уредничку одговорност" и "хушкање".

Да су оптужили било кога другог, па хајде де. Да се човјек и запита. Оптужити Фронтал.СРБ за овакву будалаштину, више је него тужно. Зна се шта је Фронтал. Поготово зато што смо се трудили да не одбацимо (као многи други) у старту иницијативу само зато што је из Сарајева, и само зато што је финансирана са Запада, јер смо сматрали да је у основи потребна међу цивилизованим људима.

Показна вјежба на раздјеле

Фронтал може читавој Федерацији БиХ и већини Републике Српске држати показне вјежбе о истинитом и слободном извјештавању, што је, уосталом, ствар коју не треба доказивати било чим другим – осим самим нашим постојањем. То је већ, у околностима простора гдје живимо, подвиг вриједан дивљења. Но, то је наша унутрашња, републичкосрпска ствар.

Уредно смо се одазивали на иницијативе и скупове овог саморегулативног тијела, покушавајући чак да им помогнемо у раду, али све је то ипак било узалуд. Амбиције тзв. Вијећа за штампу нису еснафске, него политичке природе. Због тога је неопходно увести скраћеницу тзв. прије навођења титула и назива који се истог тичу. Никада се не смије допустити да једно овакво тијело буде званично и обавезујуће из разлога који слиједе.

Не желимо овдје наступати као увријеђена сеоска млада, у смислу дурења и јогуњења, већ чињеницама желимо указати на појаве које нас изузетно жалосте и који ће државну заједницу РС и ФБиХ оваквим понашањем ускоро учинити сасвим неспособном за функционисање и на свим осталим, а не само медијском фронту.

Ово што је урадило тзв. Вијеће за штампу не може се подвести ни под "вађење труна из ока брата својега", јер би им тзв. Жалбена комисија сигурно нашла да такво поређење са "брвном у федералом медијском оку", има једнострану и религиозно-националистичку конотацију…

Грешка у корацима

Промашили су све. Прво основну тему. Сама чињеница да ником у тзв. Жалбеној комисији није пало на памет да одлуку образложи неким примјерима у тексту, потпуно јасно указује да ова самоорганизација има намјеру доносити политичке одлуке, а не расуђивати на принципима непристрасности и истине.

Да су навели бар неки примјер, ми би могли сад на то да реагујемо и потпуно обесмислимо чињеницама. Овако не знамо шта да радимо? Све што је из текста издвојено у тзв. Одлуци тзв. Жалбене комисије је сухи факат. Шта то у изреченом није истина?

За почетак, једнако као и потписник жалбе након чије реакције смо избрисали увредљиве коментаре посјетилаца, чланови тзв. Жалбене комисије тзв. Вијећа за штампу су потпуно омашили у самој теми текста, те су увриједили и здрав разум и све посленике у редакцији Фронтала, будући да НИГДЈЕ У РЕДАКЦИЈСКОМ ТЕКСТУ Фронтал није било чим негирао да су се злочини у току агресије на Републику Српску дешавали у Приједору, дакле и од стране српског народа, нити је било којим словом текст оспорио право на сјећање и комеморацију муслиманског живља у Приједору на своје страдале. То је више пута и наглашено.

Тема су били људи-кулисе, односно појединци који већ најмање двије деценије добијају новац од иностраних фондација и иностраних влада, да би се бавили иницијативама усмјереним против Републике Српске као такве. То вам је оних десетак људи које ФТВ или БХТ (наводимо само оне федералне медије које финансирају грађани РС, приватни нису предмет спора) сниме како држе транспаренте писане ћирилицом коју иначе не користе, не подносе и прогоне; па онда својим гледаоцима слажу: Бања Лука подржава Сарајево и протесте за ЈМБГ.

Са свих десет људи!

Срећом за све љубитеље трагикомедије, то су људи који немају никакав углед у јавности Републике Српске, а свој живот у етеру дугују искључиво федералним, хрватским и њима програмски блиским медијима.

Увредљиво етикетирање

Да ли је увредљиво ако кажемо да федерални медији као независне експерте, аналитичаре, активисте итд… зову за гостовање или изјаве само људе на платним листама тзв. невладиних организација финансираних од стране страних влада ненаклоњених Републици, који причају небулозе иза којих не стоји ни један промил становништва Српске? На тај начин ови медији умишљајно залуђују грађане Федерације да су грађани Републике истих ставова као и они, само не могу од Додика, Босића, Мајкићке, Пандуревићке или ког злодуха већ… да то и јавно изразе. Што су све комичне лажи и увреде, за било кога са зрном соли у глави.

Изгледа су се неки препознали… Сматрамо да је то је оно главно, што је засметало тзв. Жалбеној комисији, тзв. Вијећа за штампу, пошто и у комисији и шире сједе само такви људи, са само таквом финансијском и политичком агендом.

За разлику од уређивачких политика из Сарајева, Фронтал је уредно позвао Дражена Црномата и Дражану Лепир, да их пита о њиховим мотивима за одлазак у Приједор, те њихове изјаве исто тако уредно и у цјелости објавио. Уз то и сам текст позива исте да се слободно јаве и појасне своје ставове, ако у изјавама нису били довољно прецизни, па смо их ми погрешно интерпретирали.

Осим што је све то цивилизацијска тековина до које медији у ФБиХ тек треба озбиљно да еволуирају, наше "увредљиве оцјене" о томе да такви људи иду само на комеморативне иницијативе (муслиманског плебса) које подржавају њихови финансијери, а да су при том њихове организације потписници иницијативе за нарушавање уставног поретка договореног мировним споразомом у Дејтону – јесу крајња истина.

Мало о истини

Госпође и господа из тзв. Вијећа за штампу су мало изгледа размажена, па су се разбахатила у навици да се за Српску и појединце који се залажу за њено унапређење и развој некажњено користи говор мржње. Било шта осим потпуног послуха и улизивања "аналитичара" и "активиста" са платног списка, схватају као космичку увреду и преступ против слободног човјечанства и кодекса новинарске професије.

Оно, истина заиста умије да заболи, што никако не значи да је то увреда. То је просто истина. Ми смо, везано за федералне медијске пијуне у Српској, користили искључиво чињенице, што је, вјероватно, горе од сваке увреде.

Они су били тема текста, заједно са раскринкавањем намјере организатора из ФБиХ да лажно представи мотив бијелих трака у истој равни са жутим тракама у Варшавском гету. Због тога очекујемо јавно извињење од свих чланова тзв. Жалбене комисије, због оцјене да смо "банализовали и негирали злочин". Рећи Фронталу такву ствар, и то поред текста који одлучно одбацује сваку такву могућност, стварно је испод сваког достојанства мислећег човјека. То је просто смијешно и будаласто, ако не већ смишљено клеветнички и простачки нетачно, обзиром да на самом почетку текста наглашавамо супротно.

Наше тврдње како поменутима није стало до истинског комеморирања СВИХ ЖРТАВА, НА СВИМ СТРАНАМА, већ до новца и подршке међународних фондација са политичким епицентром у Сарајеву и програмом политичког притиска против институција Српске, потврдили су они и сами. Дражен Црномат је рекао да никада није ишао на било какву комеморацију жртвама српске националности, а Дражана Лепир нам је изјавила да ће представници њене организације "Оштра нула" ићи на комеморацију страдалима у систему логора смрти Независне Државе Хрватске Јадовно 1941.

Наравно, нису то учинили. Ни они, ни било ко од те шачице сликача за Сарајевске медије. Сви они знају шта је Фронтал, и да немамо проблема са туђим ставовима и њиховом објавом. Недолазак, сам по себи, није споран. Он је очекиван. То је њихово право и њихов друштвено-политички став, који им нико не смије забранити или ускратити. Помињемо ту чињеницу, просто јер и након објаве текста потврђује да у истом нико никога није представљао у "увредљивом", већ заправо истинитом свјетлу. Све закључке текста су давачи изјава потврдили и изјавама самим, и својим ранијим и потоњим понашањем на исту комеморативну тему.

Илустрације овог механизма ради, нико од федералних медија није извијестио о репресивним методама Републике Хрватске при покушају комеморације на Јадовну, укључујући и портале финансиране из истих извора као и тзв. Вијеће за штампу, који тобож имају уређивачка сједишта у Бањој Луци и производе саговорнике за ФТВ и БХТ. Посматрајте како ће исти, сви скупа, одреаговати везано за комеморацију у Поточарима…

Фронтал веже бијелу траку

Да, за крај, закључимо неколико ствари:

1. Нико није негирао злочине у Приједору и право људи да га упамте, ма ко да их је починио и зашто. Што овом приликом подвлачимо још једном!

2. Нико није говорио неистину о тзв. активистима из Републике Српске који су ишли на ту комеморацију, самим тим их није могао ни увриједити.

3. Нико није спречавао те активисте да на самом Фронталу кажу своје мишљење, укључујући и реакцију на текст која је изостала, нити их је игнорисао по матрици федералних медија, који никад не допуштају да се чује друга страна.

4. Бијеле траке 1992. године у Приједору нису служиле за означавање грађана несрпске националности, што најбоље показује да су и сами борци ВРС носили траке на својим еполетама, јер нико није имао једнаке униформе.

5. Нико није чак ни проблематизовао откуд подаци о "3000 убијених од којих 102 дјеце", мада би то било занимљиво дознати, чисто због тих толико зазиваних чињеница и истине. Што, опет понављамо, није негирање злочина који су се десили, већ образлагање Фронталове неполемичности на ову тему која је јасна у спорном тексту.

6. тзв. Вијеће за штампу без сваке сумње у овом случају доноси одлуке које су политичке, а не чињеничне природе. Негирајући право на другачије мишљење и аутоматски га етикетирајући као "прикривени говор мржње и хушкање", од овог тренутка нема никакве моралне снаге или угледа.

7. Овакав приступ објективној стварности ће довести до још веће подјеле међу грађанима РС и ФБиХ, нажалост не кривицом Фронтала или већине медија у Српској, већ управо дјеловањем какво је демонстрирала тзв. Жалбена комисија тзв. Вијећа за штампу.

Поглед у огледало

Из свега овога закључујемо да медији у еФБиХ-у (аналог еРеС-у) живе у паралелној стварности у којој њихове приче о агресијама, фашистима, геноцидним творевинама, злочинцима, четницима и слично; јесу дио неког прихватљивог понашања које не вријеђа никога са супротне стране. Оно, истина, ми јесмо огуглали и то доживљавамо као примитивачки фолклор федералних медија.

Можда је то наша грешка што смо се навикли? Што се не жалимо? Коме? Је ли то грешка "саморегулативних тијела" која ће за себе увијек наћи оправдање, зашто не реагују на све примјере антисрбизма? Можда није дошла жалба? Изгледа да у том убјеђењу, да се другачије мишљење из Републике Српске не смије чути, живе и главнокомандујући тзв. Вијећа за штампу?

Примјера ради, када смо питали ко је власник портала који је основцима из Републике Српске, без икаквог повода и мотива на надлактицу стављао кукасти крст умјесто бијеле траке, од одговорних смо добили усмени одговор да "немају појма". Касније, помоћу њихове сопствене медијске галантерије, установили смо да је то немогуће, јер је тај портал један од чланова тзв. Вијећа за штампу. Је ли то истина, или опет ми "банализујемо злочин и хушкамо"?

Без обзира што се тзв. Вијеће за штампу својим политичким одлукама дисквалификовало за било какву озбиљну сарадњу, без обзира што је то самоосновано и саморегулативно удружење чије одлуке немају никакву правну тежину и обавезујући карактер, а од овог тренутка ни морални ауторитет, Фронталу не представља никакав проблем да у цјелости објави одлуку коју је донијела тзв. Жалбена комисија овог тзв. тијела. То је искључиво на бруку и срамоту тог тзв. Вијећа и у служби што објективнијег и чињеничнијег информисања наших посјетилаца.

Зашто то радимо, кад са супротне стране никад не раде исто? Јесмо ли мазохисти? Нисмо, а прије свега нисмо као медији у Федерацији, нити намјеравамо да се тако ниско спуштамо. Ми смо свјетлосним годинама бољи! Просто зато, што не мислимо да ће се планета Земља помјерити из своје осе, ако и други изнесу своје мишљење, колико год оно било лажно или нетачно или се ми са њим не слагали.

Госпође и господо у тзв. Вијећу за штампу, немојте бити наивни, па мислити да ће Фронтал сада да вас телекомуникационо анатемише како сте навикли од аматера из РТРС и којекаквих владиних неорганизација, проклиње моштима светих предака да се гужвате по троје у таксију, или да аутистично окрене леђа и игнорише вас у шизматичком тиховању.

О, не! Напротив!

Ми имамо свој воз!

Позваћемо све наше посјетиоце, сараднике и чланове редакције; да помно и без задршке прате говор мржње у медијима еФБиХ-а и да лично подносе жалбе вашој тзв. Жалбеној комисији. Просто да се суочите у каквом свијету заиста живите. Армија плаћених и волонтерских жалбеника помно пљунка на сваки глас разума који дође из Српске, што ви некритички и потпуно без аргумената прихватате. Могло би се, за промјену, мало погледати и у огледало?

Како сматрамо да злочини које чине федерални медији не застаријевају, питаћемо вас гдје сте били прошле године у јануару, када су текстови попут Република Мрска стајали као ударни, уреднички текстови у сарајевској штампи и да ли сте се запитали да ли је то нама увредљиво? Је ли вам баш требала жалба?

Ево вам сад жалба! Овим путем вас јавно позивамо да се изјасните поводом текста гласила које је ваш члан, на који смо вам оставили повезницу. Коментаре које смо одмах по жалби читаоца уклонили, можете пробати сравнити са овим коментарима и видјети гдје сте у том случају одреаговали…

СЛОБОДА МИСЛИ, ОДГОВОРНОСТ РИЈЕЧИ

Број: 239-02/13
Датум: Неум, 15.06.2013.

ОДЛУКА

Жалбене комисије Савјета за штампу у Босни и Херцеговини
по жалби г. Адиса Шушњара поводом текста и коментара испод текста
"Јер нас се новац тиче!", објављеног 31.05.2013. године на порталу frontal.rs

ЖАЛБА СЕ ПРИХВАТА

Прекршени су чланови Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ:

Члан 2 – Уредничка одговорност
Члан 3 – Хушкање

Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ утврдила је кршење Члана 2 – Уредничка одговорност, јер се банализира сјећање на убијене, а организатори догађаја се увредљиво етикетирају.

Прекршен је Члан 3 – Хушкање, Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ, будући да се у тексту кроз негирање злочина и оспоравање права на сјећање, промовише прикривен говор мржње у новинарском тексту и нескривени говор мржње у коментарима на текст.

Савјету за штампу у БиХ и редакцији портала frontal.rs обратио се г. Адис Шушњар, поводом текста и коментара испод текста "Јер нас се новац тиче!", објављеног 31.05.2013. године на порталу frontal.rs. У оквиру текста објављене су и видео – поруке активиста Иницијативе "Јер ме се тиче", преузете са Youtube канала Иницијативе.

У тексту "Јер нас се новац тиче!" се наводи: "Нико нормалан нема ништа против тога да истина о ратним злочинима (дешавање у Приједору, наводно, има то за циљ) изађе на видјело; те и ми сматрамо да сви који су чинили злочине у Приједору и другдје на територији бивше СФР Југославије, свакако требају бити именовани и адекватно кажњени".

У дијелу текста са поднасловом "Шта је проблем?", наводи се: "Проблем настаје када се под маском тежње ка овом идеалу, заправо врши сатанизација искључиво једне стране у сукобу, са циљем политичког притиска у унутрашњем и међународном смислу, те набацивања колективне кривице…Један дио нашег уређивачког колегијума је сматрао да Дражана и Дражен, иначе активисти невладиних организација Оштра нула и УНСА Гето, не знају тачно о чему се ради и да су на најгрубљи начин обмнанути и искориштени од стране федералне пропагандне матрице, којој требају људи српских имена и презимена, или барем боравишта у Републици Српској, како би што увјерљивије протурила своју тезу о Републици Српској као о геноцидној творевини".

Такођер, наведено је и сљедеће: "Иначе, стална је пракса да се у медије ФБиХ и Хрватске зову особе (најчешће из Београда), које нити одражавају стварно расположење у заједници из које долазе, нити говоре истину о сукобу у протеклом рату. По правилу, њихова мотивација да говоре такве буљотине се може испратити по обавезном чланству у некој из иностранства финансираној невладиној организацији. У овом случају иза видеа у којем се појављују Дражана и Дражен, нема попратног текста шта нас се то све заједно тиче у Приједору? Он се да видјети у униформним видео – урацима исте екстеријерне позадине, који су направљени у федералној продукцији".

У дијелу текста са поднасловом "Шта кажу старији омладинци?", између осталог, објављено је сљедеће: "У разговору са учесницима Отаџбинског рата који памте дешавања на овом подручју, Фронтал је дознао да су данас актуелне и фамозне бијеле траке, заправо најобичније импровизоване бијеле заставе које означавају предају! Односно посљедица неуспјеле оружане побуне против власти Републике Српске која је организована међу муслиманским становништвом у Приједору".

Г. Шушњар, у реаговању достављеном Савјету за штампу у БиХ и редакцији портала frontal.rs, назначио је сљедеће: "У овом тексту, потписаном са фронтал.срб, непознати аутор или аутори пишући о Дану бијелих трака, мирном окупљању и одавању почасти цивилним жртвама рата у Приједору у којем су 1992. године постојали логори попут Омарске и Кератерма, кроз које је прошло неколико десетина хиљада људи, а више хиљада их је брутално убијено, укључујући и 102 дјеце, износе бројне неистине и провоцирају жртве злочина и организаторе, активисте Иницијативе ‘Јер ме се тиче’ који су организовали Дан бијелих трака. Текст објављен на вашем порталу уноси атмосферу страха, одбија суочавање са прошлошћу и не доприноси здравим односима у друштву".

Такођер, г. Шушњар наводи и сљедеће: "…чињеница да се увредљиви коментари испод текста не уклањају говори много о намјери овог текста. Ако желите бити професионалан news портал онда бисте требали објавити барем извињење активистима из Бањалуке из Оштре нуле и породицама жртава, да уклоните барем хушкачке и увредљиве коментаре испод текста".

Поступајући по жалбеној процедури, Савјет за штампу у БиХ контактирао је редакцију портала frontal.rs поводом жалбе г. Шушњара. У достављеном одговору редакције се наводи:

"Не налазимо да су у нашем тексту било гдје увријеђене жртве и они људи који истински желе да одају почаст жртвама.То се може видјети у ријечима са самог почетка текста: ‘Нико нормалан нема ништа против тога да истина о ратним злочинима (дешавање у Приједору, наводно, има то за циљ) изађе на видјело; те и ми сматрамо да сви који су чинили злочине у Приједору и другдје на територији бивше СФР Југославије, свакако требају бити именовани и адекватно кажњени’. Такође, један од спорних навода је тумачење значења бијелих трака. Учесници рата у Приједору, а и многи други јавили су се послије објаве текста, и објаснили да бијела врпца није имала никакву функцију у сегрегацијском смислу, већ у оном у којем смо навели у тексту.

Ништа у тексту није тврђено у смислу да било ко било шта лаже, већ је дато право на друго мишљење. Текст није усмјерен у правцу негирања да су се злочини десили и то је више пута наведено, већ у правцу тога да се злочини политизују у циљу инкриминације и бацања љаге на Отаџбински рат и Републику Српску као такву. Текст је усмјерен против оних који користе жртве и њихове породице у политичке сврхе, и који једнострано третирају протекли ратни сукоб.

Поређења различитих трауматичних догађаја вршена су искључиво као поређење односа неких људи према њима. Као што је та да активисти из РС учествују само у оваквим иницијативама, а да заједно са колегама из ФБиХ никада не комеморишу злочине учињене над српским народом (или често споре право да то неко чини). Текст није потписан, јер је дјело више аутора, а може се рећи да се уклапа и у редакцијски генералан став."

Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ, на сједници одржаној 15.06.2013. године, размотрила је текст "Јер нас се новац тиче!" од 31.05.2013. године, коментаре испод текста, жалбу г. Адиса Шушњара, одговор уредништва портала frontal.rs и утврдила кршење Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ у тексту и говор мржње у коментарима посјетилаца.

Прекршен је Члан 2 – Уредничка одговорност, јер се банализира сјећање на убијене, а организатори догађаја се увредљиво етикетирају.

Прекршен је Члан 3 – Хушкање, будући да се у тексту кроз негирање злочина и оспоравање права на сјећање, промовише прикривен говор мржње у новинарском тексту и нескривени говор мржње у коментарима на текст.

Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ утврдила је говор мржње у коментарима:

– Посјетилац Петар Попара, 01.06.2013. године:

"Обично не користим израз Балије, али не знам како бих другачије назвао чешњака и њему сличне"

– Посјетилац раммстеин, 01.06.2013. године:

"Ма те репоње балијске, гдје год су фасовале у прошлом рату, завијају, злочини, жртве, геноцид, трте, мрте,…као Приједор, Вишеград, Фоча, Рогатица, Власеница, Братунац, Сребреница, Зворник, Бијељина, Брчко, Шамац…али зато гдје су они очистили пушком и ножевима српска мјеста то је ‘народноослободилачки’ поступак пар екселанс, типа Коњиц – српска Брадина, Пофалићи у Сарајеву, Травник, Бугојно, Горажде, Тузла, Калесија, Олово, Какањ, Високо, Бреза…"

– Посјетилац Туримтикиту, 01.06.2013. године:

"Масовне гробнице – свијетли примјер праведне борбе босанских Срба за етнички чисту Републику Српску"

Жалбена комисија Савјета за штампу у БиХ подсјећа да је уредник портала одговоран за новинарски, уреднички садржај портала. Он није професионално одговоран за садржај коментара неодговорних анонимних посјетилаца у тренутку када их они постављају испод текста. Међутим, уредник је обавезан да такве коментаре уклони са свога портала. Неуклањањем коментара непримјереног садржаја и њиховим задржавањем на порталу, уредник постаје одговоран за њихов садржај.

Уредник портала је ОБАВЕЗАН избрисати такве коментаре, а оне који их постављају бановати на неко вријеме или им потпуно ускратити право коментирања текстова.

Члан 2 – Уредничка одговорност, Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ: "Најважнија одговорност новинара и уредника је осигурати да њихов рад буде усмјерен ка поштивању истине, као и права јавности да сазна истину. Новинари ће у свакоме тренутку обављати свој посао у духу праведности, истинитости и пристојности при сакупљању информација, извјештавању и представљању мишљења. Плагијати, фалсификовање, намјерно прикривање важних чињеница, примање мита или услуга, који би утицали на рад новинара или уредника, најтежи су морални прекршаји ове професије".

Члан 3 – Хушкање, Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ: "Новинари ће у сваком тренутку бити свјесни опасности која се јавља када медији говором мржње подстичу дискриминацију и нетолеранцију. Имајући у виду такву опасност, новинари ће дати све од себе како не би хушкали и/или подстицали мржњу и/или неједнакост на основу етничке припадности, националности, расе, религије, пола, сексуалне оријентације, физичке онеспособљености или менталног стања. Новинари неће ни под каквим околностима подстицати кривична дјела или насиље".

Чланови/це Жалбене комисије: Предсједавајући, проф.др Миодраг Живановић; адвокат Дражен Зубак; суткиња Нада Арсенић; проф.др Енес Османчевић; уредник Фуад Ковачевић; проф. др Нада Лер – Софронић; новинар Фарук Борић и уредник Милан Шутало.

Предсједавајући Жалбене комисије

проф.др Миодраг Живановић

Наравно, могли смо и жалбено писмо извјесног грађанина објавити одмах и избјећи ову ујудурму, али баш смо хтјели чути шта ће рећи тзв. Вијеће за штампу. Данас знате и зашто.

Поштовани,

Јављам вам се поводом текста "Јер нас се новац тиче" објављеног
31.5.2013. на вашем порталу. У овом тексту, потписаног са фронтал.срб,
непознати аутор или аутори пишући о Дану бијелих трака, мирном окупљању
и одавању
почасти цивилним жртвама рата у Приједору у којем су 1992. године постојали
логори попут Омарске и Кератерма, кроз које је прошло неколико десетина
хиљада људи, а више хиљада их је брутално убијено, укључујући и 102
дјеце, износе бројне неистине и провоцирају жртве злочина и организаторе,
активисте Инцијативе "Јер ме се тиче" који су организовали Дан бијелих
трака. Текст објављен на вашем порталу уноси атмосферу страха, одбија
суочавање са прошлошћу и не доприноси здравим односима у друштву.

Непознати аутор већ самим насловом "Јер нас се новац тиче" вријеђа и
омаложава прије свега жртве протеклог рата, а затим све грађане ове земље
који желе да се ратни злочини на свим странама не скривају и да се осуде.
У тексту на вашем порталу тврди се да су Бањалучани који су дошли да
обиљеже Дан бијелих трака изманипулисани "федералном продукцијом", да
жртве лажу јер су бијеле траке у рату уствари биле симбол предаје, а
непримјереним спомињањем других злочина ван контекста, па чак и
Јасеновца, покушава се релативизирати и банализирати сјећање на убијене и
самим тим негирати злочин. Такође, чињеница да се увредљиви коментари
испод текста не уклањају говори много о намјери овог текста. Ако желите
бити професионалан њуз портал онда бисте требали објавити барем
извињење активистима из Бањалуке из Оштре нуле и породицама жртава, да
уклоните барем хушкачке и увредљиве коментаре испод текста. Наравно, као
сваки озбиљан медиј претпостављам да се држите своје уређивачке политике
и да ћете поступати у складу са њом. Просљеђујем овај емаил и Вијећу за
штампу у БиХ.

С поштовањем,

Грађанин
Адис Шушњар

——————————————

Још једном да напоменемо да је ово веома посјећен портал, са пуно коментара, те да ми за садржај истих нисмо одговорни, односно да исте ажурирамо брисањем искључиво када нађемо новца, односно времена и расположивог људства; тј. уколико услиједи званична жалба на адресу редакције, као што смо урадили на основу пријаве грађанина Шушњара.

СМРТ ФАШИЗМУ – ГУГЛАЈТЕ ЋИРИЛИЦОМ!

С неприкривеном отвореношћу, искрено ваши

Дани(ј)ел Симић, оснивач

Марко Шикуљак, уредник мрежног издања

Жељко Свитлица, уредник штампаног издања

Миле Аљетић, члан редакције Фронтал.СРБ

Жарко Марковић, новинар Пресса

Небојша Вукановић, новинар БН ТВ, члан редакције Фронтал.СРБ

Яаловий Владимир, члан редакције Фронтал.СРБ

Мирослав Бундало, члан редакције Фронтал.СРБ

Захаровић Саша, члан редакције Фронтал.СРБ66 КОМЕНТАРА

 1. Svaka cast Frontalovoj ekipi.
  Svaka je na mjestu.
  Ukoliko bude kakvih natezanja pozivam sve ljubitelje istine da izadju na mirne proteste sa zahtijevom podrske slobode medija u REPUBLICI SRPSKOJ.
  Kladim se da bi takvi protesti bili uspjesniji od onih JBMG-a protesta.

  P.S.Predlazem da se skine onaj logo koji promovise kartu Evrope koja “anektira“iliti guta Bosnu(bez naznacenog entiteta) i ocrtava nezavisno Kosovo i Metohiju.

 2. Салве увреда на рачун Републике Српске и г-ђе Пандуревић, легално изабране представнивце у ПСБиХ испод текста портала klix.ba:

  „Tvrdi da su protesti usmjereni protiv Srba!?“
  „uopste do sad nisam znala da je srpkinja,sad se odala.Jbt sta cemo sada!??“

  „ Ako nije po njihovom, onda se odmah okrivi odredena etnicka skupina. Tako je najlakse sa narodom manipulirati.“
  „ trebaju sebi utupit u glavu.republika srpska je negativna pojava,ko i vehabije u bih,korupcija,to je protiv bih“
  „niko nije perfektan jaro,jbo ga ti ,zar nije srpska genocidna“
  „ ma ona je drogerašica nije normalna ..“

  „ jedi govna Aleksandra Pandurevic i svi ostali s tobom „zarobljeni“ „
  „ klošarka nacionalistička ova govna će u PM zajedno sa onim čobanom iz laktaša“

  „ nije ni coban iz laktasa sam svi ovii politicari 99%su u talu dokle god razmisljamo kao ova seljankura aleksandra njima je dobro trebamo svi na ulicu ima ljudi kao komsic kao onaj marjanovic sto ostavku zbog prosvjete dade ima ljudi samo ih treba pogurati ovako na ovaj nacin“
  „ Hajde M’RŠ Glupačo !!!“
  „Jedna od Dodikovih ovaca. Blejiš u pogrešnom stadu“
  „ mrs gnjido!“
  „ona ima minimalno 5 000 KM plaću na ovaj fazon ugrozenog nekog naroda dok joj to pali imat ce ovako za svoj nerad i laži plaću ..a narod neka sjedi neradi i gladuje …glupača drogirana“
  „Aleksandra sta uzimas daj i nama malo“
  „Što bi rekli naši stari- Treba u njima puru ubiti!“
  „Joooooooj Pandurevićka NE SERI !!!!!“
  „Ona je poznata po ovakvim i sličnim ispadima.Prezime Pandurević je iz ne tako davno završene agresije na BiH malo više „poznato“ kod ne srpskog življa.“
  „Od te glupace se dalo ocekivati i ovo, hitno je na Metadon treba prebaciti“

  „Ova zena uopste nije normalna,ti zivis od plata Bosansko Hercegovackih gradzana ako ti se BiH ne svidza idi u srbiju pa tamo prosipaj nacionalnu mrznju,svi koji mrze BiH nek se gube iz nje i olaksaju nama postenim ljudima zivot..“
  „Pojela ti govno ko kais“

  „ I ovakva primitivna osoba radi u parlamentu, za ovakvo ponašanje treba joj dati doživotnu zabranu na političkoj sceni. Nije dostojna ni da čisti javni WC a kamoli da više sjedi u parlamentu. Bruka i sramota!“

  „prošla su ta vremena da se na osnovu vijerske retorike poziva narod na bratoubilački rat što se mene tiče ja bih ih zasidao neka gore istrunu neka im parametn bude nova grobnica“

  „jel to ona elokventna „gospodjica“? neka sidje malo medju nas,medju mame sa kolicima,ili jos bolj-ja cu je licno odvesti autom do Jezera,da vidi tu malu bebu…i nju i sve papke koji se2BOJE2 za svoju sigurnost…J….m joj razloge i nacionalisticku retoriku…“
  „Glupaca!!!“
  „ocito da nije normalna!“
  „Nakazo klonirana…“
  „Tu zbljohu bacit’kroz prozor tranguze.“
  „Šta ce kurva, kurci se da ima twitter profil!“
  „jebem li ti majku“
  „Za’ebano je to s kompeksima! Ne vrti se sve oko RS-a! Ima u ovoj državi i drugih ljudi, osim njih!“
  „Odo pred parlament samo da mi je doci do nje da je namlatim pa nek ima za sta pisati…cetnikusa pogana“
  „ma kujica je ona jedna …..nepismena“
  „kučka lažljiva“
  „Xyd Xyd what a bitch !!!“
  „Zna Aleksandra Pandurevic ko je blokirao donosenje zakona o JMBG,zato i misli da su protesti protiv Srba.“
  „Pa šta i da jesu? Demokratsko pravo je protestirati, a ako su ti protesti usmjereni protiv politike osoba srpske nacionalnosti u zakonodavnom ili nekom drugom tijelu to je njihov problem. Ne vidim zašto se ne bi smjelo protestirati protiv politike koju provode osobe srpske nacionalnosti“
  „treba nju sterati u 3MP…“
  „ hjooj tuke! Mrs u sumu, pacenice!!

