СДС за децентрализацију: Републичка власт лоше третира општине које нису „њене“

Замјеник предсједника СДС-а Предраг Ковач сматра да је неопходна суштинска децентрализација да би Република Српска превазишла ситуацију у којој се налази, јер се, како каже, власт не понаша исто према свим локалним заједницама.   На конференцији за новинаре у Бањој Луци на којој су градоначелници/начелници из ове странке изнијели закључке са дводневног засједања на Мраковици […]

понедељак, 16 марта, 2015 / 09:23

Замјеник предсједника СДС-а Предраг Ковач сматра да је неопходна суштинска децентрализација да би Република Српска превазишла ситуацију у којој се налази, јер се, како каже, власт не понаша исто према свим локалним заједницама.

 

На конференцији за новинаре у Бањој Луци на којој су градоначелници/начелници из ове странке изнијели закључке са дводневног засједања на Мраковици – учесника СДС-ове конференције за локалну управу, Ковач је рекао да је констатовано да најлошије пролазе оне локалне заједнице у којима није иста власт као на републичком нивоу.

"На конференцији смо разматрали питања која су, према нашем мишљењу, изузетно актуелна, а тичу се односа власти Републике Српске према свим локалним заједницама у Српској, али и расподјеле средстава између појединих нивоа власти у БиХ и Републици Српској", навео је Ковач.

Он је нагласио да су градоначелници и начелници дужни да на локалном нивоу обезбиједе равноправан статус сваког становника и основне услове за живот, а да се од Владе Српске очекује да све локалне заједнице буду равноправне.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић сматра да кредитна задуженост, незапосленост и број пензионера показују да је садашња стратегија вођења политике и укупног развоја Српске неефикасна.

Он је нагласио да би Влада требало да се реформским захватима, који неће бити козметичке промјене, суочи са реалним проблемима и да створи замајац, превасходно у реалном сектору, стварању услова да се привуку инвестиције, омогуће нова запослења и све оно што би Српску требало да врати на пут стабилног развоја.

Према његовим ријечима, СДС тражи од Владе да се изврши фискална децентрализација и успостави правична расподјела индиректних пореза.

"Учинићемо све напоре да се разграниче одговорности Владе, министарстава и институција на републичком нивоу и свега онога што су обавезе и за шта су задужени начелници и градоначелници", рекао је Латиновић.

Начелник општине Лопаре Радо Савић каже да нема ништа против иницијативе да се домови здравља финансирају путем трезора општина, ако ће то пратити додатна финансијска средства.

"Међутим, из досадашњег искуства вјерујемо да ће тих средстава све више недостајати, те ће на тај начин локална заједница бити у проблему", рекао је Савић.

Грађани од локалних власти, нагласио је Савић, очекују директну помоћ у рјешавању својих проблема.

"Због тога позивамо Владу Српске да се не бави општинама, него покретањем економије и подизањем животног стандарда њених грађана", рекао је Савић.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *