СДС прогласио побједу: Измјене стопа ПДВ је Шаровићев приједлог – користи се термн "бенефит"

Управо је Представнички дом Парламента БиХ на иницијативу предсједника СДС-а Мирка Шаровића усвојио приједлог Измјена закона о ПДВ-у. На животне намирнице ПДВ ће убудуће бити 5%, а на луксузну робу 22%. Велика побједа опозиције у Парлaменту БиХ.

четвртак, 10 марта, 2022 / 06:58

Посланици СДС-а предложили су да се по сниженој стопи ПДВ-а од 5 посто опорезује промет добара и услуга и увоз добара, и то лијекова, брашна, хљеба добијеног од свих врста брашна, млијеко и млијечни производи, јестива уља, јестиве масноће животињског и биљног поријекла, со, шећер и хомогенизована ђечија храна.

С друге стране овим законом предвиђено је да се по вишој стопи ПДВ-а од 22 посто опорезују висококвалитетна вина и алкохолна пића, висококвалитетне цигаре и цигарилоси, луксузни парфеми, одјећа и обућа од крзна, накит и сродни производи, сатови, врхунски електрични или оптички апарати, луксузна возила, умјетничка дјела и оружје.

"Предложили смо нешто што нису могли да одбију. Грађани ће осјетити бенефит одлука које смо усвојили данас. Наставићемо и даље да предлажемо одлуке које ће утицати да грађани лакше прегурају ово тешко вријеме" – казао је Шаровић након сједнице.