  „ma ti si debil ako vjeruješ kurvi“

  „jeste usmjereni su protiv cetnickih zelja upravu je cetnikusa“

  „TROŠI DROGU“

  „Ženo draga nisi ti baš dobra popij nešto za smirenj, posjeti psihijatra jer možda ali opet kažem MOŽDA tako shvatiš da VI iz RS-a niste uvijek centar svijeta i ne vrti se sve oko VAS uvažena gospodo. Ovo što se dešava odnosi se na kompletnu gospodu bilo koje „sorte“ ili da budem blaža nacionalnosti, koji sjede u divnim udobnim foteljama, dižu rukice simpatično se smješkaju, prepucavaju se o vitalnom nacionalnom interesu, manjem/većem entitetu i ostalim glupostima a pri tome broje minute do pauze, kafice da se nešto pojede popije nek nam legne plata a ako nema para za plate pa imamo MMF da nam odobri još jednu tranšu koja će opet ići po leđima naroda itd Pri tom ovakve i slične nebuloze trpi cca 3.500.000 miliona ljudi ( ako nas uopšte ima toliko na ovom napačenom prostoru BIH)…. nek izvine normalan narod al more maaaaaaaaaaarssssssssssssssssss bagro jedna“

  „Ta nacionalisticka govna koriste tudje nevolje za promociju nepostojece paradrzave..ne prezaju od nicega…dobro poznat koncept koji je doveo do rata..medjutim vise to ne prolazi nigdje u svijetu osim u njihovim zaostalim glavama…to uopce ne iznenadjuje ako se zna kome odgovara, jos vecem nacionalostickom bolesniku koji je na vlasti samo zato sto u svojoj paradrzavi prodaje nacionalisticke fore grupi cetnika i zlocinaca kojima odgovara takvo stanje…jer u protivnom oni ne mogu i nece opstati nikada…pitanje je samo dana kada ce Ameri dobiti signal da se makne to djubre…i njemu slicni“
  „jebem joj pleme četničko.“
  „ma kujica je ona jedna …..nepismena“
  „Odo pred parlament samo da mi je doci do nje da je namlatim pa nek ima za sta pisati…cetnikusa pogana“
  „Političari srpske nacionalnosti imaju pravo da budu nervozni To je demokratsko pravo hehe“
  „Politika Radovana Karadžića je poražena, lik čeka presudu od 40 godina zatvora, Republika Srbija hapsi ratne zločince i tak to hehe“
  „Međunarodni sud pravde je presudio da je u BiH počinjen genocid i da to nije uradila Republika Srbija. Tako da je tu pravna situacija čista.“

 3. Човјек отворено позива на рушење Устава:

  http://www.youtube.com/watch?v=xkkA8t9OvbA

  Мени се чини да је у нормалним државама антиуставно дјеловање кривично дјело.

  Tакви људи добијају простор и на медијима које финансирам и ја када плаћам тв претплату, иако то не желим. Све је ово играње с ватром и пут ка новом сукобу и уноси мржњу међу људе. Чисто антиуставно дјеловање, због које би требале да дјелују полицијске структуре и тужилаштво:

  http://www.youtube.com/watch?v=fIzyv1NxgC0

 4. У маси сарајевских медија користи се увредљив назив „Република Шумска“, што вријеђа преко 90% грађана Републике Српске, а посебно породице оних који су дали животе стварајући Републику Српску:

  http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/republika-srpska-je-republika-sumska-bolje-biti-entitet-u-bih-nego-provincija-u-srbiji

  http://www.avaz.ba/vijesti/izdvojene-kolumne/dobrodosli-u-republiku-sumsku

  http://bosnjak-ks.info/qdodik-nokautiran-pukla-genocidna-umskaqvideo/

  Милион пута се Уставом загарантована и потписом Алије Изетбеговића верификована Републике Српска назива геноцидном творевином, иако је пресуђено да геноцида није било осим на ограниченом територију тзв. демилитаризоване зоне Сребреница (данас се и то обара, јер је већина народа пуштена према Тузли, што искључује геноцидну намјеру):

  http://www.bosnjaci.net/prilog.php?pid=47906

  http://bosniakandjewishfriendship.wordpress.com/2013/04/14/genocidna-tvorevina-republika-srpska-treba-nestati/

  http://www.telegraf.rs/vesti/436514-izetbegovic-republika-srpska-je-genocidna-tvorevina

  http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/141348-Zlocinacka-genocidna-tvorevina-moze-opstati-koliko-trudili-Dodik-njegovi-fasisti.html

  http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/70381-genocidna-tvorevina-Porodice-poginulih-boraca-podnose-tuzbu-protiv-Cedomira-Jovanovica.html

  http://www.24sata.info/vijesti/dogadjaji/83926-genocidna-tvorevina-angelina-jolie-trazi-ukidanje-republike-srpske.html

  http://bhodbrambenafronta.blogger.ba/arhiva/2013/04/14/3524408

 5. Све ове ствари које сам навео су корак назад, а посебно двоструки аршини, који су јасно видљиви при одлуци да се казни Фронтал. То нас удаљава и даје јасну поруку да би у унитарној БиХ Срби имали статус кривца за све, били приморани да себе означе као геноцидну нацију, своје очеве као агресоре на БиХ, а пожељно би било кад би прихватили босанску нацију и језик. Све то нас тјера из БиХ, а да има искрености и правичности био би могућ живот по Уставу донесеном у Дејтону и Паризу. Сваки овај атак српски народ национално хомогенизује и другачије мишљење има само шачица дресираних Срба, који би продали и оца и мајку за паре, и вјеру за вечеру.

  Друго, зар не би требало казнити оне који су измислили бијеле траке у намјери да у очима свијета направе асоцијацију Републике Српске са Хитлеровом Њемачком?

  И треба утврдити да ли је баба Радојка икад љубовала са фашистичким официром Фридрихом Е.

  Што се тиче редакције Фронтала, ја бих само сугерисао да се бришу увредљиви постови, јер су исти отјерали сјајне људе с овог портала. Морам примјетити да се не бришу увредљиви коментари који шире мржњу према српском народу, тако да редакција нема двоструке аршине попут неких.

  Сва ова ми прича личи на „КАДИЈА ТЕ ТУЖИ, КАДИЈА ТИ СУДИ.“ А Дака Невладинић ејакулира од драгости.

 6. ŽALBENA KOMISIJA:

  prof.dr. MIODRAG ŽIVANOVIĆ, profesor, Filozofski fakultet u Banja Luci, Banja Luka
  g. FUAD KOVAČEVIĆ, urednik web portala TV „Aljazeera“, Sarajevo
  dr.sc. ENES OSMANČEVIĆ, docent, Filozofski fakultet u Tuzli, Tuzla
  g. DRAŽEN ZUBAK, advokat, Sarajevo
  prof.dr. NADA LER-SOFRONIĆ, psihologinja, direktorica Centra „Žena i društvo“, Sarajevo
  gđa NADA DALIPAGIĆ, advokatica, Mostar
  gđa NADA ARSENIĆ, sutkinja, Okružni privredni sud Doboj
  g. MILAN ŠUTALO, glavni i odgovorni urednik portala „Dnevnik.ba“
  g. FARUK BORIĆ, direktor Federalne novinske agencije

  СРАМ ВАС БИЛО…

 7. Не знам да ли сте примјетили да се жалбена комисија састала у Неуму. Мало се изготивили, брчкали у плићаку и донијели ову важну одлуку. И Наташа Кандић се готивила у најлуксузнијим дубровачким хотелима. Ова одлука је срамотна, јер не садржи ниједан конкретан аргумент, већ неке паушалне оцјене.

 8. Треба бити искрен и рећи да уистину сам наслов „Јер нас се новац тиче“ је непровјерен трач јер игром случаја ми је познато да они који су позивали да се оде у Приједор заиста нису примили ни пфенинга за то. Према томе, то је прилично непрофесионално и јесте хушкачки са ваше стране будући да немате доказ да су новац за то примили јер нису. Са друге стране, зашто вам је проблем термин „геноцид“ ако кажете да не одричете да се у Приједору јесу десили злочини? Цитирам: НИГДЈЕ У РЕДАКЦИЈСКОМ ТЕКСТУ Фронтал није било чим негирао да су се злочини у току агресије на Републику Српску дешавали у Приједору

 9. Поново прегледајући овај текст, такође вас питам: имате ли доказ да су за свој одлазак на протесте у Сарајеву, тих 10 демонстраната добили неки новац да бисте то тако, ноншалантно говорили?

 10. Подршка Фронталу, али и критика коју је Фронтал на неки начин упутио већ себи. Не треба да подржавамо нити да на било који начин помажемо разна тијела, организације… овакве природе. То сам већ наводила неколико пута у случају протеста и сл. Једном када им помогнемо да постану препознатљиви одмах након тога почну да злоупотребљавају своју улогу и томе једноставно нема краја.

  Тзв. Одлука је толико цинична да заиста немам ријечи. Двоструки стандарди који вријеђају здрав разум су само показатељ у каквим условима живи српски народ у БиХ. Мислим да би и други медији у Српској требали да се солидаришу са Фронталом и да се организује заједничка акција која ће за циљ имати да заустави прогон новинара и обрачун са медијима који имају сједиште у Републици Српској.

  Ово је јасан показатељ цензуре и потребе неких да се зацементирају истине које то нису.

 11. Потребно је да се, по узору на остале земље у свијету, и наша посвети провјери рада невладиних организација, посебно оних које се финасирају из иностранства. Врло је занимљиво и то што су неке невладине организације чија је сврха била борба за заштиту животне средине одједном почеле да се баве дневно-политичким темама. Не знам зашто.

 12. Што више гледам у овај скандал који сте себи допустили и уочавам масу набачених лопти том Адису и екипи, постаје ми све јасније да сте ви на Фронталу једна фрустрирана а некомпетентна екипа склона самоповређивању и забијању аутоголова. Немали број озбиљних људи (и моја маленкост) просто је молила па одустала да администрирате ове бљувотине испод својих иначе коректних вијести и ауторских текстова, али се ви упорно вадите клиначким правдањима типа: „немамо времена, људства и лове…?!“
  Јер Фронтал је постао од примарно е-новине, форум за препуцавање преузет и кориштен од једне или двије тренутно опозиционе странке. Како Срби више воле да се страначки напуцавају него да гледају од чега им је живјети, тако се и фокус изгубио, па вас курблају Адиси и Дражане…
  Да ли је то обраћање Премијеру и нуђење Предсједнику за донацију, не знам и нећу да улазим у гатање, али да вас је овај Адис поткачио, јесте. И треба!

  Умјесто да склањате будалетине и компромитујуће коментаре који би компромитовали и усташку ревију коју сте скоро рекламисали, умјесто да се борите против подметања, ви шутирате у сопствену мрежу!?
  Тражите да се комисија за ово и оно под командом хипика и самомрсца Живановића изјасни о слици неког ученика (из неутврђеног одјељења, непознате школице) коме су на „24сата инфо“ они што знају како се прави спин, налијепили кукасти крст, а пуштате ову нацистичку свињу „рамштајна“, Лепог раму, кршног мркача ситне стоке са Романије да дивља својим фашизмом, жалом за Хитлером кога зове „српском мајком“, и поносно се дичи стим?!
  Ови из комисије су вам захвални на такве набачаје. Лијепо вам кажу да НИСТЕ одговорни када нека болесна будалетина проспе своју фрустрацију која се кривично гони по службеној дужности, али ЈЕСТЕ када то ђубре до у бесконачност вртите на својим серверима.
  Шта ту није јасно???

  Ова најновија „АнаВолиМирослава“ каже:

  …“Са друге стране, зашто вам је проблем термин „геноцид“ ако кажете да не одричете да се у Приједору јесу десили злочини? Цитирам: НИГДЈЕ У РЕДАКЦИЈСКОМ ТЕКСТУ Фронтал није било чим негирао да су се злочини у току агресије на Републику Српску дешавали у Приједору …“ итд.

  ГЕНОЦИД у Приједору?! Адис вам подмеће:

  …“ у Приједору у којем су 1992. године постојали
  логори попут Омарске и Кератерма, кроз које је прошло неколико десетина
  хиљада људи, а више хиљада их је брутално убијено, укључујући и 102
  дјеце,…“ и ви га ладно копирате без ријечи…

  А обећали сте сваком ко се пријави на форум „брисање увредљивих садржаја и ОЧИГЛЕДНИХ НЕИСТИНА“!

  Против вас се може борити свака клинка из еФБЕХА толико сте комотни, лијени и уљуљкани у не знам какву и чиме изазвану нирвану. Меш’чини да ће вас Адис,ајел,и проф на алкохолна испарења пробудити!

 13. Као прво, хвала свима на подршци, онима који се виде у коментарима и онима који се на коментарима не виде, а стигли су на адресу Фронтала.

  anja banja luka, 06.07.2013. 17:47:05
  Да, можда сте у праву, али то знамо данас. Тај покушај комуникације са „Вијећем за штампу у БиХ“ је представљао искрен покушај да се успостави дијалог са нетолерантним начином размишљања у ФБиХ.

  АнаВолиМирослава, 06.07.2013. 18:09:35
  Упућујемо вас да што хитније поднесете неку тужбу, као што сте се и регистровали да коментаришете овај текст. Једнако је беспредметно, као и напомена да Фронтал нико никада није добио на суду, просто јер објављујемо чињенице. Тако и у овом вашем случају… Помињете неке људе које нико није помињао у тексту, нити је икада за њих и чуо у нашој редакцији. Са друге стране, „узимање пара“ се односи на то да се НВО које позивају и промовишу фдерални медији, чији чланови јесу поменути, финансирају из извора страног поријекла, а не од пореских обвезника Републике Српске и потписују иницијативе које нарушавају Дејтонски мировни споразум. Уколико то можете да оповргнете, МОЛИМО ВАС ДА НАС ТУЖИТЕ ШТО ХИТНИЈЕ.

  Тешан Подруговић, 06.07.2013. 18:40:12
  Свако има право на своје мишљење, па тако и ти људи чије наводе спомињете. Већ смо навели у тексту да немамо проблем са објављивањем туђег мишљења, па и Адиса, и Дражане, а и корисника под псеудонимом rammstein. Ту ћемо увијек бити наивни полетарци.

  Уопште се не сикирамо због немогућности да дослиједно бришемо све коментаре, јер смо ту у домаћем сајберсвијету и понајбољи; док те теорије завјере о политичким партијама или већ чему стварно немамо надахнућа за коментарисати. 🙂

  Са друге стране:
  rammstein, 06.07.2013. 21:14:59
  Стварно ћемо вас, и многе друге који се једнако понашају, НАЈЉУБАЗНИЈЕ ЗАМОЛИТИ да мало ревидирате свој начин комуникације. Ваши ставови у политичком смислу су ваша ствар, па и према нацистичким и фашистичким лидерима из прошлости које вам замјерају и неки коментатори и устави већине земаља Европе. Ми се тим не бавимо, али знајте да и код слободе говора постоји граница, а она је угрожавање права другог на исто. Финално, да ли баш свака препирка аутоматски мора резултирати псовкама и расно-националистичким увредама на рачун ваших саговорника?

  Не можемо заиста стићи све, али рачунајте да вам је овај коментар обрисан због таквог начина, те да ћемо морати бити принуђени на суспендовање вашег налога, уколико наставите са оваквом праксом.

  Ово упозорење се односи и на остале учеснике у расправи.

 14. kako vam se da živjeti u agoniji u kojoj ste sad. Mali isfrustrirani penisi, kojima je ratna retorika I prizivanje istog, zamjena za nemanje vama tako bitnog organa. Sram da vas bude, pozivate se na komentare fanatika jer jedino to I pratite – jer ste ista bagra. Zaostali I nerealizovan to ste vi. Uhvatili se komentara da bi mogli iznijeti svoje mišljenje, I to tipkajući masnim prstima I jedući pitu koju vam je mater napravila jer niste sposobni ni za šta vise.

  Frontal, kao ozbiljan portal iz dana u dan me iznenađujete. Ko vam je ovaj lik Šikuljak koji vas uvlači u ovakve nesuvisle price koje nemaju veze sa zdravom pameću.

  Pošto vidim da se pomno prati ko je kad registrovan, da sad sam se registrovala jer morala sam reagovati na vaše dežurene onaniste. Kako vam se da živjeti u agoniji u kojoj ste sad.

 15. „Фронтал није било чим негирао да су се злочини у току агресије на Републику Српску дешавали у Приједору, дакле и од стране српског народа, нити је било којим словом текст оспорио право на сјећање и комеморацију муслиманског живља у Приједору на своје страдале. То је више пута и наглашено.“

  Agresija na RS?????? od strane koga,kada,kako????
  Koja idiotarija,pa sad neka neko kaze da je Frontal ozbiljan portal….

 16. Осим српских медија извјесној господи је свакако „трн у оку“ и СПЦ. Колико знам, нисам спомињала никакву седру већ народно предање које је, с обзиром на нашу турбулентну историју на овим просторима коју свако пише по свом нахођењу, свакако најзначајнији историјски извор. Могуће је да народ лаже и измишља генерацијама, али ево и једног текста на ту тему. Можда би археолози и историчари, они који знају нешто више о томе, изузимајући комунистичке историчаре и невладиниће, могли и да кажу нешто више на ову тему.

  Јахач, будите љубазни па нас извјестите о овој теми, ако сте ближе упућени!

  http://www.vesti-online.com/Vesti/Ex-YU/82252/Manastir-srusili-Ferhadiju-zidali

 17. Opet lazes, jer si rekla da je „Ferhadija sagradjena od kamena srusenog srpskog samostana“.Niko osim tebe to nije spomenuo,pogotovo arheolozi.Novinari su isto lazljivci kao i ti; Vesti.com kao neki izvor.Sto se tice popova oni lazu kao i ti.Kad nadjes neki naucni izvor za tvoju lazljivu pricu ,javi se.Za pocetak javi se Dr. Ljiljani Sevo,mozda izlijeci tvoju lazljivost.Ti tvoji pampers patuljci naucite se da se istorijska istina nalazi u naucnim knjigama i studijama a ne u novinama i filmovima;Utube i sl.Pa ispade Karganovic relevantan izvor za Srebrenicu a sud u Hagu nije.To moze kod nacioprimitivaca.Istorija se stvarala milionima godina i sad bi trebalo da sve stane u UTUBE i to jos korektno.A sto se mene tice ja radim i za nevladine ali i za vladu ali USA u USA.Jedna od nevladinih sa kojom imam ugovor je Gallup, na znanje glupima kao ti.

 18. Господине адмнистраторе, поздрављам интервенцију. Било је и вакат, а ја бих одговор на неколико питања.

  1. С обзиром да сам ја познати антифашиста, интересује ме смијем ли понекад неком рећи да је балија, с обзиром да ја балинлук сматрам карактерном особином, а не увредљивим називом за нашу браћу муслимане.

  2. Смијем ли понекад неком рећи да је усташа јер то сматрам политичким опредјељењем које је један од најцрњих облика испољавања фашизма?

  3. Смијем ли понекад неког назвати педером јер је педерлук такође карактерна особина, а не сексуална оријентација наше браће гејова?

  4. Смијем ли Раму понекад назвати међедом, ирвасом, павијаном итд…?

  Унапријед хвала

  Симо (Пантелије) Ороз
  с.р.

 19. Anja, može neki link ili uputa na stručni časopis gdje je ovaj gospodin objavio svoje otkriće..

  „očigledno je da su Rimljani za domaće stanovništvo izgradili pravoslavnu crkvu“

  „Rimske utvrde i spomenici potiču iz 10.“… jesi li upoznata sa tzv. seobom naroda i kada se deavala..a onda sa činjenicom da se hrišćanstvo podijelilo tek u 11. vijeku a SPC dobila autokefalnost tek u 13.. ovi ti je samo par činjenica da razmiliš o onome to čitaš…ja nemam nita protiv SPC, mislim ništa više nego proti KC, IZ i ostalih zajednica…

 20. Администратор 01, 07.07.2013. 12:02:06 :

  …“Свако има право на своје мишљење, па тако и ти људи чије наводе спомињете. Већ смо навели у тексту да немамо проблем са објављивањем туђег мишљења, па и Адиса, и Дражане, а и корисника под псеудонимом rammstein. Ту ћемо увијек бити наивни полетарци.“

  А онда: …“rammstein, 06.07.2013. 21:14:59
  Стварно ћемо вас, и многе друге који се једнако понашају, НАЈЉУБАЗНИЈЕ ЗАМОЛИТИ да мало ревидирате свој начин комуникације. Ваши ставови у политичком смислу су ваша ствар, па и према нацистичким и фашистичким лидерима из прошлости које вам замјерају и неки коментатори и устави већине земаља Европе. Ми се тим не бавимо, али знајте да и код слободе говора постоји граница, а она је угрожавање права другог на исто. Финално, да ли баш свака препирка аутоматски мора резултирати псовкама и расно-националистичким увредама на рачун ваших саговорника?“

  Па нисам ни рекао да сте наивни него некомпетентни и склони буразерском, односно СЕКТАШКОМ компромису – ко је наш, односно кога лично познајемо може хаберски да сере као грлица…

  И не ради се о мишљењима него о патологији која сваку могућност за расправу обесмисли и уведе у каљугу кафанске туче и псовања мајке!’?

  Како може да се сматра мишљењем нека дебилност која у исту вриједносну линију стави (у набрајању): Адолфа Хитлера, Димитрија Љотића и св.вл. НИКОЛАЈА ВЕЛИМИРОВИЋА???
  То може само потпуно луд човјек или вјешто прикривени муслимански провокатор из Бакирове удбе.

  Ви не схватате да обесмишљавате и потпуно разграђујете горњи основни текст дозвољавајући да небулозни и шизофрени коментари ПОТПУНО засјене прво прочитану вијест!!!

  Као и ово најновије огавно сатанско иживљавање на фудбалској утакмици у Бразилу. КО ТО МОЖЕ УОПШТЕ ДА ОДГЛЕДА?! Ја одговарам : САМО ПСИХОПАТА.

  Коме требају такве вијести и видео траке? ПСИХОПАТАМА.

  Коме ви уствари служите? – ПСИХОПАТАМА.

  Долазимо до вашег сљедећег правдања-вајкања:

  …“Уопште се не сикирамо због немогућности да дослиједно бришемо све коментаре, јер смо ту у домаћем сајберсвијету и понајбољи; док те теорије завјере о политичким партијама или већ чему стварно немамо надахнућа за коментарисати. :)“

  Знам да немате. И не морате. Нико вас није добио на суду, јер вас на двоентитетским судовима и не могу добити, а сви сте премлади да би били војници ВРС, а то је једина гаранција да вас кенгурски суд БиХ осуди.

  Можда сам ја престарио за ваше поимање етике и естетике, али као учесник прошлог рата и свједок његове припреме, ово што ви пласирате у етер, у ИЗГОВОРЕНО, (а све изговорено оставља траг и утисак у ткању времена и догађања) припрема терен за клање и бестијалности према којима су оне Орићеве оргије ОБДАНИШТЕ.

