Специјално и паралелно, 2022. година: Први пројекат музеја савремене умјетности у Бањој Луци и Београду

Музеј савремене умјетности Републике Српске у сарадњи са Музејом савремене уметности у Београду приређује ретроспективну изложбу фотографкиње Горанке Матић "Искуство у гужви" која је уједно прва у низу заједничких пројеката коју МСУ РС реализује са Музејом савремене уметности у Београду након потписаног Споразума о сарадњи 2021. године који предвиђа да се већ постојећа сарадња ове двије институције интензивира у наредном периоду.

четвртак, 10 марта, 2022 / 06:51

Горанка Матић присутна је на умјетничкој сцени већ четрдесет година, а њен рад се од самих почетака паралелно одвијао у доменима новинске, репортажне и умјетничке фотографије. Изложба "Искуство у гужви” кроз подјелу на пет жанровских цјелина тежи да истакне поливалентност професионалног ангажмана ауторке – с једне стране као новинског хроничара музичких, ликовних па и политичких догађаја, са друге стране, посвећеног умјетничког фотографа са концептуално заокруженим ауторским пројектима и циклусима.

Иако су се теме и жанрови разликовали у зависности од ангажмана али и природе интересовања, то није утицало на креативну позицију Матићеве већ, управо супротно, на уједначавање визуелног и семантичког приступа, који се огледа пре свега у једнако јасној ауторској концентрисаности како на људе тако и на догађаје и ситуације. Отуд и назив ове ретроспективне изложбе – Искуство у гужви, чија је намјера управо да се непретенциозно, помало и поетично, именује процес рада Матићеве.

Ретроспективну поставку у Бањалуци чини неколико стотина фотографија и материјала друге врсте (архива, документација, фото-есеји) у којима се истучу ауторске фотографије рок концерата и протагониста новог таласа заједно са актерима ликовне сцене, које су настале 80-их година углавном у Студентском културном центру. Поред тога, њен фотографски опус садржи и портрете умjетника, писаца, редитеља, глумаца, и политичара, као и култне фотографије београдских протеста и бурних деведесетих.

Њене фотографије излазиле су у готово свим водећим часописима бивше Југославије (Дуга, Политика, Омладинске новине, Беорама, Ритам, Либератион, Полет, Дело).

Изложба "Искуство у гужви" премијерно је представљена у марту 2021. године у МСУБ, потом у Музеју савремене уметности Војводине, бањалучка публика имаће прилике да је посјети до 3. маја 2022.године, а након тога путује у Музеј сувремене умјетности у Загребу.

Кустос изложбе је Уна Поповић, виша кустоскиња МСУБ, а координатор пројекта у МСУ РС Лана Павловић, виша кустоскиња.

У петак 11. марта у 19 часова у МСУ РС биће приређено ауторско вођење Горанке Матић, која ће са кустоскињом изложбе Уном Поповић публици представити свој богат и разноврстан опус са освртом на бројне култне фотографије које је забиљежила током своје четрдесетогодишње фотографске каријере.

Биографија:

Горанка Матић рођена је 1949. године у Марибору (Словенија). Завршила је студије историје умјетности на Филозофском факултету у Београду. Од 1971. године била је стални сарадник Студентског културног центра као једна од уредница ликовног програма и кустос галерије "Срећна нова уметност”. Од 1978. до 1980. водила је "Галерију 45” на Новом Београду. Фотографијом се активно бави од 1980. године. Професионалну каријеру започела је у часопису Џубокс, затим Старту, Свијету. Њене фотографије излазиле су у готово свим водећим часописима бивше Југославије (Дуга, Политика, Омладинске новине, Беорама, Ритам, Либератион, Полет, Дело). Била је уредница фотографије у недељнику Време (1990–2006), у дневном листу Политика (2006–2010) и на Радио-телевизији Србије (2011–2015).

Током осамдесетих година, најзначајнији је њен рад у области рок фотографије, нарочито у оквиру неформалног покрета названог нови талас. Тада настају неки од култних омота плоча водећих музичара тог периода (Идоли, У шкрипцу, Бајага и инструктори, Ђорђе Балашевић и др). Предавала је на Факултету политичких наука и Факултету за медије и комуникацију у Београду (фото-журнализам и документарна фотографија).

Прва је жена фотограф члан фото-секције УЛУПУДС-а.

Током своје умјетничке каријере учествовала је на бројним колективним и самосталним изложбама у земљи и иностранству. Њени радови налазе се у колекцији Музеја савремене уметности у Београду.

Добитница је неколико значајних награда.

Награде:

1998. Награда на 39. Октобарском салону "Укуси су различити” (фото: диптих Мале и велике приче)

2002. Награда "Освајање слободе”, признање фондације "Маја Маршићевић-Тасић”

2004. Награда "Политике”, из фонда "Владислав Рибникар” (за најуспелију изложбу 2003, "Тихо тече Сутјеска”)

2005. Годишња награда УЛУПУДС-а

2019. Награда Удружења новинара Србије за животно дело

2021. Награда Фондације "Тања Петровић” за изузетан допринос афирмисању културе и уметности у медијима