Седмица одрживог развоја и нова азбукоубиствена политика УНДП

Прва Седмица одрживог развоја у Босни и Херцеговини почела је данас промоцијом Оквира за реализацију Циљева одрживог развоја у БиХ, али је наставила стару праксу да мултиетнички и мултикултурално нипошто не користи српско писмо.

понедељак, 4 октобра, 2021 / 22:35

Зато се користе енглеске ријечи у оригиналу:

"Позивам све у Босни и Херцеговини да прочитају Оквир за реализацију Циљева одрживог развоја и користе га у свом дјеловању. Он укључује области добре управе, здравства, енергетске ефикасности, образовања па све до економском просперитета. Ово је алат који стоји на располагању свима нама, на изградњи једног правичнијег и озбиљнијег друштва за све", рекла је на отварању Седмице одрживог развоја Ингрид Мацдоналд, резидентна координаторица Уједињених нација у БиХ.

Шефица развојне сарадње у Амбасади Шведске у БиХ, Ева Гибсон Смедберг, истакла је да је Шведска финансирала израду Оквира за реализацију Циљева одрживог развоја.

"Усвајање Оквира и формирање Вијећа за циљеве одрживог развоја и његово усвајање од Вијећа министара БиХ је врло важан искорак. Сада, када су формални услови испуњени, слиједи прави посао, на терену. Оно што је потребно за успјешну реализацију свакако подразумијева једну бољу свијест свих актера у процесу", истакла је Ева Гибсон Смедберг.

Од ове године БиХ има новоуспостављено Вијеће/Савјет за праћење реализације Циљева одрживог Развоја.

"Настављамо оно што је започето у БиХ почетком 2017.године када је формирана прва радна група која ће се бавити циљевима одрживог развоја уз огромну подршку канцеларије Уједињених нација у Сарајеву и Владе Шведске. Све институције су морале званично усвојити Оквир за реализацију Циљева одрживог развоја како би документ био жив и како би кренула његова имплементација. Изузетно ми је задовољство да свим члановима Савјета за праћење реализације Циљева одрживог развоја у БиХ радимо заједно све ове године. Надам се ће након пандемије доћи боље стање и да ћемо успјети реализирати циљеве", нагласио је амбасадор Милош Прица из Министарства вањских послова БиХ.

Резидентна представница Развојног програма Уједињених нација (УНДП) БиХ, Стелиана Недера, представила је садржај који ће се одвијати током Седмице одрживог развоја.

"Изузетно смо поносни што смо имали прилику да подржимо и наставимо подржавати овај процес, што смо имали могућност да осигурамо простор за окупљање свих актера када је ријеч о сарадњи са Уједињеним нацијама и свим другим агенцијама у оквиру наше породице те осигурамо подршку у раду Вијећа праћење реализације Циљеве одрживог развоја", казала је Недера на почетку свог обраћања.

Први догађај намијењен је локалном нивоу. Ријеч је о информативном састанку за локалне самоуправе гдје ће чланови Вијећа за имплементацију Циљева одрживог развоја искористити прилику да позову локалне власти да узму активније учешће у реализацији циљева одрживог развоја. На послијеподневној дискусији тема је социјална заштита. Додала је да ће сутра бити вођени "Разговори будућности", који требају помоћи у премишљању свјетлије и одрживије будућности.

Трећег дана Седмице одрживог развоја одржат ће се конференција "Зелена економија – успјешније пословање". Циљ догађаја је окупити предузећа и финансијске институције како би разговарали о томе шта зелена транзиција значи за приватни сектор.

Седмог октобра бит ће уприличен догађај о будућности образовања на којем ће студенти водити дијалог о новим смјеровима и алатима које образовање треба пригрлити за одрживи живот и рад.

Седмица одрживог развоја затворит ће се потписивањем Декларације о одрживом развоју.