  Само сам хтио да то имате на уму. Тржиште се НЕ МОЖЕ САМОРЕГУЛИСАТИ упркос свему што је написао Адам Смит а Запад поставио у ранг Библије! То је показала 1933. на Вол Стриту као и 2008. на истом мјесту.

  ИСТО ТАКО количина глупости и гадости набацивана на једном мјесту се не смањује по општем закону ентропије него ИЗАЗИВА још више гадости као реакцију. Ми нисмо анђели нити светитељи него људи с грешком.

 21. anja banja luka, 07.07.2013. 17:55:15
  Nije mi ova tema mnogo poznata ali sam cuo za to i cuo sam da se istrazuje.Koliko ozbiljno?Ne znam.
  Mislim da je aleks djelomicno u pravu.
  Pojedini novinari koji nemaju osnovne predstave o cemu pricaju bi trebali biti malo odgovorniji ali opet,to je samo jedna vijest.

  Medjutim ima nesto sto je interesantno i vezano je za pricu a moguce je da je u tome i kljuc odgovora.
  Naime,cula si sigurno za Manastir Mostanica u Knespolju.
  Interesantna stvar je da tacni podaci ne postoje ,vezano za izgradnju ovog manastira.

  Inace Srbi zaista nijesu u proslosti naseljavali najzapadnije dijelove Kozare ali je Milutin,preko rodbinskih veza prosirio posjede na istocnim padinama Kozare i moguce je da je zatekao neku prethriscansku gradjevinu,te otuda potice polozaj crkve(ili manastira)okrenut kao sve druge pravoslavne gradjevine.
  Medjutim,vrlo brzo su krajevi potpali pod Ugare,te je taj objekat ponovo unisten.

  Za Mostanicu nas vezuje par legendi i jedna istorijski potvrdjena cinjenica.Ta cinjenica da je manastir obnovljen nakon 1557.
  Legende govore o Nemanjickom porijeklu(sto je moguce vezati za ovu pricu o Milutinu),zatim takodje govori o jos dvije stvari.A to je da su ga Milesevski kaludjeri obnovili a drugo da je manastir odnekud premjesten.(moguce da je koristen materijal od rusevine na zapadnim padinama Kozare.

  Medjutim ,pitate se kakve ovo ima veze sa Ferhadijom?
  Interesantna stvar je da je Ferhadija gradjena u isto vrijeme kad je Mostanica restaurirana.
  Dzamiju je gradio Ferhat Pasa Sokolovic.
  To je bilo vrijeme obnove Pecke patrijarsije i dobro je poznato da je Mehmed Pasa Sokolovic imao odlicne odnose sa Sulejmanom velicanstvenim.
  Fakticki je nakon Sulejmanove smrti vrsio de Jure sultnsku duznost.
  To je bilo doba preporoda za Srbe uopsteno.
  Mehmed je bio cuveni graditelj i ubijedjeni musliman ali je takodje sustinski izmijenio odnos imperije prema Srbima i crkvi.Takodje pored toga sto je govorio tecno srpski jezik,sjecao se svog porijekla a ujak ili djeda mu je bio monah u…pogodite…Milesevi.
  Postavio je Makarija Sokolovica za prvog patrijarha obnovljene patrijarsije.
  Postavio je generala Ferhat Pasu u Banja Luku(opet Sokolovic),koji se dao u izgradnju Ferhadije i Turske trgovacke cetvrti.

  U isto vrijeme se obnavlja i Mostanica a zadatak finansiranja je dobio Hasan Pasa Predojevic,opet Srbin iz Hrecegovackog plemena.
  Inace Predojevici su svi Srbi,pravoslavci slave Nikoljdan i Djurdjevdan.

 22. Јахач, хвала! Позз 🙂

  Алекс, ја сам спомињала народно предање и навела овај текст јер потврђује постојање легенде. Одређени господин годинама прича да сам ја измислила легенду. Ово је сасвим довољан доказ да нисам. Све остале примједбе стоје, али ово што сте написали нема везе легендом која постоји због нечега. Јахач је направио нека поређења. Можда има још. Сасвим сигурно да легенда не постоји сама од себе. Дакле, нагласак је на легенди, тој реченици у тексту.

 23. Opet lazes !
  Rekla si da je Ferhadija napravljena od srusenog pravoslavnog manastira i da ce Jeferm to potvrdsiti.Ne postoji nikakva legenda,nego laz ;novinarska i tvoja.Ne cudi me ni jedno ni drugo jer ste ista svojta lazljiva.A ti koja se poziva na Vesti.com i na Karganovica samo govori o tvojoj ineligenciji i lazljivosti.Nesposobna da ispliva u vlastitim lazima trazi pomoc od drugih i kad ti oni kazu da nisi u pravu pravis neke glupave kompromise.Odvratno glupo i neinteligentno.

 24. Каргановићева истраживања су далеко стручнија од сваке тзв. пресуде написане у Хагу.

  Ако сам то написала изволите па ми покажите коментар.

  Владика Јефрем је само споменут у контексту обнове манстира. То је споменуо и прошле године 19. августа управо у Моштаници. Потребу обнове манастира Карановац, Осовице у непосредној близини чија је обнова у току и сл. Сасвим сигурно да се владика није бавио Ферхадијом, нити сам то било када споменула.

 25. Nije vladika ali jesi ti.I opet lazes.Odvratno,fuj….To sto ne znas istoriju BL i okolice nije problem jer nisi jedina i imas vremena da naucis ali to sto uporno lazes je toliko glupo da nemam rijeci…Ne vrijedis truda da ti pronadjem tvoj post i da tek onda shvatis koliko si lazljiva.Ponavljam;ako su ti istorijski izvori http://www.Vesti/com,Karganovic,Jefrem,UTUBE,Wikipedia onda je jasno kakav nizak QI imas…Minhauzen je naivac za tebe,cetnicka pionirko????

 26. Ви сте готово сваким својим коментаром доказали да сте примитивац из неког чудног разлога оптерећен мојим ликом и дјелом. Свакако да немам намјеру да се са истим даље расправљам. Осим, можда, опет за неко вријеме када се глава дотичног опорави јер читав дан скаче од среће и удара истом од плафон, сав срећан што сам му се обратила.

  Не постоји никакав „пост“. Све остало је хронолошки наведено.
  – Прича да сам измислила легенду. Толико маштовита сасвим сигурно нисам. Доказ да нисам, сасвим довољан, су новине које нису извор већ показатељ да легенда постоји. То можете да провјерите ако се прошетате тим крајем. Народ ће врло љубазно да вас упозна са легендом.

  Ето, сањајте ме и даље.

  Извињавам се Фронталу јер смо злоупотријебили простор и прилично тешку тему. Неће се поновити.

 27. Vjerotno mislis da je primitivno reci lazljivcu da je lazljivac.Ja to smatram postenjem i iskrenoscu.Ja sam „opterecen“ tvojim lazima i glupavim nacionalizmom.Ti si ocit dokaz koliko nacionalizam zatupljuje i da RS sa takvima nema sanse.Nema nikakve legende nego samo tvoja potreba da dokazes da je laz isitna.Nisam u USA da ti kopiram tvoj post,ma koji ti je i „vesela“ rekla da nisi u pravu…ali ti lazes i dalje.Ti si rekla da je Ferhadija napravljena od srusenog pravoslavnpog manastira i da ce Jefrem to obznaniti uskoro.ja inace sa takvim lazljivcima i glupanima ne kontaktiram ali kako se sjecam lazljivica se zakacila na glupost Frontala i moj komentar o agresiji na RS.Precjenjujes sebe, malo ti vrijedis i malo znas…A ti se Frontalu izvini zbog laganja i gluposti…

 28. Anja, legenda ima svakakvih. U literaturi je potvrdjeno da je narod mnoga mjesta zvao „crkvine“ i, vjerujući da se tu nekada nalazila neka crkva, čak u pojedinim slučajevima strugao kamen i od toga praha pravio napitke vjerujući da će ih to izliječiti od bolesti. U najmanje tri slučaja oko Banjaluke se ispostavilo da su kamen strugali sa rimskih gradjevina, upravne zgrade i sarkofaga. Znaš, Rimljani su uz putne komunikacije pravili svašta, putne stanice, krčme, upravne zgrade, rudnike, štale, a postoje i čitava poljoprivredna imanja (vidi Mogorjelo u Hercegovini) Crkve često podržavaju takva vjerovanja jer im odgovara.

  „Можда би археолози и историчари, они који знају нешто више о томе, изузимајући комунистичке историчаре и невладиниће“..

  ovo je tekst jednog takvo „komunističkog istoričara“: „Od interesa je da napomenemo i to da se u selu Gornji Kijevci — oko 15 km jugozapadno od Bos. Gradiške — na lokalitetu zv. manastirište Karanovac uz potok Lubinu nailazi na stare zidovei odlomke cigle, a mještani pričaju i o pločama sa natpisima kojih sada nema. Zapadno od Gornjih Kijevaca, blizu današnje pilane u Podgracima, na lijevoj obali rijeke Vrbaške, leži lokalitet Crkvina (posjed braće Tendžerić). Tu se nalaze ruševine sa pritesanim kamenom, lijepim i brojnim ostacima krovne i zidne opeke, što ukazuje na ostatke neke
  rimske zgrade. Iznad ovog lokaliteta je Gradina koja nije istražena, ali je po svoj prilici srednjevjekovna.
  (Podgrace i okolinu obišao sam u junu 1955 g. u društvu sa Đ. Baslerom). Doline rijeka Lubina i Vrbaške pretstavljaju prirodan prolaz za rimski put. Taj put bi mogao polaziti iz rudarskog područja Bronzani Majdan—Stratinska u pravcu sjeveroistoka preko Turjaka i dolinama Lubina I Vrbaške u Bos. Gradišku. Jedna ovakva komunikacija mogla je imati prvenstveno rudarski karakter i služiti za transport sirovine u Posavlje radi
  njene prerade u radionicama. Međutim, ovo je samo pretpostavka, jer kraj kroz koji bi ovaj put
  prolazio još nije ispitan. Prema tome, rimsko naselje u Bos. Gradišci —to je poznata postaja Servitium (Tab. Peut. i Not. dign. occ, XXXII, 55) = Servitti (Itin. Ant.) = Serbitium (Rav. Anon.). I ranije su u nauci postojale
  tvrdnje da je Servitium = Bos. Gradiška,33 ali dokazi za takvu lokaciju nisu bili dovoljno jaki da bi
  mogli otkloniti svaku sumnju u njihovu ispravnost.“

  Objavljen je 1957. godine. Ako su postojali tada, kako tvrdiš, ideološki ili plaćeni arheolozi zato da vjerujem da ih sada nema??? Inače, postoji obilje literature o istoriji i arheoloziji ovih prostora tako da neke stvari već postaju smiješne…

 29. Администратор 01, 07.07.2013. 12:02:06

  Надам се да сте одстранили онај убачени режимски вирус који у моје име пише на Фронталу, рекао сам могао је провалити шифру на фронталу, али није са мог и-мејла могао пријавити тај налог! Типично кад се ради о полицијским кљуновима, па могу да рове по интернету али су стока па не знају шта траже ни шта треба да их занима!

