Бореновић: Власт не реагује на екстремне ситуације

Бореновић истиче да је било неопходно донијети мјере, јер је константан раст цијена отежавао и онако тешку финансијску ситуацију са којом се бори већина становништва:

четвртак, 10 марта, 2022 / 06:59

– Ектремне ситуације, на које власт не реагује, траже изузеће од тешких политичких тема и хитне мјере. Вечерас смо изгласали законе о укидање акциза на гориво у периоду од шест мјесеци и смањењу стопе ПДВ-а на основне намирнице са 17% на 5%. Сада је на потезу Дом народа од којег очекујем да хитно потврди ове мјере с циљем сузбијања дивљања цијена и олакшавања финансијских посљедица по буџете грађана – рекао је предсједник ПДП-а и посланик у ПД ПС БиХ Бранислав Бореновић.

– Дом народа сада има велику одговорност да потврди ове одлуке Представничког дома, а делегати покажу да дјелују у корист грађана, а не супротно. Жао ми је што колеге из СНСД-а и њихови сателити нису били на гласању и што су на тај начин послали поруку да не подржавају смањење цијена горива и стопе ПДВ-а на основне животне намирнице. Нека сада објасне и превозницима, али и свим грађанима зашто су побјегли са сједнице када је требало гласати о укидању акциза на гориво и смањењу стопе ПДВ-а са 17% на 5%. Што се мене тиче, они су бјежањем гласали против ових законских рјешења. Али, у сваком случају, најважније је да су ова мјере усвојене у Представничком дому и очекујем да их већ сутра или прекосутра, што је хитније могуће, Дом народа и потврди како би ступиле на снагу – рекао је Бореновић.