  Друго, моја политичка убјеђења су моја лична ствар, као што су и свака друга њихова ствар, али пребројте ви овјде најподлије увреде, пријетње, псовке,..које су усмјерене против мене због мог писања, па ћете видјети да сам ја више него коректан према свим корисницима, а посебно према извјесним сељачинама из неке пизде материне крајишке шуметине, који ваљда навикли за стоком урлати да би доказали том својом дерњавом да су супериорнији од своје стоке, такве су им и усталом пјесме крајишке, ојкаче, букаче, е такви се овдје редовно јављају кад им нешто од мене не штима, а ја не пишем за њихово ухо и њихов ћеиф, него свој став и тај став може да се аргументима или брани или напада!

  Аргументима је бесмислено разговарати са извјесним торњаком тешаном подгузовићем, оним шпицловом режимским улизицом, који слине брише рукавом, живи у свом свијету, николетине бурсаћа, јованке будисављевић и других виртуелних крајишких јунака!
  Том торњаку сам једном за свагда очито лекцију да се не мијеша у нешто што не разумије, али глупом не вриједи објашњавати, а глувом говорити!

  А пошто сте и ви поменули мој лични став, ево овдје ћу навести цитат владике Велимировића у посмртном говору Љотићу, и о томе даље и убудуће не желим уопште дискутовати. Што значи заобиђи те!

  Говор владике Николаја Велимировића над одром Димитрија Љотића

  Ваша Светости, тужни зборе!

  Да је одсечена само једна грана, стабло не би много осетило, али стабло је одсечено до корена и нама је нанесен велики бол. Ај Боже! То је Твоја воља и ми јој се морамо покоравати.

  Када се један камен баци у воду, он прави концентричне кругове који се шире. Тако и смрт Димитрија Љотића иде тугом његовој породици, његовој мајци Љубици тамо далеко у Смедереву, његовој супрузи Ивки, његовом брату Јаши, његовим синовима и његовој кћери. Други круг иде кругу добровољаца, његовим сапутницима и једномишљеницима у миру и рату, у добру и злу, у радости и жалости. Трећи круг иде са дичним четницима и са оним коме је већ четири године земља простирач а небо покривач. И сада долази и четврти круг, који обавија цео свет, јер Љотић није био само наш, он је припадао човечанству, Европи, свету.

  Димитрије Љотић био је државник, учитељ и хришћанин. Он није био само државник, он је био хришћански државник. За последњих 150 година ми смо имали великих политичара, великих људи као што су Гарашанин, Јован Ристић и Никола Пашић, али ти су људи били велики за своје време, и у границама Србије док је Димитрије Љотић зашао у велике кругове светске политике. То је био политичар са крстом…
  итд. итд.

 30. Видим да Фронталовци упорно и мазохистички држе на видјелу овог манијака који СИЛУЈЕ србску историју и својим тевтонским расизмом-нацизмом, увеженим са Рајне и неприпадајућим ни србском роду ни породу поново убија и у цигланама Јасеновца спаљује цирка два милиона србских душа које је тај германски левијатан расизма прогутао у само једном стољећу.

  И поред обећања да ће брисати ОЧИГЛЕДНЕ НЕИСТИНЕ уредништво Фронтала држи ово фалсификовано смеће преписано са сајтова СНП Наши, нововјековних љотићевских нацифашиста?!
  Због чега овај дегенерик не прилаже извор и ауторизацију тзв. „посмртног говора“ над одром Љотића, а који је тобож одржао св. Владика 1945. у Словенији?
  Па просто зато што га је написао и прочитао љотићевац Бошко Костић, а тај текст уз још масу непознатих „писама“ разним емигрантским удружењима љотићеваца које је тобож слао Николај Жички, појављује се у читавом зборнику фалсификата, љотићевској купусари извјесног Карапанџића.

  Без жеље за икаквим дебатама са нацистичким шљамом, поставио бих проста питања уредништву Фронтала и осталим коментаторима:

  Прво, зашто трпите језиве увреде својих ближњих, својих покојника и свога многомученог народа од стране овог луђака са јединственом болничком шифром – „рамштајн“?!

  Зашто трпите тај простачки говор и очигледно бесмислено иживљавање које има смисла само у задовољавању болесне психе именованог манијака?

  Зашто Данијел Симић и сарадници (осим ако не преферирају сексуалну оријентацију типа „шимејл-кросдресер-геј“)толеришу овакве гадости директно адресиране од стране манијака рамштајна, цитирам:
  …“
  Симага напуши ми се ките дебеле.
  Попуши га и ти Симићу и цијели фронтал.
  Сад ме још избаците са фронтала па да завршимо заувијек! „

  Да ли вам је ово „симпа“ или сте сви ви само „кул“?
  Шта је са брисањем личних увреда? Шта је са поштовањем осталих читалаца, шта је на крају са елементарном пристојношћу која помаже да све не оде у три лепе материне?

  Питања за неупућене у ову љотићевску идеолошку опсесију трпања владике Николаја у своје редове:
  – Како то да оваквих хвалоспјева Љотићу НЕМА НИГДЈЕ у сабраним дјелима Николаја Велимировића?
  – Како то да је исти проглашен светитељем и поштован је од васколиког Србства, а његов „пријатељ и саборац“ Љотић генерално слови као издајник и наци-колаборационист и највећа срамота Срба у 20. вијеку, чије присталице чине минорну маргину на политичкој сцени и овако морално палог Србства какво је оно данас?
  – Зашто се и поред неколико добрих акција плакатирања данашњих издајника на власти у Србији, ионако слабашна опозиција којој треба сваки антирежимски глас, као од куге чува да има ишта са СНП Наши? Итд…

  Одговор је једноставан: Срби какви год да су НИКАД али никад неће пасти толико ниско и пригрлити оне који величају антисемитизам и тевтонске расне теорије!

  Због чега је љотићевцима толико стало и зашто у тој својој манији стају уз раме усташлука, кроатољубог и југословенског комунизма те глобалистичке нове буржоазије Петог октобра?

  Срби су ЈЕДИНИ уз Русе били листом антифашисти и устаници против сила осовине у 2. св. Рату. Сви Хитлерови савезници Балкана и Источне Европе су најприје опрани и опеглани пред пријем у овај нови ЕУ рајх, подобни за најновију ревизију историје. Само се Срби и Руси опиру. За Русе ћемо лако, њима могу да дувају, а шта ћемо ми?
  Уз гуслање љотићевских дегенерика типа „рамштајн“, уз комуњарску копилад београдског пашалука и продане душе ситне корпоративне буржује на власти у Србији којима не треба ни нација ни вјера ни држава као било којем од њих широм ЕУ и САД, зар ћемо са њиховим намигивањем и одобравањем пљунути на два милиона гробова и навући на главе мете руских Топоља и Искандера?

  На крају, како се баш НИКАД поводом баљезгања овог љотићевског идиота који смрди по овим страницама, није јавио да „просвједује“ уважени интелектуалац западне либералне и демократске провенијенције „магнатера (и, или) имортал, заклети поборник науке и исто тако заклети антифашиста (нарочито србски)???
  Како се никад није изјаукао неки „зулкедин, боссанац, ибро, мујо“ и ини федералисти који дођу овдје да маХло поћорлуће?

  Па треба им овај кретен рамо да упере прст и кажу: Ето вам Србоћетници, исти сте хитлеровци к’о и ми, као што треба разним комисијама за штампу, федералним медијима и безбројним „босанским“ агенцијама за ОВО ОНО и ДСЗ.

  И да, како то да честита „Ања“ и њезина круговална сектица другара са Фронтала никад не опомене овог магарца осим млаким пријекорима типа „смири живце“? Прија вам идеологија?
  Како нити један мање или више јаван активиста СДС-а не реагује и затражи да се то ђубре банује одавде?
  Као посједник троцифрене чланске карте СДС-а из 1991. поуздано знам да НИГДЈЕ у програмским начелима и Статуту ове странке нема ни трага идеолошком смраду љотиђевштине.
  Због чега онда осим Симе и моје маленкости НИКО од вас не жели да се деранжира и отјера у материну и са Фронтала ову штеточину и провокатора? Шта вам може?
  Псовати матер као нама двојици?
  Па то смо апсолвирали – да је примитивни манијак и луђак, ајде да га ишутирамо одавде!!!

  Ко жели да се бави и дубље копа по односима љотићеваца и остатка Србства, ко се пита зашто је њихов поклич : „Нећемо ни Дражу ни Тита, треба нам Љотић Мита…“
  може наћи масу материјала на нету. За почетак ево:

  http://www.pogledi.rs/bezboznik-dimitrije-ljotic/
  http://www.pogledi.rs/ljoticevska-istorija/

 31. Тешан Подруговић, 08.07.2013. 23:23:56

  Ako си ти „Божо“ онда сигурно знаш да сам потрошила превише енергије позивајући вас све да се не свађате, не вријеђате, не нападате међусобно, да чувамо овај портал и не тјерамо људе који имају шта да кажу. Мени је Фронтал важан био и јесте јер је једини портал у Републици Српској који има смисла. Мислим да све можемо да расправимо на цивилизован начин. Трудила сам се, али више немам енергије нити времена нити је то мој посао. Редакција Фронтала би требала да се позабави тиме.

  Сллажем се за Љотића и неколико пута сам овде позивала на опрез око сличних ствари.

  Колико сам схватила, нисам била ту неколико дана, неко је „провалио“ Рамштајнову шифру па овај коментар „Симага…“ не може да се припише њему.
  За све остало договорите се међусобно. Само бих сву тројицу да подсјетим (Божо, Рамштајн и Симче) да погледате о чему се ради у тексту да се позабавимо тиме и престанемо да се препиремо између себе. Надам се да то није претежак посао иако су Србима сујете најважније.

  Редакцији молба да обришу писмо овог г. Жалиоца Адиса и уважи Тешанов-Божов захтјев и у том смислу. Шаље погрешну поруку и погрешно информише посебно млађе генерације. Не морамо баш да господи Федералцима препустимо и наш простор за ширење неистина.

 32. anja banja luka, 09.07.2013. 00:10:31

  Ања, добро си том кретену подгузовићу скренула пажњу на очигледну чињеницу, нико није могао узети мој налог тек тако, постоји и и-мејл адреса, са које се овај уљез пријавио, то је полицијско-режимски рад и то знају ови са Фронтала зато га не могу или не смију удаљити.

  Док од своје србомрзачке заслепљености, извјесни подгузовић или божо чукеранац, не види такве ствари, него наставља антисрпску хистерију, у свом западњачко-плутократској манији проводити и на овом порталу.
  То што је владика Велимировић говорио тада су пророчанске ријечи, пред најездом америчке масонерије у „облику ослободилаца и побједника над Хитлером“, данас је бар јасно и видљиво цијелом човјечанству њихово злочиначко лице и дјело!

  Шта би тек сад владика Николај имао да каже и шта би говорио да је жив и да је све ово дочекао? Каква је фајда од тога ко је био побједник у том рату, кад је човјечанство на кривом путу? Каква је то заслуга „побједника“ да би владали насиљем и неконтролисано над цијелим свијетом? Какву је заслугу донио черчил, кога је његов народ отписао на првим послератним изборима, и означио као злочинца! Што он у основи и јесте био, и сто пута гори и већи злочинац од самог Хитлера!

  Тим врједностима би се дивио тај кретеноид подгузовић? Ја га не сматрам Србином, тако да ме његово мишљење и не тиче, апсолутно, а Наши, Образ, Двери,… су патриотске организације које ће временом све више долазити до изражаја, док се потроше ове комуњарско-масонске флоскуле и њихови бједни једнолични садржаји!

 33. Поштована Ања, опет не добијам јасан одговор од некога са Фронтала за кога држим да је довољно присебан да га пружи.
  Право да ти кажем, нисам ни очекивао.
  Ако ти је толико важан овај портал за који кажеш да „једини има смисла…“ онда ти ја поново и поново тврдим да неће дуго имати смисла допусте ли се овакве бљувотине на њему и постане ли важније оно што сваки манијак може без зазора написати испод теме или вијести или ауторске колумне од самое теме.

  Ако је важан неколицини вас који су, како схватам активни коментатори од оснивања, само зато да буде мјесто окупљања познаника, неки виртуелни кафић или чет-рум, онда вас другарски упозоравам да онако како је чврстина ланца одређена његовом најслабијом кариком, тако је и вриједност неке социјалне групе или друштванца цијењена њеним НАЈГОРИМ чланом који по правилу највише упада у очи!

  Не знам откуд та малограђанска опсесија овдје да се са улице завири и смакне завјеса, стора, параван и види ко се крије иза од тога ШТА се и КАКО се изговори на овом форуму?!
  Мислио сам да је та опсесија неким „божом“ лична фурка очигледног манијака рамштајна па нисам ни обраћао пажњу, а сад видим да је то опсесија читаве сектице.
  Невјероватно је кад човјек погледа са којим увјерењем поклапате виртуелне и стварне ликове, и узимате своју групну фатаморгану здраво за готово, а тешко вам је повјеровати да је ваш „познаник“ хитлеровац рамштајн „хаковао“ самог себе да би могао још болесније иживљавати своје лудило?!
  Зар је толико тешко повјеровати да један убјеђени нациста, поклоник Мајн кампфа и идеологије Љотића фалсификује свој ник? Па ко може доказати да га „полиција прати и хакује“?

  Зар је важније бавити се тривијалностима ко је ко и да ли неко неког хакује или просто БАНОВАТИ особе које ПРАВЕ ПРОБЛЕМ???!

  Ако ЈЕСТЕ, онда ми немој причати драга Ања како је Фронтал сувише важан „јер има смисла“, он такав нема смисла за заједницу ширу од друштванцета које броји десетак чланова и које ужива у чаршијском трачу! Ништа више и ништа важније!

  Поздрав и немој ми ово узимати за зло, имам најбоље намјере.

 34. Ако ти ниси „божо чукеранац“ онда си нови балавац, који себи узима за право да суди нама старим фронталовцима, који овдје пишемо коментаре већ 5-6 година? С којим правом ти тек укључени члан, можеш да расуђујеш о нама на тај свој сељачки начин!?

  Твоја убјеђења су твоја лична ствар, ти не можеш утицати на моје ставове, као што ни ја не желим теби изгубљеном случају наметати свој став, али ти нећу дозволити да ти Србе омаловажаваш и дијелиш на теби подобне и неподобне! На тај начин и редакција Фронтала треба да реагује, нови си члан, ‘ајде лијепо онда на зачеље колоне у задњу клупу, читај и учи! Пссст!

 35. Дражен има своју дјевојку, не требају му туђе.

  Тешан Подруговић, 09.07.2013. 11:07:25

  Тешан, мислила сам да си Божо јер слично пишете. У сваком случају, није важно. Рамштајн понекад претјера у псовкама, али може са њим лијепо да се комуницира. Нема потребе да било ко буде „банован“. Сигурна сам да можете да расправите Љотића и све остало, ако се ослободите међусобног вријеђања. Лично не вјерујем да је „хаковао“ сам себе јер реално није такав лик. Пружите му шансу и лијепо се договорите. То је и смисао овог начина комуникације. Расправите нешто што вам је занимљиво или важно, али се уважавајте. Други читаоци и коментатори ће сами да донесу закључак ко је у праву.

  Нема ту никаквих „сектица“. Ја нисам ту да бих склапала пријатељства већ да бих на неки скроман начин допринијела опстанку овог портала који ипак има смисла јер ипак утиче на нека дешавања и то је примјетно. Можда је било више примјетно јуче него данас, али има шансе да се то исправи.

  За све о чему сте писали треба да кривите редакцију јер њима није стало, очигледно. Некада је Фронтал био портал на којем је могло доста тога да се научи, али су људи из редакције изабрали да отјерају коментаторе својим нереаговањем и препуштањем да се ствари одвијају саме од себе. Можда ће овај Ваш апел да уроди плодом, мој није. Редакција треба више да се ради свој посао и не прихватам никакво правдање недостатком ресурса, времена… То сигурно није изговор.

 36. Као прво овај вирус са мојим профилом и даље несметано вршља по Фронталу, што је недопустиво за било који озбиљнији портал, којем је стало до својих корисника, бар нас који смо редовни и чији готово једини извор независних и слободних информација пратимо баш овдје!

  Друга ствар, Ања, ја само на увреде одговарам онако како заслуже они што први почну вређати лично. Иако смо сви већином анонимни под псеудонима, зато кад видим како је отјеран одавде др Стевандић који је имао вољу да са нама дискутује о свему, па и Дражен момак који се није либио и није се крио иза свог имена и презимена, онда је потпуно јасно да се на овом порталу прогони слобода говора и напада се свим врстама псовачких салви и увреда од стране режимских полтрона!
  Тако је престао писати и Карабаја, тако ће престати многи од нас, који смо с фронталом од почетка, а то је жеља режимских шпијуна на Фронталу!

  Сасвим је па готово небитно чији је какав лични став, нарочито о историјским личностима, а дивљачко патолошко оргијање на помен било које историјске личности од стране неких квазиинтелектуалаца је само доказ колико је примитивизам неискорјењив, јер забога има људи који гледају серију Сулејман „величанствени“, сматрају да је то ок лик, ја не мислим тако и не гледам, али треба ли сад да вриштим и хистеришем због тога? Тако и та будала подруговић, он вришти на помен владике Велимировића, његовог ордена који је примио од Хитлера, а тек на Љотића, као да су то политички пијуни неке странкице, а не изузетно значајне историјске личности о којима у историјском контексту можеш рећи и ово и оно, али само са аргументима, јер без аргумената је свака историјска констатација несувисла и безобразно глупа!

 37. rammstein, 10.07.2013. 22:31:24

  Какве ти аргументе помињеш говедо нацистичко!!!

  Ја ти лијепо кажем одакле си преписао тај фалсификат и ко је написао то хвалоспјевно смеће том твом Мити Нацисти, даднем свима на увид линкове и књиге у којима могу наћи потврду, питам ГДЈЕ св. владика николај УОПШТЕ помиње свог врлог „пријатеља“ иту бекрију, а ти стоко малоумна на то све кажеш како би свијет био љепше мјесто да је побиједио Хитлер а не Черчил???!

  Уосталом, расправа са доконим старкељом који по читав дан смрди за тастатуром јер су га због нацистичких срања и губитка разума оставили и породица и пријатељи, нема никаквог смисла.

  Теби дегенерику НЕ ГИНЕ полицијско привођење! А кад те приведу, и кад виде колико си луд, послаће те к мени на клинику ради процјене. Е прво ћемо те нашприцати транквилајзерима да се не копрцаш и не лајеш, а онда ћу те пуцати струјом све док не заборавиш говорити „ХАЈЛ“ и „ФЕРШТЕН“ и куцати са два прста по тастатури!

  Е тек тад ћеш добити гумену патку и две козе да се забављаш! Доживотно!

  Јеси гледао „Лет изнад кукавичјег гнијезда“, и како су средили Николсона?
  Тако ћемо и тебе нацишвајне! :-)))

 38. Тешан Подруговић, 10.07.2013. 23:56:10

  Ти си болестан, колико дуго се лијечиш на тој својој клиници за ментално поремећене?
  Од кад је то читање књиге Мајн Кампф, која везе са ратом нема, јер је писана двадесет година прије тог рата, од кад је то строго кажњиво, малоумни патуљасти створе?
  Па да је то тако, онда би била и забрањена уопште, а не још што је најчитанија књига на свијету!
  О Мити, ти ниси достојан причати, брљиви крајишки сточару, твој мозак је заробљен у „записима из ноб-а“ и ништа даље ниси у стању да сагледаш.

  Светосавски национализам ниси у стању да разумијеш, зато се и тако биједно изражаваш, пишеш о мени гледајући у себе и опсиујући своје јадно стање духа и непостојања пријатељства или комуникације са другим особама!
  За разлику од тебе, ја тих проблема немам, ко ме познаје, а знају ме и овдје људи, знају да је све супротно од тога што ти пишеш, а нарочито то да сам ја нека старкеља…хахахаха…кад би момци били старкеље ко ја, да их Бог погледа овако!

  Дебилу, схватање Светосавског национализма, не подразумијева цртање кукастих крстова, по згради под тамом ноћи, него примјењивање прихватљивих темељних националних одредница и социјологије које је савршено објашњено у Мајн Кампфу, за разлику од оног марксистичког општег срања у Капиталу! Ферштен?

 39. Види овако, рамо турчине напушен ко зна какве трице и кучине…

  Аноду ћемо да ти забијемо по сред луде тинтаре, а катоду одоздо у ауспух, па кад пусте струју, има да ти Мајн камф сиђе низ мандулу обигату дуж цијеле кичмене мождине и изађе на оном мјесту гдје и треба да излазе таква литерарна говна!:-)))

  А ти ћеш дедице бити излијечен и добићеш своју гумену паткицу.
  Ето.

 40. Тешан Подруговић, 11.07.2013. 11:47:10

  А јбг ти подгузовићу, што се толико компликујеш, једноставно ти је да дођеш попушиш ми мајн курац и добијеш све информације што ти требају, пошто си јако радознао!B-)

 41. Salu na stranu.
  Treba obratiti paznju na ovakve trendove.
  Mnogi mladi ljudi bi trebali biti jako oprezni jer navladinici,koji se finansiraju iz krajnje sumnjivih izvora ce sigurno plasirati nesto novca prema Srpskoj i na taj nacin cemo biti u situaciji da vidimo jos slicnih izmanipulisanih Drazena itd.
  U svakom slucaju,jos jednom bi cestitao Frontalu na “junackijem ranama“.
  Ovo je jedan veliki plus za ovaj Kocicevski portal koji izlozen ovakvim bestijalnim napadima opravdava svoje postojanje.

Оставите одговор